sâmbătă, 15 ianuarie 2011

IQ

(Subiect hibrid, inspirat de postările prietenilor mei Robert şi George, deoarece IQ-ul meu nu e capabil să nască idei vii pe care să le hrănească apoi cu lapte şi să le transforme în fapte).

Aşadar, în opinia pertinentă a domnului Howard Gardner există opt tipuri de inteligenţă, după cum urmează:

verbală
logică-matematică
muzicală
corporală-kinestezică
spaţială
interpersonală (conceptul este apropiat de cel referitor la inteligenţa emoţională)
intrapersonală
naturală (legată de natură).

Fiecare cetăţean ar trebui să cam ştie, cel târziu la majorat (dacă părinţii nu s-au ocupat deja de treaba asta în locul lui) mai întâi dacă posedă vreo brumă de inteligenţă şi pe urmă, dacă s-a convins că nu se fâţâie degeaba pe planetă, să afle şi ce fel de inteligenţă dospeşte sau se stafideşte sub freza sa. Asta pentru a exploata resursele cu care a fost înzestrat, pentru a le îmbunătăţi şi a culege ceva foloase de pe urma lor.

În ziua de azi cetăţeanul are acces la tot felul de informaţii, se poate documenta, se poate perfecţiona, se poate testa, numai să vrea. Înainte vreme însă, nu era aşa.

Cei mai vechi pe lume ştiu că au existat vremuri în care Partidul făcea parte din familie, iar în unele cazuri ţinea chiar loc de mamă şi tată. Lui îi revenea deci şi sarcina să detecteze inteligenţa fiilor naţiunii şi să decidă apoi în ce fel trebuie ea orientată şi drămuită spre propăşirea Patriei şi dezvoltarea ei multilaterală.

În încercarea de a dibui din faşă inteligenţa corporal-kinestezică tătuca PCR a inventat cercurile pioniereşti "Iată ce pot face două mâini dibace", care urmau să scoată la lumină pe cei cu abilităţi pentru ţesut, cusut şi minerit, plus celebra competiţie Daciada, care învârtoşa în competiţii sportive muşchii fragezi ai naţiunii.
Detectarea inteligenţei naturale se efectua prin campaniile de recoltare a plantelor medicinale de pe dealurile şi câmpiile mănoase ale tării, prin obligativitatea ierbarelor şcolare şi, mai ales, prin practica agricolă din debutul fiecărui an şcolar, căci holdele record-mondial-la-hectar nu puteau fi adunate în hambar de cooperatişti doar.
Inteligenţa muzicală sărea în urechile activiştilor în cadrul Cântării României, iar inteligenţei verbale, fără îndoială, îi se zărea colţul mijind imediat după absolvirea Abecedarului şi mai apoi, crescând balşoi, în cadrul orelor de limba rusă.
Inteligenţa logico-matematică era o certitudine dacă elevul avea abilităţi de raportare a recordurilor pioniereşti, înmulţindu-le, adunându-le sau permutându-le în aşa fel încât el şi detaşamentul lui să iasă pe locul întâi la orice concurs.
Inteligenţa interpersonală era evidentă în cazul oricărui pionier ridicat la rang de comandant de grupă, detaşament sau unitate, iar cea intrapersonală se dezvolta cert, chiar dacă nu te năşteai cu ea-n trăistuţă, ori de câte ori pierdeai o olimpiadă, o daciadă sau o cruciadă pionierească: erai scos în faţa clasei, a şcolii, te spuneau lu' tata, îţi luau cravata, erai dojenit, beştelit sau ciuruit, în funcţie de cât de nereperată era onoarea şcolii.
După un asemenea eşec aveai timp berechet să cugeţi la tine însuţi, la micimea ta şi măreţia Patriei, să te treacă răcori, fiori, frici şi furnici.
Nici inteligenţa spaţială nu era uitată, excursiile de orientare turistică şi PTAP*-ul fiind edificatoare în acest scop, alături de machetele din seria "Oraşul meu plin de minereu" sau "Tractorul brăzdând ogorul" şi proiectele anuale sau cincinale - "Astăzi utecist, mâine tractorist" respectiv "Astăzi pionier, poimâine oier".

