joi, 27 ianuarie 2011

Vis de iarnă

Frig, frate, frig rău azi noapte. Minus 19 grade Celsius. Nici câinele, care are prostul obicei să latre de nebun în miez de noapte isterizând vecinii somnoroşi, nici el zic, n-a cutezat să iasă din cuşcă, necum să mai latre.
La 5.45 m-am trezit şi-am ieşit încetişor din dormitor să nu tulbur somnul colegului care s-a culcat la ore mici. Mi-am făcut cafeaua, am citit şi-ntre timp m-am răcit cu vreo patru grade. N-am avut curaj să fac foc în şemineu, de teamă să nu-l afum pe Vasile şi să-l conserv prematur. Am mărit temperatura termostatului la 25. Cum halatul nu-mi îmbracă şi metatarsienele, am zâmbit imaginându-mi cum o să-mi confecţionez eu mai spre bătrâneţe un fel de cotum de cosmonaut, din pături electrice pe care o să le alimentez la baterii. Cred că ar fi unica soluţie ca să mă văd, în sfârşit, caldă.

Spre orele 7.30 m-am gândit că puţină activitate fizică mi-ar pune sângele în mişcare aşa că am ieşit afară să mătur scările de zăpadă, să pregătesc gunoiul de expediere şi să inspectez trandafirii pe care, de lene, nu i-am muşuroit astă toamnă. (Am plătit inzecit, cu spaime şi frici, după fiecare ger).
Mi-am luat peste halat haina lui Vasile, am încălţat clăparii pe care îi ţin toată iarna la îndemână şi-am deschis uşa. Brrrrrr!!!!! Gerul mi-a îngheţat instantaneu nările, m-am întors după fular.
Am înşfăcat mătura şi-am început înviorarea. Scările, trotuarul, cărarea până la câine care, dacă mă pricep cât de cât la limbajul animal nonverbal, m-a înjurat de mamă din fundul cuştii pentru că i-am stricat somnul.

Zgomotele suspecte l-au trezit pe Vasile, care a ieşit în balcon, cu ochii cârpiţi, şuierând ameninţător să intru în casă că-mi îngheaţă tibiile şi sperii vecinii. Nu era departe de adevăr, halatul se oprea la cativa centimetri de clăpari, iar zona expusă gerului dădea semne de suferinţă.
După câteva minute am intrat în casă. Căldura m-a izbit violent. M-am dezechipat şi-am intrat la duş. Eroare fatală! Fiecare picătură de apă caldă mă tortura ca un pumnal înfipt in măduva oaselor. Degetele mi s-au umflat ca nişte castraveţi, faţa îmi era ca o tomată extracoaptă, iar în ansamblu arătam ca un leopard dinamovist. Trist. Foarte trist.

Pe la amiază eram epilată, coafată şi îmbrăcată. Aveam programare la masaj anticelulitic. Cum nu eram aptă să conduc am apelat la mila colegului. Negocierile au durat 10 minute. După ce i-am semnat lista de revendicări s-a învoit şi-am plecat.
Toropită şi uşor anchilozată, am dat să intru în salon, scuturându-mi picioarele. Care nu mai răspundeau normal la comenzi, aşa că au început nişte mişcări haotice, de alunecare, expandare, crăcănare şi dezmembrare. La aterizare am sosit pe burtă, cu clanţa în mână. Clienţii salonului săreau despuiaţi de pe paturi, uitând de propria goliciune, încercând să mă adune de pe jos. N-aveam decât prestanţa fracturată cominutiv, în rest eram teafără. M-am dezbrăcat, m-am cuibărit pe masă şi m-am acoperit cu toate prosoapele pe care le-am găsit la îndemână, de frig şi de ruşine.

N-am vorbit deloc timp de 90 de minute. Ca o coincidenţă tristă, muzica de fundal a fost asigurată de vechiul meu prieten chinez cu instrumentul lui dubios, care se tânguie şi-şi plânge stămoşii de doi ani încoace. Dacă o să scap vreodată de celulită, asta nu se va datora cremelor şi aparaturii performante ci acestui chinez cu picatura lui muzicală care, sunt sigură, poate ucide şi-o celulită mică, la o adică.

