luni, 23 mai 2011

Poiana Narciselor

Călduţ. Vreo 20 de grade. La Şercaia, tunetele încearcă să sperie şi să descurajeze iubitorii de narcise. Nu facem parte din categoria vizată. Parcăm. Pornim pe jos spre poiană.
Vorbim, zâmbim, drumeţim. Pe măsură ce înaintăm, câte unuia din grup îi piere zâmbetul şi i se inundă pantofii. Cine-a mai fost, ştie: zonă frumoasă dar mlăştinoasă. Cine-a mai fost, crede că ştie drumul, dar nu e neapărat adevărat. Am deviat, ocolind băltoacele cu apă şi broaşte. Retur. Sunăm un temerar ajuns înaintea noastră. Ne confirmă mlaştinile şi ne informează că trebuie înfruntate şi traversate. Drumul către poiană trece prin mlaştină. Ne întoarcem, ne avântăm, ne udăm, ne inglodăm, ne scufundăm. Traversăm. Cu preţul unor pantofi plini de apă, noroi, iar cei mai norocoşi şi cu câte-un broscoi. Cârcotaşii, descurajaţi de greutăţile înaintării, de tunete şi de dorul după iarba verde de acasă, zdruncină încrederea ghidului cu smiorcăiala lor. Sunăm iar înaintaşii, să ne îndrume paşii. Nu putem preciza unde ne aflăm şi nici direcţia spre care înaintăm. Antemergătorii găsesc soluţia ieşirii noastre din mlaştină: vorbesc cu bătrânul trompetist să sune deşteptarea. Suntem invitaţi să ascultăm trompeta şi să ne orientăm. Ascultăm. Suntem pe drumul cel bun. Înaintăm. O ultimă încercare, o baltă foarte mare. Am ajuns. Campăm. Ne bucurăm, pozăm, socializăm.

Statisticile spun că Rezervaţia Poiana Vadului are cca 400 de hectare şi că narcisele, în vremuri bune, se pot înghesui câte 150 pe un metru pătrat. Nu sunt atâtea, fie pentru că a scăzut natalitatea şi-n rândul narciselor, fie din cauza dobitocilor care au cules braţe întregi de narcise care zac şi se ofilesc lângă păturile pe care stau ei şi-şi îndoapă burdihanele.
Şi mistreţii sunt porci, au dat iama şi-au râmat poiana. Primii ar trebui amendaţi şi ultimii împuşcaţi. Sau invers?

Ne uscăm cam pe vremea când trebuie să plecăm. Înfruntăm iar vicisitudinile drumului.
Încălţări compromise, pe cărări mult mai precise, cu parfum de narcise ucise.
44 de comentarii:

 1. Avem și noi una în drum spre Ibănești, dar nu i-am dat de urmă încă. Îi văd pe țigani, pe marginea drumului, cu buchete întregi, la vânzare. Poate că asta mi-a și stopat elanul de a o mai căuta...

  RăspundețiȘtergere
 2. Of... ce acru as putea comenta acum... Dar ma abtin, totusi... Spun doar atat: la ce ne mai trebe narcise in poieni daca avem frunze pe panouri?

  In alta ordine de idei, in acelasi registru, aflam dintr-un pliant antic si de demult de Cheile Dobrogei. Si pornim intr-acolo... Banuim ca le-am gasit, dar nu suntem foarte siguri de asta. (nici un indicator, nici o plancarda, nimic nu venea sa ne confirme ca unde am ajuns este locul unde am vrut sa ajungem) Ne-am oprit intr-un loc de vis, cu un peisaj ce-ti taia rasuflarea. Pe de o parte din cauza maretiei si frumusetii, pe de alta parte pentru ca oamenii din satul invecinat, cred, nu aveau buda.