Din nefericire eu n-am strălucit la niciun capitol dintre cele enumerate mai sus.
Am câştigat o singură Daciadă, la 3000 de metri, apoi gloria mea a apus.
În clasa a treia am interpretat pe scena Cântării României melodiile "Să mai bem un păhărel" şi "Hai mândruţo-n deal la vie" dar n-am impresionat juriul, pesemne pentru că mi-am ales prost repertoriul.
Olimpiadele de matematica veneau mereu cu câte-o problemă sau o teoremă care mă băgau în dilemă şi mai departe de faza pe municipiu n-am ajuns niciodată.
La orientare turistică am avut, recunosc, cele mai slabe rezultate: reuşeam să mă rătăcesc chiar şi stând pe loc dacă se schimba ceva în decor prin mediul înconjurător.
Ceva minime performanţe am avut, totuşi, în cariera politică. Am fost şi pionieră, şi comandantă de unitate şi utecistă. Membră de partid n-am mai apucat să fiu, revoluţionarii n-au mai avut răbdare, mi-au călcat viitoru-n picioare.

Vieţuiesc şi eu, buimacă, precum iarba-n piatră seacă.

-----------------------------------------------------------
* acronim pentru “Pregătirea tineretului pentru apărarea patriei”

39 de comentarii:

  1. Am râs cu lacrimi! şi m-ai şi inspirat pe deasupra să scriu despre o experienţă de-a mea. dacă te încălzeşte cu ceva, ştii deja cât sunt de pierdută-n spaţiu, acum mi-am dat arama pe faţă şi cu calităţile mele sportive, iar la olimpiade mai departe de faza judeţeană nici eu n-am ajuns (chit că ăia de-ajungeau pe ţară luau şi note de 2 uneori, spre ruşinea judeţului şi marea mea ofuscare), aşa că ader la concluzia ta genială, sprijinită de superba poză, şi mă consolez cu ideea că iarba care creşte în asemenea condiţii aspre e până la urmă cea mai rezistentă!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Zece!

    3000 metri,asta nu mai inseamna si 3 kilometri? Asadar, plamani de otel, atitudini de musetel...La finis, m-ai puteai spune Nabucodonosor?

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt geloasa, eu nu am fost decat comandanta de detasament :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @puideblog: Draga mea, mă unge la suflet că semeni un pic cu mine, sper să nu mă iei de model, pentru că uite şi tu cât de incoloră si inodoră sunt pe lângă campanulele colorate şi talentate ale ţării... :(



    @Constantin Jacota: Orice cuvânt ar fi fost de prisos! Pour les connaiseur, rânjetul meu meu spunea totul: Tarde venientibus ossa!

    http://arcadia-solum.blogspot.com/2010/01/poveste-despre-succes-ii-in-zilele.html




    @Lady Io: Ce pot să spun? Realizările tale aveau să urmeze în capitalism, ale mele s-au terminat în comunism =))

    RăspundețiȘtergere
  5. da'eu ca nu am fost decat comandanta de grupa, pentru ca o placea invatatoarea mai mult pe una Cristina decat pe mine si pe colega mea de banca?! iar din a cincea in colo m-a urat diriginta, pe urma m-am mutat la alta scoala da' a venit revolutia. de unde tragem concluzia ca am fost dizidenta si ca partidul m-a sabotat. hahahaha.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Zazuza: Certificat de revoluţionar ţi-ai scos? =))

    RăspundețiȘtergere
  7. Sâc! Eu eram utecist şi pe la vreo 33 de ani. Adică, nu mai eram utecist, dar, rămăsesem tot "băiat de comitet", ca secretar cu propaganda la locul de muncă! Că ... nu aveau pe cine să pună pe altcineva şi la raportări nu se admiteau locuri vacante în Comitetul de tovarăşi de conducere al organizaţiei. Eram de comă: cu plete şi barbă de patriarh! (numai eu ştiu cât m-am luptat cu ei! cu acele plete şi barbă am fost o lună în RFG, în '87!), dar, utecist!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Zamfir: Asta da, performanţă! Plete şi barbă în UTC şi RFG =))
    Ai veleitaţi de gladiator, boierule! :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Nici vorbă. Am vrut numai să le arăt că ceea ce nu este interzis, este permis. Şi NU ERA INTERZIS să porţi barbă! Doar că ... utecistul rândaş (de rând) habar n-avea de lege. El ştia ceea ce spunea to'ar'şu de la futece!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Zamfir: Ce mai UTC-istă am fost şi eu! N-am ştiut că pot să-mi las barbă şi plete! =))

    RăspundețiȘtergere
  11. M-ai bagat în butoiul cu melancolie :D
    Membru de partid nu am ajuns nici eu din cauza revolutionarilor,dar eu mi-am început cariera comunista ca soim al patriei.Daca nu ma însel am fost chiar din prima generatie =))

    RăspundețiȘtergere
  12. @maya: Eu m-am născut prea devreme pentru soimărit! =))