Acum vreun ceas, când mă gândeam că ziua a proape a trecut şi trăgeam nădejde că aventurile mele hibernale au luat sfârşit pe ziua de azi, văzând că gerul se instalează încet dar sigur, m-am gândit să-i duc câinelui o supă caldă, să se mai dezmorţească. Aceiaşi clăpari, aceeaşi eu. Nu ştiu cum am reuşit să mă impiedic prin nămeţi şi să mă întind iar pe burtă, ca la mare, pe plajă, cu cosiţele înmuiate în supa câinelui.
Nu vă mai povestesc cum arătam aşa, plină de zăpadă şi supă, cum m-am ridicat uitându-mă disperată dacă vecinii sunt pe la geamuri, cum m-am scuturat şi cum m-am evaporat, că vă umflă plânsul şi ziceţi că n-am avut noroc în viaţă.

Iarna, până şi norocul îmi îngheaţă.

56 de comentarii:

  1. Brr! Si eu care ma plansesem ca am asteptat tramvaiul cateva minute in ger...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lady Io: Pare-se că norocul tău e mai rezistent la ger =))

    RăspundețiȘtergere
  3. Promitem zile cu soare si pana atunci mesaje invioratoare! Ca doar nu te dau pe tine gata -19 grade. ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Printre lacrimi iti spun (si ce sa fac,grosiera cum sunt voi afirma ca nu sunt lacrimi de mila ta ci de ris, nu ca ai cazut ci despre cum ai scris) ca te invidiez. Tu macar ai avut un caine la capatii care la o adica...

    Dar eu, pe trotuar, cu doua sacosele, o haina de blana ovina si o caciula de pisica straina, m-am intins instant pe spate frate. Singurul punct de contact, pentru ca nu stiu cum... m-am incovoiat au fost salele care acum sunt desalate dar nu prea tare. am avut ovina in spinare. Si nu era nimeni sa vrea sa ma vada... pe strada. Erau prea atenti, pe unde umblau prin mici departari la ce-i paste pe ei. Am multumit cerului si dupa ce am meditat secunde dilatate precum veacul avind simturile ascutite la maxim ca sa fac rapid inventarul, in gind, despre ce las si ce string, mi-am adunat pisica, sacoselele si salele si am plecat neintirziat, cu un oftat.

    Distrugeri nu s-au inregistrat.

    Sper ca nu te va supara polologhia mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa ne fie rusine! Radem de necazul altuia. Scuze,arcadia ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, frig, nu gluma.
    Eu duc plodul la scoala dimineata (pe de o parte ca sa ma asigur ca ajunge acolo si pe de alta parte, pentru ca in unele zile e o adevarata incercare sa ajungi cu ghiozdanul teafar la scoala). Ieri dimineata cand am intrat in casa mi-a venit sa fug iarasi inapoi, afara in ger. Am avut senzatia (cam doua ore) ca urechile mi se dezlipesc incet-incet. De cateva ori am verificat si in oglinda sa fiu sigura ca e doar o senzatie.
    Vara asta trebuie sa-mi cumpar caciula.

    RăspundețiȘtergere
  7. da' ce ai cautat afara in ger?! nu puteai sa stai la caldurica? cum zicea cineva odata "pi vezi, daca te-o apucat vrednicia di dimineati" :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @Sara: E deja ora 8 şi mesajul n-a sosit.... :-L

    @Ilinca:
    Poliloghia e divină
    Cu blană groasă de ovină
    Şi cu căciulă de pisică.
    (Şi cu noroc, la o adică).