  RăspundețiȘtergere
 3. @slvc: Poate, dacă n-ar mai cumpăra nimeni mărfuri furate de ţigani, de la o vreme s-ar lăsa păgubaşi.
  Din păcate nu se poate. :(


  @anamaria: Să ne înfrânâm pana, da! :D
  Parfumul narciselor nu atenua impactul olfactiv? :P

  RăspundețiȘtergere
 4. E bine de stiut.Imi iau cizme de cauciuc si daca am nevoie de indicatii stiu pe cine sa chem!Eu vreau o poza cu incaltamintea compromisa!

  RăspundețiȘtergere
 5. de cand n-am mai fost la Sercaia, cand purtam incaltaminte de domnisoara :)) serveam in fiecare an .....si mi-am convins consortul acu froo 4 ani sa dam o zi ptr asta , iar cand vazu 'mnealui (caruia simtul dreptatii si alergia la prostie ii dau batai de cap ) cum procedeaza "vizitatorii" n-a mai gustat nici bucurie de narcisa nici nimic . La sfarsitul zilei ne inrolam in armata ecologistilor .

  RăspundețiȘtergere
 6. @Lilly: Din păcate balerinii mei sunt deja la gunoi, iar adidaşii colegului sunt în maşina de spălat. :P  @Alm: Păi şi noi suntem ecologişti, că altfel cum am suporta cu stoicism bubele umflate de pe spinările, mâinile şi picioarele noastre, fărăr să cârtim? =))
  Nu ştiu ce vietăţi ne-au ciugulit, dar suntem umflaţi şi scărpinaţi până la sânge :P

  RăspundețiȘtergere
 7. Unii amendati,altii împuscati,sau si una si cealalta...da,ar trebui sa existe "vînatori speciali" :D

  RăspundețiȘtergere
 8. NU invers, ar trebui doar impuscati si atat. Nu si amendati. :)

  RăspundețiȘtergere
 9. @maya: Când vezi nesimţiţii cu braţul de narcise, irişi şi lăcrămioare, culese din ceea ce ar trebui să fie o rezervaţie naturală, te apucă amocul.
  Ar trebui pedepsiţi în aşa fel încât neam de neamul lor să nu uite şi să nu mai pună mâna pe-o floare! :-L  @Eugen: Da, ar trebui adus Vlad Ţepeş să-i trateze cu acupunctură =))

  RăspundețiȘtergere
 10. Ce frumoase sunt! Inca nu am reusit sa le vad in habitatul lor, desi imi propun asta, de cativa ani de zile!

  RăspundețiȘtergere
 11. de când îmi doresc să ajung şi eu pe-acolo... bine de ştiut ce mă aşteaptă! deci înfloresc aşa de târziu în zona aia. pozele sunt superbe, inclusiv Omidee :)

  RăspundețiȘtergere
 12. @Mirela: Sărbătoarea narciselor este în fiecare an, în duminica cea mai apropiată de 20 mai.  @Vera: Asta e doar ce se vede, frustrările nu le-am pozat :P  @Daria: Da, cum îi spuneam şi Mirelei, în jurul datei de 20 mai.
  Atâtea omide cădeau din copaci că te apucau năbădăile :D

  RăspundețiȘtergere
 13. Eu zic să-i împuşcăm. Cu sare. În părţile mai moi, să sufere măcar o perioadă.

  RăspundețiȘtergere
 14. Aveam vreo opt ani când m-am întâlnit prima oară cu Poiana Narciselor de la Şercaia. m revăzut-o de mai multe ori. Apoi, pe cea de la Întregalde şi altele mai mici.
  Nu culegerea florilor o distruge, ci, zmulgerea bulbilor şi sufocarea cu gunoaie.

  RăspundețiȘtergere
 15. @Dara: Adu-mi aminte să nu te supăr vreodată! =))
  La mulţi ani încă odată! :)


  @Zamfir: Culesul florilor nu distruge poiana, negreşit. E vorba însă de respect pentru cei care vin după tine şi care în loc de 150 de narcise pe metrul pătrat, or să vadă doar 15. Şi mai e vorba de respectul faţă de lege, care interzice ruperea florilor. Ca şi aruncarea gunoaielor.

  RăspundețiȘtergere
 16. Arcadia,
  Narcisele sunt absolut superbe!
  A fost o rezervație și pe la noi, la Negrași. Nu știu cum se face, n-am ajun s-o văd..