    RăspundețiȘtergere
  13. ha, uitasem de soimarit! chair ca trebuia sa cer certificat, ca la gradi n-am stat decat o zi, m-am batut cu toata lumea si am cerut apoi sa plec acasa :)). da'mi-a fost mai bine la bunica, serios :))

    RăspundețiȘtergere
  14. @Zazuza: Chiar şi cu o singură zi de grădiniţă diploma de şoim e asigurată, la fel ca aceea de revoluţionar, dacă aveai minim doi ani la revoluţie, atât cât să poţi sta în spinarea bunicului şi să apari în pozele din 21 decembrie plângând. Nu contează că lăcrimai din altă raţiune, bunicul va declara că plângeai pentru naţiune :P

    RăspundețiȘtergere
  15. Mda, se vede ca suntem surori de cruce ... nativ :D.
    Da' tu, exagerazi puţin, că ne încadrăm perfect la"inteligenţa spaţială",amândouă fiind aeriene... mai ales, eu (de regulă, mă ratăcesc şi pe trecerea de pietoni, deturnând uneori mersul tramvaielor :D)şi din motive de "mătură zburătoare". Ne mai încadrăm şi la "inteligenţa naturală" având în vedere specializarea dobândită pe TM în ale plantelor, iar tu te mai încadrezi la o inteligenţă neprevăzută în opinia d-lui Gardner ;D ... la "inteligenţa culinară", dacă mă gândesc la negresele alea =))

    RăspundețiȘtergere
  16. Campioană la rătăciri sunt și acum, comandantă de unitate am fost, chiar și pasul următor l-am făcut, adică, pentru merite deosebite, am fost numită instructoare de pionieri la clasa unde era diriginte profesorul de psihologie, care mă simpatiza( ca pe o fiică, nu altfel, Doamne, ferește!).
    Pe vremea mea , olimpiadele abia răsăriseră- am fost doar la cea de literatură română.
    Știi ceva? Vorbesc serios- regret că n-am intrat în politică!dacă aș fi avut măcar o persoană în care să cred ..

    RăspundețiȘtergere
  17. In primul rand, Gardner asta, a zis ca sunt 9 tipuri de inteligenta, si nu 8. Iar dupa ultimele zvonuri, cica ar fi 10 (au mai pus si inteligenta abstracta... probabil ca le dadea cu rest si au zis sa mai puna ceva pana descopera formula completa).

    Apoi bine ai zis ca IQ-ul asta masoara gradul de fataiala pe uimitoarea noastra planeta. Ceva similar cu entropia unui sistem. Nu de alta, dar m-am cam plictisit de principiul lui Heisenberg ;)

    Nu ne-ai povestit nimic despre inteligenta ta corporal-kinestezica. Dar dupa cum am vazut ca iti "manipulezi" cititori esti deosebit de dibace. :D

    Cu inteligenta spatiala ai fost foarte tare, desi nu ai ajuns la fundul sacului. Mai rau este sa te culci intr-un loc, iar cand te trezesti sa nu iti dai seama ce cauti acolo =))
    Iar daca ma uit pe harta ta (visitor locations) bag de seama ca ai doua buline rosii: una in Pacific si una in Atlantic. Deci, stai linistita! Se intampla si la case mai mari.

    Asa ca, dupa atata teorie, propun "sa mai bem un paharel"; unde vrei tu... chiar "si-n deal la vie" :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @PeNe: Ce să zic? Mă tem că dacă-ţi dau dreptate (tentaţia e mare!), or să spună oamenii că-mi caut talente acolo nu sunt.
    De pildă, pot veni cititori de pe TM să dovedească contrariul, făcând public experimentul cu bonsaiul şi alte câteva ucideri din culpă :P
    Dar pentru inteligenţa culinară am dovezi, deci da, posed! =))

    @Incertitudini: Eu am suferit în taină pentru lipsa de orientare până de curând când am dat de un articol în care se explicau cauzele pentru care unii au dificultăţi cu orientarea temporo-spaţială.
    În urma unui studiu îndelungat al păsărilor călătoare care, fără GPS şi alte aparate, nimeresc la fix cuibul. Responsabilă de această performanţă este concentraţia de plumb din creier. Cu cât e mai mare, cu atât te orientezi mai bine.
    Ştiu deja un voluntar care se oferă să corecteze această lipsă a mea şi să-mi planteze în creier câţiva plumbi cu o Beretta. Înfăptuirea reparaţiei nu garantează, totuşi, că voi nimeri raiul, dar voluntarului îi garanteaza purgatoriul, asta e cert :P

    În politică nu e târziu să intri, rămâne doar să găseşti pe cineva în care să crezi. Voi vota partidul în care vei intra, votul meu e o promisiune certă! :D

    RăspundețiȘtergere
  19. @robert: QED! =))
    Numărătoarea mea dovedeşte încă odată că nu posed inteligenţa aferentă adunării şi scăderii până la zece.