    @Amelia & Mihai: Dacă m-aţi fi auzit azi noapte cum gemeam la orice mişcare şi dacă m-aţi vedea plină de vânătai azi, v-ar pieri râsul :P
    Arăt şi mă simt ca un MIG prăbuşit, cu o istorie lipsită de glorie!...
    :))

    @anamaria: Da, da da! Senzaţia e exactă: îţi vine să intri în congelator când începi să te dezgheţi!
    Tu cumpără-ţi căciulă, cum ai zis, eu o să iau legatura cu Prunariu, să văd dacă mai are costumul ăla vechi =))

    @Zazuza: Draga mea, poa' să ajungă nămeţii la ferestre că eu de azi 'nainte nu mai ies la măturat zăpada! Am zis! =))

    RăspundețiȘtergere
  9. Bietul caine, bietele cosite....
    Acum niste ani, la TV povesteau de un ger cumplit in state, animalelor domestice lasate afara le cazusera urechile. Pentru lamurire un tip arunca, in sus, apa dint-o cana, apa ingheta in aer.
    Ma intreb cum se descurca siberienii.

    RăspundețiȘtergere
  10. @catalina: Siberienii se descurcă mult mai bine ca mine! =))
    Am văzut nişte dobitoci de adolescenţi care-şi lipeau limbile de un stâlp metalic la -30 de grade. Jumate de limă le rămânea pe stâlp, iar jumatea rămasă li se umfla, abia încăpându-le, însângerată, în gură!

    Prostia e sigur infinită!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ooo, păi ai energie, dacă ai mai mers și la spa! Deși, dacă erai mai stoică și măturai toată curtea, cred că scăpai și de celulită, fără cheluială. Se ducea odată cu pielea și cu țesutul subiacent.

    RăspundețiȘtergere
  12. da' pana la urma cainele a mai primit (alta) supa au ba?

    RăspundețiȘtergere
  13. Am rezolvat telepatic treaba cu mesajul. La ora 8 compuneam :->

    RăspundețiȘtergere
  14. @Sara: Urările au avut efect instantaneu! Jumate din trebile pe azi s-au rezolvat singure :))

    RăspundețiȘtergere
  15. ...toate ca toate,dar cîinele ala nu si-a primit supa! :P

    Hai sa te pup si sa te strîng la pieptu-mi,ca eu sînt calda într-una :D
    (Semnele timpului,valurile astea de caldura...m-oi apropia de babaciunitate? =)) )

    RăspundețiȘtergere
  16. @maya: Draga mea, câinele a primit altă supă, nu e cazul să plângi decât pentru mine :))
    În ce priveşte băbăciunitatea, iacătă un motiv s-o aştept cu speranţă: bufeurile e posibil să mă încălzească şi pe mine =))

    RăspundețiȘtergere
  17. :)))))) esti bestiala cum povestesti!

    RăspundețiȘtergere
  18. Io am dedus c-ai dormit in camasa de noapte! :))

    RăspundețiȘtergere
  19. @ixazaluoh: Tulai, ce nume ai, bre! N-am putut să-l copiez nici pe litere, i-am dat cu copy/paste! :))
    Eşti la fel de bestial(ă). :P

    @Mirela: Eşti tare! Ceva rudă cu Colombo? =)) =))
    Noa, chiar de pare paradoxal având în vedere că mă plâng de frig, eu n-am nicio pijama. Mă simt ca un miner dacă înnoptez în pantaloni =))

    RăspundețiȘtergere
  20. Toate acestea nu s-ar fi intamplat daca locuiai intr-un apartament, la etajul zece... Ia incearca sa vezi daca nu am dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  21. :))) In prima faza am citit maner!!! :)))
    Uite, eu n-am nicio camasa de noapte.

