vineri, 18 martie 2011

Hai să dăm mână cu mână! (II)

Am vorbit nu demult despre strângerea de mână. Că una-i mai vânjoasă, alta mai alunecoasă, una mai absentă, alta aderentă, mă rog, după chipul şi asemănarea proprietarului.
Am avut însă parte, recent, de o seamă de strângeri de mână ale unui grup mai mare de rromi (ca să fiu politicăli corectă). Bărbaţi, femei şi puradei. Toţi, dar absolut toţi, dau mâna ferm, bărbăteşte. Ţigăneşte.

În momentul acela mi-am dat seama că nu numai forţa sau energia mâinii strânse contează ci şi percepţia, sentimentul, starea, imaginea care se naşte la atingerea mâinii.

Un domn vârstnic, de sub o pălărie cât postul de Sfânta-Mărie, mi-a întins nişte degete uscate, crăpate, ca nişte crengi de brad moarte. Ori mâna lui ori scoarţa bradului, egal.
Am avut un sentiment cotropitor de uscăciune de parcă m-ar fi mângâiat Bărăganul anilor '35.

Un alt domn, gras de nu mai zăreai orizontul dacă ţi se proptea în faţă, m-a înşfăcat cu o labă ca de urs, caldă, grasă şi zemoasă de-am crezut c-am nimerit printre măruntaiele unui hipopotam încins de soarele african.

O pirandă tânără mi-a zbârlit fiinţa şi mi-a pus la încercare voinţa cu o mână atât de îngheţată de-am crezut că intru în şoc hipotermic şi nici vara ecuatorială nu mă mai aduce-n simţiri. M-a strâns lung şi ferm, cum ziceam, iar când mi-a eliberat degetele, am rămas inertă, ca o amoebă cu pseudopodele paralizate. Dacă în mâna mea ciocolata nu se topeşte Doamne fereşte, ea putea transporta liniştită o îngheţata pe distanţă nelimitată.

M-am trezit din ţepeneală dând mâna cu vecina ei. Am avut pentru o clipă imaginea fulgurantă a unui geolog care tocmai a descoperit un zăcământ aurifer . Nu la Roşia Montană ci la Rroma Barosană.
Atâta aur avea piranda pe deşte că nu şi le mai putea apropia unele de altele. Îşi înşirase inelele călare, cu mic cu mare, într-o înghesuială aiuritoare. O adevărată expoziţie, fără vânzare.

Am dat mâna şi cu puradeii. Toţi erau îmbrăcaţi ca nişte oameni mari, doar că erau ceva mai murdari. Când mi-au întins ei multele mânuţe călduţe şi măzăcuţe, m-au furnicat în palmă cohorte de bacili febrili şi virili. Aceeaşi senzaţie aş fi avut-o şi dacă băgam mâna într-un muşuroi cu furnici, foarte multe şi foarte mici.

Cu ei mi-am încheiat şedinţa de salutat şi-n secunda următoare am decolat. Ca naveta Challenger, cu singura aprinsă dorinţă să mă săpunesc, să mă clătesc sau, şi mai bine, să năpârlesc.

Îmbătrânesc şi mă smintesc. sengihnampakgigi

32 de comentarii:

 1. Draga mea, te felicit pentru experienta.

  Dar am senzatia ca doresti intr-adevar sa deschizi cutia. Te numesti mai curand Pandora, mai Arcadio?

  RăspundețiȘtergere
 2. cei cu inima rromână...
  halucinante comparaţiile tale, ca şi cum aş fi dat o tură rapidă ca naveta Challanger prin timp şi spaţiu: din Românica în Africa şi la Polul Nord.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dragă Arcadia,
  De ce a trebuit să treci tu printr-o asemenea experiență?
  Ai pus de-o afacere cu ditamai dinastia de mai sus?
  p.s.după spălat, dă-te cu alifie de gălbenele pe mânuțe!

  RăspundețiȘtergere
 4. =)) =)) fata draga , daca ai supravietuit ca sa ne impartasesti si noua patania ta....inseamna ca bacilii n-au fost asa virili cum ai preconizat.

  Cea mai tare a fost cea cu maruntaiele hipopotamului. :))

  RăspundețiȘtergere
 5. Incontestabil a fost inevitabil
  si de-a dreptul oficial acest act penal!
  De mare mirare sunt complesita:
  pentru ce oare ai fost pedepsita?

  RăspundețiȘtergere
 6. Am dat si eu mana cu tigani si am constatat ca astia de fiecare data dau mana barbateste.