  Citind câte ați mai pătimit, până să vă delectați privirea, mi-a venit în minte o vorbă , nu știu cine a zis-o, nici în ce împrejurări, dar , parcă s-ar potrivi cu întâmplarea ta- românii nu se scufundă cu una , cu două, dar au mai mereu pantofii uzi..

  RăspundețiȘtergere
 17. @Gina: Da, avem pantofii uzi sau înnoroiaţi :D
  Nu ştiam de rezervaţia de la Negraşi. Poate, totuşi, o vizitaţi. Ca să ne informaţi. :)

  RăspundețiȘtergere
 18. As sta si eu de veghe in poiana cu narcise.

  De ce sa-i impuscam pe cei care le rup? Numai bine ii jupuim de piele ca sa ne facem alti balerini din ei? ;-))

  RăspundețiȘtergere
 19. demult am auzit de poiana asta... niciodata nu am reusit sa o vad...
  sunt minunate narcisele... imi amintesc... cand lucram in romania... primeam la servici si le puneam pe birou... parca inobila incaperea... dar mai ales sufetul...

  RăspundețiȘtergere
 20. @Liana: pofteşte şi le păzeşte! faci un serviciu naţiei! :D
  Iar eu, balerini din piele de porc nu port, să ştii! =))
  @oovi: Păi, trece atunci piana asta pe lista de to do! :P

  RăspundețiȘtergere
 21. Mie îmi place în Piteşti în Trivale :).

  RăspundețiȘtergere
 22. Foarte reusite fotografiile, eu imi tot propun in fiecare an sa ajung acolo, si, ca de obicei, niciodata nu reuesc, la mine e cam aceeasi poveste cu lacul Balea si Transfagarasanul...

  RăspundețiȘtergere
 23. @Costea: Păi, facem aşa: tu vii la Şercaia, eu mă duc la Trivale şi pe urmă facem "link exchange" =))  @Teo: Tre' neapărat să faci traseul ăsta: vii la Braşov, bem o cafea, apoi mergi la Şercaia, şi în continuare pe Transfăgărăşan să vezi Bâlea :D  @Iaşi: O să studiez oferta şi răspund :)
  Toate bune şi Iaşiului!

  RăspundețiȘtergere
 24. Aici nu am ajuns inca. Multumesc pentru aceasta calatorie virtuala

  RăspundețiȘtergere
 25. La 5 km de mine e o poiana cu narcise.
  Nu am ajuns anul asta acolo,dar a venit chivuta la usa cu 2 buchete imense.
  E cel mai bun spray de camera .
  Sau etnobotanice ?Seara te imbata cu mirosul lor. :)

  RăspundețiȘtergere
 26. @Mircea Florescu: Păi, după toate călătoriile pe care mi le-aţi înlesnit voi, eu vă mai datorez multe excursii :P

  RăspundețiȘtergere
 27. Placut foarte mult! Mai ales partea cu amendatul si impuscatul... sau invers.

  Imi place mult daffodils_170_a. Si daca aici am inteles titlul, ce sa mai zic de ultima... Si atunci sa nu te mai mire cum ajunge lumea la tine pe blog.

  PS: raspuns la e-mail.

  RăspundețiȘtergere
 28. @robert: Offff...iar amendă? Ştii doar că descarc toate pozele din cameră sub un singur nume, fie că e floare, soare, mare, cărare. :P

  p.s. Mulţam fain!