    RăspundețiȘtergere
  22. Vous les fammes! Intotdeauna am cautat sa inteleg si niciodata nu am reusit de ce alergati voi fetele noastre dupa perfectiunea fizica efemera. Si ce daca este un pic de celulita, si ce daca parul nu sta ca la nunta, si ce daca aveti 1 rid mic pe care numai voi il vedeti, si ce daca exista un cearcan dimineata, pentru noi voi sunteti frumoasele noastre, sunteti mamele copiilor nostri, sunteti cele pentru care ne chinuim sa facem ceva in viata. Voi sunteti la fel de frumoase si la nunta si intr-o dimineata oarecare de geros ianuarie. Nu mai fugiti dupa lucrurile efemere. Lucrurile care conteaza si pentru care merita sa va intrebuintati se pot vedea doar in ochi, intr-un blog frumos scris, intr-un sfat bun sau oriunde in suflet.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Virtualkid: Vrei să spui că n-aş mai fi aterizat în şpagat în faţa salonului dacă locuiam la etajul zece? :P

    @Mirela: De gustibus.... ;)

    @Eugen Ion: You, men! :D
    Păi noi vă punem pe voi, bărbaţii pe primul loc, apoi ochii, apoi blogul, sfaturile bune şi sufletul. Abia pe locul şase vine celulita =))

    Bun venit în Arcadia, om cu vederi sănătoase şi pe gustul femeilor! :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Bine (ca) v-am gasit. Cat despre "vederi" si "gusturi" ramane sa dovedesc de acilea incolo daca mi le merit sau e doar foc de paie... ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. Arcadia dear,eu te inteleg
    Si eu umblu doar cu camasi de noapte si pijamalute mini
    (m-a inzestrat mama cu o pojama de finet pe care o tin ptr camd ma va duce barbatul meu in Alaska,cum amandoi suntem primavarateci ca data de nastere si frigurosi ,cine stie)
    Cu frigurile aste refuz sa ies din casa,drept care mi-am redus intreaga lume pe 2 niveluri
    Astept sa iasa soarele si desenez(noroc ca am toate dimensiunile de care am nevoie)
    Nu-mi pot inchipui ca Arcadia a cerut sa fie dusa cu masina

    RăspundețiȘtergere
  26. @Eugen Ion: Adevărat, concurenţa-i mare! =))

    @Elfa: Ba să crezi, degetele mele erau mai groase ca volanul! =))

    RăspundețiȘtergere
  27. În supa câinelui?! :)) Bietul căţel s-o fi întrebat ce te-a apucat...
    Aşa e iarna, cele mai ascunse dorinţe pot deveni realitate. Eu visam în copilărie să devin balerină. N-a fost să fie, însă ieri am fost vedeta unui mini-show pe un trotuar plin de gheaţă. Eram grăbită şi n-am observat capcana. Pff... dacă m-ai fi văzut! Am executat nişte mişcări impecabile de break dance combinate cu rap şi balet modern. =))
    Partea cea mai importantă este că... era oră de vârf, aşa că m-a admirat multă lume... încă mai dau autografe. =))

    RăspundețiȘtergere
  28. Atenţiune-atenţiune! Stop. Ger, în continuare. Stop. Interzis măturatul zăpezii. Stop. Interzis masaj în deplasare. Stop. Interzis hrănit câine. Stop. Pardon. Stop. Se recomandă hrănire câine. Stop. Cu mare atenţie la lunecuş. Stop. Iarnă plăcută-n continuare! Stop.

    RăspundețiȘtergere
  29. NU! vreau sa spun ca nu ti-ai fi permis un spagat ca lumea....

    RăspundețiȘtergere
  30. @Dara: Cine te-ar putea înţelege mai bine ca mine? Celebritatea cere sacrificii! :))
    Carol a crezut iniţial că mă joc cu el, dădea fericit din coadă. Întrebările i sau născut în minte când a vazut că plec fără să ne jucăm şi fără să-şi primească cina caldă. A lătrat intruna până m-am întors cu supa numărul doi :D

    @Teodora: De câte pri ai zis stop, eu m-am trezit ţinându-mi respiraţia! Dacă mesajul era mai lung mă găsea Vasile cianotică şi-ar fi sunat salvarea =))
    Iarnă plăcută? Tu ai auzit de aşa ceva? :))

    @Virtualkid: :D

    RăspundețiȘtergere
  31. eviti raspunsul....
    faci un spagat la etajul zece, pe casa scarii?