    Argumentul tău în privinţa inteligenţei mele corporal-kinestezice mă întristează. Daciada nu contează? Acum cine pe cine manipulează? :P

    Cum afirma şi domnul Gardner, inteligenţele astea se pot îmbunătăţi prin exerciţiu.
    Aşadar, aş putea la un moment dat să mă culc şi eu în Pacific şi să mă trezesc în Atlantic, doborându-mi propriul record. :D

    Ergo bibamus în deal la vie! =))

    RăspundețiȘtergere
  20. ah, dar eram mult mai in varsta la revolutie, deci mult mai plauzibila e diploma :))

    RăspundețiȘtergere
  21. @Zazuza: Şi? Unde-s scutirile de impozite, unde-s spaţiile comerciale donate de stat revoluţionarei Zazuza? :P

    RăspundețiȘtergere
  22. :p In materie de orientare sunt maestra
    Au incercat ai mei sa scape de mine(tata mai precis) si m-a dus la vreo 4-5 statii de tramvai ,departe de casa si m-a lasat acolo
    Spera probabil ca ma vor adopta vreunii,ca eram dragalasa(nu stiau ei ce drac impielitat sunt de fapt)
    N-a avut castig de cauza bietul om si nici o sansa sa-si gaseasca linistea
    Am pornit precum un catel si am amusinat drumul inapoi acasa(erau si 2 intersesctii mari si la vremea aia nesemaforizate)
    Aveam vreo 3-4 ani
    Cand a revenit acasa(nebun de cat cautase) s-a ales si cu o morala sanatoasa de la mama si cu amenintarea ca nu mai pune el mana pe copil sa-l uite pe cine stie unde
    Deci slabe sanse sa scapati de mine daca ma lasati in padure
    Chestia cu dizidenta ........e o chestie discutabila
    Eu una nu cred in dizidenti(si as avea exemple cum ca marea majoritate a asazisilor dizidenti,de fapt erau doar prosti)
    Pioniera am fost(cu functii ,chiar),UTC-sta am devenit fortat(adica m-am trezit ca era musai sa cotizez)
    Membra de partid insa n-am ajuns ca a venit 89,iar dupa doar partidele istorice m-ar fi putut tenta
    Cum de felul meu sunt o individualista,"inregimentarea" nu mi-a convenit
    :D,pana si pe TM nu reusesc sa ma "inregimentez",gandesc cu propriul cap si "supar"
    In caz ca Pene si Arcadia se hotarasc sa faca vreun partid.......s-ar putea sa fiu tentata :D
    Pana atunci ma semnez"nealiniata" Elfa(cea care supara "stapanirile")

    RăspundețiȘtergere
  23. @Elfa: Deci e clar că eşti plină de plumb! =))
    Iar eu partid nu-mi fac, sa fie clar, nici dacă mă ameninţi cu plumbi! :P

    RăspundețiȘtergere
  24. Arcadia,
    Chestia asta cu plumbul mă sperie, prefer să caut mușchi de copac sau să iau un taxi, condus de un african- cum am procedat în Paris, într-un asfințit de soare, când nu mai știam încotro s-o apuc, deși mor de frica persoanelor bronzate până la coacere totală.

    RăspundețiȘtergere
  25. Iar m-ai luat cu vorba (ceea ce denota ca ai o inteligenta verbala) si am uitat de fotografia din josul postarii. Are potential, iar fotograful e clar ca poseda o inteligenta naturala.
    Daca mai pui si inteligenta muzicala (mai deunazi ne-ai incantat auzul cu melodia aia a lui In Grid - nu mai zic cum se numeste, ca nu e cazul) si cea corporal-kinestezica ajung la cele 10 tipuri de inteligenta. Asta numesc eu demostratie a unei probleme. Si poti sa spui q.e.d. =))

    De fapt vroiam sa te felicit pentru minunata fotografie... dar asa a iesit! :D

    RăspundețiȘtergere
  26. @Incertitudini: Presupun că te sperie "tratamentul" de care vorbesc eu, nu de descoperirea ştiinţifică în sine :D
    La cât te cunosc eu, tu nu ai a te teme că cineva vrea să te trateze de dezorientare :*