  RăspundețiȘtergere
 7. @anamaria: Pancardia! =))  @Daria: Expediţie gratuită, enjoy! :P  @Gina: Un fel de întâlnire de afaceri, da :P  @alm: Ei, sunt eu rezistentă, fată dragă! =))  @ilinca:
  N-am fost pedepsită
  Ba, chiar dimpotrivă
  Mă simt împlinită
  Şi contemplativă. :)


  @Eugen: Da, aşa e. Chair şi ăi mici sunt bărbătoşi! :D

  RăspundețiȘtergere
 8. Hmmm, desi nu sunt un fan al tiganilor si desi ii consider pe 99% dintre ei niste nenorociti, totusi cred ca rasismul de care dam dovada este usor exagerat. Oameni precum Madalin Voicu, Taraf of Hajdouks, Jhonny Raducanu si alte asenemea persoane sunt exemple mai mult decat graitoare ca nu artrebui sa gandim astfel. Scuzati-mi moralismul exagerat pentru o zi de vineri... :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Eugen Ion, adevarat graiesti! Numai ca nu cu aia a incheiat afaceri Arcadia! Nici macar cu Bercea Mondialu' ori cu Minune!
  Arcadia, eu credeam ca esti caritabila, zau asa! :)))

  RăspundețiȘtergere
 10. @Eugen: După toate cele câte am spus eu de-a lungul timpului, în aceiaşi termeni, despre românii de noi, despre românca de mine, chiar ţi se pare că ceea ce-am scris azi frizează rasismul? Dacă-i pot critica usturător pe conaţionalii mei şi nimeni nu se crizează, atunci şi rromii să citească şi să se amuze. Egalitate, frate! :D

  N-am luat ce mi-ai spus ca o morală, pentru că oricum, pe mine n-o să mă vezi căzută în şanţul celălalt, luându-i în braţe şi-i pupându-i, doar ca să nu pară cumva că-s rasistă. Deşi pe Mădălin Voicu şi pe Johnny Răducanu i-aş pupa cu dragă inimă. =))

  RăspundețiȘtergere
 11. @Mirela: Păi caritate am făcut şi la întâlnirea cu pricina, bre! :D

  RăspundețiȘtergere
 12. Ce caritate, Pancardia? Ca zici ca era o doamna plina de aur pe deshte (sincer, eu cred ca si in gura, dar nu ai fost tu atenta)...
  Sa-ti spun principiul meu: cu fiecare leu pe care eu il dau lor, ei mai fac trei copii. Asa ca,daca singura rosie din piata e vanduta de un rrom (politicali corect), mananc branza doar cu ceapa...
  (sa nu fiu inteleasa gresit... din invidie, ca eu nu am facut decat un copil)

  RăspundețiȘtergere
 13. Remarcabilă întâlnire! "Cohorte de bacili..." =)) De-aia nu au ei nevoie de tratamente homeopate pentru întărirea imunităţii!

  RăspundețiȘtergere
 14. Hauleooo, doamna Arcadia, pupati-as mana matale, dac-ai ajuns in satra, tigari ai avut?? ;-))))

  RăspundețiȘtergere
 15. impresionante detalii...
  cand dau mana cu cineva... de obicei o si strang... dar fara sa acord prea mare atentie la asta... in schimb, sunt foarte atent la privirea celuia care imi strange, sau caruia ii strang, mana... prin asta inteleg cum se va desfasura intlanirea...
  cand eram in ro... am lucrat si cu tigani... pe vreme aia asa se numeau... si erau buni si rai... ca oricare alta natie... iar unii... foarte, foarte curati...

  RăspundețiȘtergere
 16. @anamaria: În linii foarte generale, e vorba de un program de educare al puradeilor :)  @Dara: Da, nebănuite sunt căile imunităţii :))  @oovi: Nu contesc că sunt şi ţigani foarte spălaţi. Eu am vorbit de cei cu care m-am întâlnit eu şi care nu erau :P

  RăspundețiȘtergere
 17. A... educare. Da, asta le trebuie si asta nu au. Ok, daca e educare, mai avem o speranta.
  =))

  RăspundețiȘtergere
 18. Pupatul de Madalin Voicu m-a dezintegrat. Acu-s în stare de agregare 8, imponderabil, vraja 6, sfera ciocanu și căruța. Mare artist,puradelul lui tata, violonist, dirijor, de toate, moderator manele, renascentist ...Asta n-are bacili, are izotopi, pantofi bot de crocodil, expert in romani criss și autorul celei mai rotunde metafore ”gagiul, adică românul majoritar ( încă)este o jagardea plină de fițe, puturos, fără har, bețiv...” Mișto profil, că-i și profailăr, sociolog, oenolog, ginecolog, politolog, în curând la teleshoping...