    RăspundețiȘtergere
  32. @Virtualkid: =)) =))
    Numai dacă-mi împrumută Mirela pijamalele ei. :P
    Mulţumit? (Măi frate, da' ştiu că te pricepi să smulgi răspunsurile de la om! :-L )

    RăspundețiȘtergere
  33. Arcadia,

    Am râs cu lacrimi- iartă-mi cruzimea!!
    Cum de ți se întâmplă tocmai ție atâtea?
    Știi ce cred?- clăparii sunt de vină. Ascunde-i, să nu-i mai ai la îndemână dimineața..
    p.s.La 25 de grade merge un vin roșu!

    RăspundețiȘtergere
  34. @Incertitudini: Cruzimi din astea ar salva Planeta Albastră! :D
    Nu ştiu nici eu de ce mi se întâmplă numai mie... O fi adevărat că ţi se dă cât poţi duce? :P

    Reprezentaţia de la salon n-am dat-o în clăpari, deci trebuie să căutăm răspunsul în altă parte :))

    Iar despre cele 25 de grade, ascultă la mine, care am experienţă îndelungată printre geruri: când simţi că-ţi îngheaţă şi gândurile-n cap de frig, nu mai cauţi la culoare, e bun şi albastru, dacă-l treci prin pâine înainte! =)) =))

    RăspundețiȘtergere
  35. eviti raspunsul!
    hai, ca stiu ca ironia nu iti lipseste deloc!

    RăspundețiȘtergere
  36. @Virtualkid: Renunţ la ironie, renunţ la tot, dar nu mă mai ţine în şpagat, te implor!

    =))

    RăspundețiȘtergere
  37. @eugen ion
    Daca n-aveati link ziceam ca-i spam. Asa hotarat, intre dame in pijamale, la sala, de vara, de iarna.....

    RăspundețiȘtergere
  38. Ti-a iesit si de data asta, Arcadio:)
    Bre, da' ce imaginatie ai!!! .... altfel, nu-mi explic urmele pasilor celor 3 picioare prin zapada ... si sigur nu sunt de la clapari =))

    RăspundețiȘtergere
  39. @PeNe: Ce mi-a ieşit, bre? Ochii şi fumurile din cap doar! :))

    Cât despre urme, uite, îţi dau Nobelul pentru spirit de observaţie! Pe cuvânt!
    Am tot aşteptat să bage ochiul la poza asta Ion Ţiriac, să mă invite şi pe mine la anu' la Balc, da' el cre' că are alte trebi în afara blogului meu =))
    Aşadar, orice vânător ( şi eu, evident :P), ştie că urmele alea sunt de iepure. Cred că frigurile astea au mânat animalele sălbatice mai spre civilizaţie, în căutare de hrană. La mine, iepurii n-au găsit decât nişte arbuşti cam subţiratici, nimic suculent, nimic zemos, aşa că s-au mutat la vecinii mei în livadă unde au ros cu poftă toţi copăceii plantaţi anul trecut.
    Mă tem că dacă mai ţin frigurile astrea mult o să năvălească lupii.
    Sper să fie Vasile în curte la ora aia! =))

    RăspundețiȘtergere
  40. Ha, ha, ha... si eu care imi stalcisem neuronul pentru rezolvarea ecuatiei=))
    Deh, n-am vanat niciodata ceva in viata asta, asa ca am presupus cum ai facut: pas 1, pas 2 dreapta cu un picior, pas 3 in fata cu alt picior si ... saaalt la urmatoarea pirueta =))

    ps. Daca nu te invita Ion cel mare la vanatoare, poate te invita Ion cel mic la vreun bal :)

    RăspundețiȘtergere
  41. @PeNe: Ori la bal, ori la spital! =))

    RăspundețiȘtergere
  42. Nuş' ce se-ntâmplă de unele comentarii se rătăcesc în neant şi apar când mă aştept mai puţin...