  RăspundețiȘtergere
 29. Imi amintesc ca au fost situatii in care oamenii au trebuit sa pleteasca pentru florile rupte (aveai voie 5 la numar parca...). Fiecare masina era inspectata si taxata daca era cazul...
  Anul asta am fost surprinsa sa vad ca nici macar taxa de intrare in poiana nu a mai fost.
  ... macar de s-ar bucura de ele, dar in 2 zile sunt ofilite

  RăspundețiȘtergere
 30. @Beatris: Cică de dimineaţă, la una din televiziunile naţionale, s-au difuzat imagini din Vad-Şercaia cu mistreţi care culeseseră narcise cu braţul şi cu poliţişti care se făceau că nu văd flori şi nici nu le miroase a parfum =))

  Palidă consolare, totuşi, pentru că ăstora nici de la faptul jenant că i-a văzut o ţară întreagă nu le roşeşte soriciul de pe obraz :P

  RăspundețiȘtergere
 31. Ma alatur lui Mircea Florescu - multumesc.
  Nu am ajuns pana in poiana si nici nu stiu daca vreodata se va intampla.
  Este un motiv de invidie - poti ajunge acolo, pentru mine este "mai greu". Dar stiu ca nu este normal sa ma intristez pentru bucuria ta. Asa ca ma bucur si pentru aceste imagini. Prin tine am fost si eu acolo.

  Ma intreb daca metoda binecunoscuta, de a taia un cap si a-l infige intr-o prajina, ar avea putere de convingere ...
  Sau poate ca nu ar fi nevoie de meetoda radicala ? Poate ar avea efect raspandirea zvonului ca unii dintre cei care au cules cu bratul s-au imbolnavit ? Noooo ... mai sigura este prajina.

  RăspundețiȘtergere
 32. Au mai ramas boii si vacile de jupuit...sper sa-ti alegi ceva, totusi...

  RăspundețiȘtergere
 33. @Glass and Iron: Să nu te întristezi, că nu mai merg curând :D
  Eu cred că Vlad Ţepeş ar avea rezultate spectaculoase în educarea poporului :P
  @Liana: Mă hotărăsc şi te anunţ :P

  RăspundețiȘtergere
 34. m-am nascut pe strada Narciselor, am locuit pe Bahluiului...acum pe Siretului...nu din Moldova...ci din Campina...

  RăspundețiȘtergere
 35. @ioan: Bun venit pe la noi! :)
  Frumoase miresme te-au însoţit la naştere!
  Eu stau pe strada Timiş. Cea din Braşov :D

  RăspundețiȘtergere
 36. Au mai ramas cateva saracele narcise...Restul nu a scapat de slinoseala mainilor care s-au repezit asupra lor... Doar traim in Romania...

  RăspundețiȘtergere
 37. @Anima: Da, trăim în România, cu toate frustrările şi neajunsurile pe care trăirea asta le presupune. Mă tot întreb însă, de ce emigrarea n-a intrat între opţiunile mele niciodată, deşi patriotismul nu e vocaţia mea primă :D

  RăspundețiȘtergere
 38. Daca vin in Brasov, n-am cum sa uit strada ta ;-)
  Sa nu te sperii, ca te anunt, nu fac ca profesoara aia terorista moarta dupa Mircea Badea :P

  http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/808058/Mircea-Badea-terorizat-in-noapte-de-o-duduie-obsedata/

  RăspundețiȘtergere
 39. @Liana: Aşa, aşa, să suni luuuung, la orele două din noapte! =))

  P.S. Vecina mea e robustă şi tunsă scurt, să ştii :))

  RăspundețiȘtergere
 40. N-am zis, fata, ca nu fac ca ea??
  Trimit un porumbel voiajor cu plic la picior sa-mi anunt sosirea! Stiu, stiu, il trimit flamand, sa nu-l apuce prin curtea ta...hi,hi :P
  P.S.Daca gresesc numarul si dau peste vecina, zic ca-s de la Garda Financiara. E bine?

  RăspundețiȘtergere
 41. @Liana: Bun aşa! Numai că vecinul meu a fost colonel la poliţia economică, am aşa bănuială că nu se sperie de tine :)) Mai bine zici că eşti raket ucrainean =))

  RăspundețiȘtergere
 42. Nu m-ajuta faţa pt.raket ucrainean :(((
  Le zic ca-s din staful Protv si daca nu vor sa se inscrie la Romanii au talent...e mai bine??

  RăspundețiȘtergere
 43. @O, da, e perfect! Doamna are chiar mai multe talente! =))

  RăspundețiȘtergere