  RăspundețiȘtergere
 19. @anamaria: Ai văzut de ce nu tre' să disperi_ Întotdeauna speranţa răsare de undeva :D  @c.j.: Boierule, pe cuvântul meu de om că tot timpul cât am scris postarea la dumneata m-am gândit =))
  Şi pe dumneata te-am aşteptat să apari, să văz cu ce adjective şi cu ce metafore îţi dai cu părerea =))
  Reintegrează-te, rogu-te, că-l las în plata Domnului pe Voicu şi te pup pe domnia ta! =))

  RăspundețiȘtergere
 20. Așa mai merge... Dar numai dacă și dom' Vasile e prin preajmă, că nu mă lasă-n pace caracterul...

  RăspundețiȘtergere
 21. @c.j.: Cu binecuvântarea lui, trăi-ţi-ar caracterul! :D

  RăspundețiȘtergere
 22. ”trăi-ţi-ar caracterul!”aduce mai degrabă a invectivă,dar...Și ce dacă, câtă vreme binecuvântarea există...

  RăspundețiȘtergere
 23. Mda, pana la urma ai dreptate. Discriminarea pozitiva cu care sunt tratati tiganii in Romania face ca noua oamenilor normali sa ni se reduca accesul la libera cugetare. Imi fac mea culpa, pana la urma trebuie sa ii tratam egal pe toti, fie cand vorbim de laude fie de critici.

  RăspundețiȘtergere
 24. @c.j.: Nu e invectivă, m-a furat contextul... :P  @Eugen: Exact, despre egalitate e vorba :D

  RăspundețiȘtergere
 25. @AnDRAW: Ave! ;) (Dacă-ţi răspund cu "heil", ne acuză de nazism şi ne leagă :D)

  Ai dreptate, patternul descris nu ţine cont de naţionalitate :)

  Semper Fi! :D

  RăspundețiȘtergere
 26. Mai ai săpun după repriza de spălat? :))
  Eu ştiam că romul se bea sau se pune la ceai, acum văd că mişună pe lângă noi...

  RăspundețiȘtergere
 27. Dar mainile noastre pe care ti le intindem ca sa te scoatem din starea asta (care nu se mai termina!)?
  Stim noi ca poti sa scrii si cu tenta (macar) optimista!

  RăspundețiȘtergere
 28. @Costea: Mie romul nu-mi place decât în piureul de castane.
  Iar despre săpun, aproape l-am gătat, după ce m-am contaminat accidental cu Cycogan, un regulator de creştere pentru plante, care miroase îngrozitor. :-&  @Virtualkid: Mâinile şi gândurile voastre bune mă ţin pe linia de plutire printre zăpezile astea veşnice :(

  RăspundețiȘtergere
 29. Draga Arcadia ti-am prins spilul .........vrei sa-l debarci pe Bashe de la Cotroceni si sa-ti adjudeci scaunul de la Cotroceni
  cum s-ar zice ........vrei sa ajungi bulibadsa de Cotroceni
  Ai votul meu ..........Vivat la femme!
  O sa ajungem mai liberari si mai democrati decat ameriocani care au preferat o rruda a rromilor decat pe Hillary
  THE KING IS DEAD,GOD SAVE the QUINN :d:d:d:

  RăspundețiȘtergere
 30. @Arcadia
  Vrei plante pitice cu fructe mari...
  Din păcate nu sunt de acord cu folosirea substanţelor din clasa a doua, acestea uneori balansează spre roşie/portocalie (clasa 1).
  Cycogan are DL per corp şobolan cam scăzută şi îi dă o mare periculozitate.

  RăspundețiȘtergere
 31. @Costea: Eu nu folosesc la legume ci la flori, hibiscuşi în cazul de faţă, pentru a micşora internodiile. Adică să crească mai compacţi, să nu fie înalţi şi deşiraţi :D

  Cât despre legume, sunt adepta agriculturii bio, fără discuţie :D

  Mulţumesc pentru grijă :)

  RăspundețiȘtergere
 32. @Elfa: Abia acum mi+a ajuns la moderat comentariul, deci:

  God save the frozen queen! =))

  RăspundețiȘtergere