    Cu întârziere deci:

    @silavaracald: Dacă măturarea curţii întregi ar avea efecte şi asupra hipodermului, nu numai asupra degetelor şi pielii, mai că m-aş încumeta :P

    @Zazuza: Până am găsit eu comentariul tău ai aflat deja de supa a doua a câinelui, sper că n-ai stat stresata până acum :D

    RăspundețiȘtergere
  43. Acu' veni de acasa! Cum adica ca un "leopard dinamovist"? Vezi, daca te iei de cine nu trebuie! Iti ingheata pana si norocul.

    Si cu cainele cum a ramas? Ca vad ca in loc sa se dezmorteasca el, te-ai dezmortit tu .. in supa lui!

    Cat despre fotogafie.. foarte dubioasa. Trei urme?! Ciudate sunt creaturile Domnului! :D

    RăspundețiȘtergere
  44. @robert: Vai, păi e simplu!
    Leopardul are pete galbui, da? Eu, ca o dinamovistă ce sunt, ce fel de pete puteam să am? Alb-roşii, evident. Iar în contextul de care vorbeam eram un pic tristă, deci versul "leopard dinamovist trist" mă descria perfect.
    =))

    RăspundețiȘtergere
  45. Eu cred ca incerci sa o mai dregi un pic ... :)

    RăspundețiȘtergere
  46. @robert: Eu cred că bănuitorul e şi cu păcatul :D

    RăspundețiȘtergere
  47. ... am râs cu lacrimi ... am adunat familia, le-am citit şi lor, au râs şi ei tot cu lacrimi ... "aoleu săraca, ce zi ..." ... "staţi că mai e ... " ... "câte i se pot întâmpla cuiva într-o singură zi? ..." ... şi uite aşa să leşine lumea de râs ... domnul Vasile e personajul cheie în toată povestea asta ...

    RăspundețiȘtergere
  48. Si eu care credeam ca Arcadia e un suflet caritabil..........acu aflu ca are suflet......de caine
    Ma tem ca mi-este viata in pericol ca o pisica delicata ce sunt :D

    RăspundețiȘtergere
  49. @Cristian Ion: Mă bucur că v-am veselit, dară. :)
    Cât despre domnul Vasile, bietul, el culege ponoasele: voi cu râsul el cu plânsul :D

    @Elfa: Drept îţi zic că nu mi-ai stârnit mila! :P
    Am aşa o certitudine că ştii foaaarte bine să re aperi de primejdii :D

    RăspundețiȘtergere
  50. Arcadia dear,amin mod sigur macar un inger pazitor........Mama :D

    RăspundețiȘtergere
  51. @Elfa: Să fie sănătoasă, să te apere în continuare! :D

    RăspundețiȘtergere
  52. Frumoasa ca intotdeauna! Asa te decopar cu fiecare postare...Si zau, daca-mi mai pasa de atacul iernii atata timp cat exista blogul tau...Asa-i cu celulita...Si eu sufar de invaziile ei...:(

    RăspundețiȘtergere
  53. Vai, fata draga ce-am ras...iar..pai, da, iar, ca ma tin cu mainile de burta...pupam vanataile ...a fost vineri 13 sau doar Sfanta Vineri? (=vad ca ai scris joi, dar si eu postez uneori mult mai tarziu de ziua prepararii/intamplarii).
    Hai Dinamo, leopard...astaaa, caine pana la moarte!!! si dincolo de ea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  54. @Elfa: Lasă, fată, celulita! Nu vezi ce zice Eugen? Ocupă-te de ochi, de suflet, de blog, de ceea ce contează! :P

    @Liana: Nu Sfânta Vineri e răspunzătoare, poate că şi Joimăriţa mi-a declarat război, cine ştie? :P
    Hai leopardul! =))

    RăspundețiȘtergere
  55. Între timp, te-ai mutat într-un loc mai cumsecade, așa-i?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He he he! Darling, uite ce-ai dezgropat tu aici: amintirile mele de iarna trecută. Fericite amintiri, aș zice, anul ăsta-i și mai nasol :))))

      Ștergere