M-am iţit în blogosferă de niciunde, neavând, în fapt, nimic de spus, nimic de dovedit şi mă fâţâi preţioasă printre subiecte care nu interesează şi nu luminează pe nimeni.
N-am avut curajul să-i spun în faţă unui cunoscut că nu dau doi bani pe opinia lui aşa că am scris pe blog într-o zi de marţi, când am dedus, conform statisticii oferite de Sitemeter, că zăboveşte el cel mai mult citindu-mă, un "eseu savant" despre părerile care nu contează.
(Dacă a fost deştept un minut, omul mi-a pus oglinda între ochi şi replica mi s-a lipit de sprâncene ca timbrul de scrisoare. Iar dacă citeşte ce scriu acum, se loveşte dezamăgit cu palma peste frunte regretând că nu i-a trecut prin cap să facă întocmai! He he he!)
Mâine dimineată îmi voi bea cafeaua muşcând din ciocolata amăruie a părerii de rău, dar azi fac mărturisiri. Nimeni nu e mai antrenat ca mine când vine vorba de încercarea de recuperare a cuvintelor scăpate din colivie. Cum am mai spus, mereu am fost sfătuită să vorbesc mai puţin şi mereu am eşuat în orice tentativă. Guşa mea e pur şi simplu prea strâmtă, trebuie să slobod cuvintele ca să nu mă balonez. Replicile la minut sunt cele mai indigeste, dacă mi le reprim. Ştiu că urmează să regret c-am căscat pliscul dar mai ştiu că dacă n-o fac, verbele înghiţite forţat îmi dau aciditate şi reflux gastric. Şi cum spaima mea primordială e să nu fac esofag Barett , îmi consider aproape justificat şi iertat obiceiul.
Am făcut de-a lungul timpului o sumedenie de măgării, pentru care mi-am recitat în oglindă zile întregi perdafuri usturătoare şi-am vărsat fluvii de lacrimi. Ştiu aşadar din experienţă că cel mai îngrozitor lucru care ţi se poate întâmpla în viaţă e să comiţi fapte pe care să nu ţi le mai poţi ierta niciodată. Nu te încălzeşte cu nimic iertarea dată de lege, de cel păgubit de greşeala ta, de Dumnezeu însuşi. Vina pe care nu ţi-o poţi tu ierta ţi se târăşte spasmodic printre măruntaie, îţi sparge cu zgomot, ca o falcă de leu, oasele, unul câte unul.
Dar dacă a îndrăznit cineva să mă arate cu degetul negru sub unghie de la târâtul prin ţărână şi-a ridicat sabia să facă lumii dreptate, mi-am schimbat instantaneu dispoziţia smiorcăită cu una războinică. Mi-am şters mucii cu dosul palmei, am scos sabia şi-am lovit. Nu recunosc decât lui Dumnezeu dreptul să-mi aplice sentinţe.
Nu sunt, aşadar, ceea ce par a fi şi-mi lipseşte curajul să ies în lume fără mască pe faţă. Azi port pălărie, rochie asortată şi-am băut un pahar de absint înainte să ies la plimbare printre bloguri. Ciudat, nu recunosc pe nimeni. Toţi poartă măşti ca şi mine. Ne salutăm, glumim, ne admirăm reciproc, ne invităm unii pe la alţii, scriem.
Poveşti adevărate dintr-o lume imaginară. E bine. Miroase a primăvară.
Nu cred ca va avea cineva vreo problema in a te identifica dintre purtatoarele de masati. Poate daca-ti puneai si o orteza sa-ti indrepte coloana, si-ai fi ridicat privirea din pamant, fie si numai pentru o poza, investitia in masca ar fi meritat. Nemaivorbind de faptul ca ai ales o culoare total nepotrivita: movul, se stie, este culoarea oamenilor singuri; si a celor coplesiti de pacate, mi-as permite eu sa completez. Prin urmare nu-ti ramane decat sa-ti asumi identitatea : adevarata Arcadia este cea care ilustreaza postarea precedenta; cea care seamana leit cu Filofteia...
RăspundețiȘtergereTe-ai recunoscut dupa evantai? He he he!
RăspundețiȘtergeretrebuie sa remarci ca, dupa cat de mandra eram de acel evantai, sigur am scapat de complexe!
RăspundețiȘtergeremie mi-a placut Arcadia in mov, cu aerul acela de "ea nu era de aici", personaj real intr-o lume imaginara (si in plus carnavalesca).
RăspundețiȘtergereImi place si luciditatea din fata oglinzii cu sau fara masca.
@mire: Doar ţi-am spus să nu te îmbraci la carnaval cu costumul bunicii de mers la nunţile nepoţilor, că Piaţa San Marco e altceva decat Piaţa Sfatului din Brasov!
RăspundețiȘtergere@arankas: Eşti prea draguţă, distinsă domniţă! De gustibus.... :)
daca intentia ta a fost sa-mi amintesti ce gust are penibilul, o sa-ti spun ca memoria ta da semne de oboseala; trebuia sa-ti amintesti ca eu eram " tanti Mita " (din schita carageliana "Domnul Goe") la acel carnaval...( n-a ca m-am scos si de data asta!...)
RăspundețiȘtergereTe-ai scos, e drept! Dar numai in Arcadia. Italienii, săracii, care n-o cunosc pe Tanti Miţa, încă se mai întreabă cine erai şi ce căutai.... :D
RăspundețiȘtergereSalut! Imi place umorul tău, de fapt, autoironia fină pe care o folosești. Și mai tare îmi place că respecți limba română și încerci să scrii corect! MARE LUCRU, DOM'LE! Și-aș vrea să mai știu ceva: incursiunile tale introspective, mirosind a sinceritate (altminteri nu are rost să le faci!), nu înseamnă să dai jos câte-o mască, ca la foile de ceapă?
RăspundețiȘtergereIar mie-mi place leşinant de mult când cineva pricepe, fără să-i explic, ceea vreau eu să spun! Nu există pe lume frumuseţe ori bucurie mai mare decât un om deştept! :)
RăspundețiȘtergereŞi da, ai ghicit iar, mai lepăd căte o mască, din când în când, dar îmi meşteresc altele, între timp, sub care să ma ascund.
La bună vedere/citire!
Mastile astea caracterizeaza fiecare moment din viata, pur si simplu...Eu inca n-am vazut om sa nu poarte masca.Eu am una mare cat un dulap dupa care ma ascund zilnic.
RăspundețiȘtergereHe he he! Deja mă simt mai bine. Deci, să ne simţim bine la carnaval! :D
RăspundețiȘtergereCe text autentic. Regret ca vin la spartul sindrofiei (targului) si dupa atateaa luni de zile.
RăspundețiȘtergerecand scapam de masti chiar ca suntem liberi. Uneori le purtam de nevoie, deseori din impostura, rar din cochetarie.Eu am vazut si masti inlacrimate...Intr-o fractiune de secunda isi pune alta, uscata.Pana si in efigii se ascunde o grimasa.
@Constantin Jacota: In Arcadia e targ tot anul, deci esti corect ancorat temporal :P
RăspundețiȘtergereCat despre masti, a iesi din casa fara masca, e mai periculos decat a umbla prin jungla fara pusca :D