    RăspundețiȘtergere
  27. @robert: M-ai ameţit de tot cu inteligenţele astea, pe cuvânt!
    Atâta m-ai îmbrobodit că nu mai ştiu dacă-s proastă grămadă sau sunt inteligenţa întreagă =))

    Despre fotografie: am făcut-o în Grecia, la templul lui Apollo şi o salvasem sub denumirea de Oreste's flowers. Habar n-am de ce, ceea ce mă conduce la concluzia că inteligenţa mea e ştirbă, totuşi.
    Din nou QED! :D

    RăspundețiȘtergere
  28. pai au zis ca nu-mi mai dau, ca daca tot am plecat in Austria, la capitalisti, ce rost mai avea :))

    RăspundețiȘtergere
  29. @Zazuza: Treaba ta! Dacă rămâneai, aveai nu numai pâinea asigurată ci şi circul! :D

    RăspundețiȘtergere
  30. Şi mie mi-au fost dezvoltate toate tipurile de inteligenţă în comunism:
    - am fost o sportivă de frunte (tocmai am povestit pe blogul Dariei)
    - am avut 10 pe linie la orele de făcut ouă umplute şi cusut trusouri pentru bebeluşi
    - am adunat tone de muşetel cu tanti Rica - ea ne supraveghea să rupem floricelele cu_coada scurtă-scurtă
    - am vândut sticle şi borcane
    - am fost abonată la Cutezătorii şi la Start spre viitor
    - am avut ierbar şi insectar
    - am fost la depănuşat şi cules de struguri
    - am fost comandantă de grupă
    - îmi stătea bine cu bereta de la costumul de PTAP
    - am participat la toate ediţiile de Cântarea României
    Când să mă remarc ca cetăţean multilateral dezvoltat, aşa cum mă pregătise patria, s-a trezit Iliescu să-mi taie elanul...
    Am rămas derutată şi de-atunci tot caut să aflu dacă mă încadrez la vreun fel de inteligenţă au ba.
    Până acum, din tot ce ştiu să fac, cel mai bine cred că-mi ies ouăle umplute şi broderiile, deci posibil să fiu un geniu corporal-kinestezic.

    RăspundețiȘtergere
  31. @Teodora: Draga mea, cu pomelnicul ăsta de realizări ai face invidios şi pe tata Iliescu, bre!
    Mă duc să citesc la Daria povestea, genialo! :*

    RăspundețiȘtergere
  32. Aha!Deci asa sta treaba cu bonsaiul! :D

    RăspundețiȘtergere
  33. @maya: Am ştiut eu că asta urmează! :P
    Bonsaiul lu' cuscru ce face? Sper că mai bine ca al meu! =))

    RăspundețiȘtergere
  34. Da,poate mai bine ca al tau...cine stie? :D
    (...deci nu stiu care dintre bonsai a avut sfîrsitul mai tragic.Al tau sau al lui?That is the question =)) )

    RăspundețiȘtergere
  35. prea multe inteligente... tipuri deh... ca deja sunt confuz si nu stiu pe unde sa mi le caut... sau daca in zadar le caut... deci... ca sa fiu ferit de o dezamagire prin lipsa... mai bine recunosc... nu am... tipuri...
    desi... ma ocupai de toate cele prin vremea copilariei...
    acum... admir fotografia... nu a mea de pe vremuri cu rosu la gat... ci a ta... cu piatra... frumoasa foc... iarba asta... zic... ca piatra tot seaca ramane si pe vreme de ploaie...

    RăspundețiȘtergere
  36. @maya: Imi pare rau sa aud ca si-al lui a avut un sfarsit tragic... :P


    @oovi: Cum zici, prea multe! Una si buna e deajuns! :D
    Cat despre poza, se putea si mai bine. Eu stiu ;)

    RăspundețiȘtergere
  37. Vreau şi eu să citesc articolul ăla despre dezorientarea spaţiala! :D

    RăspundețiȘtergere
  38. Am vazut ce stil ai cand e vorba sa dai nume fotografiilor. Cred ca vrei sa "modelezi" traficul dupa cuvinte alese. Cu alte cuvinte intre tine si Google este vorba de o inteligenta interpersonala =))

    RăspundețiȘtergere
  39. @robert: Ha ha ha! E drept că descarc două-trei serii de poze din camera, odată, şi le dau un nume care, eventual, se potriveşte cu vreuna din poze. :P
    Apoi, toate celelalte intră în istorie cu un nume cu care nu au nimic în comun, recunosc :D
    În cazul acestei fotografii cred că numele are o minimă raţiune, totuşi, pe care eu n-o mai dibuiesc, insă :(

    RăspundețiȘtergere