duminică, 7 februarie 2010

Legea BaTalionului

Atât de cunoscuta, brutala şi sângeroasa lege a Talionului, n-a fost abolită precum s-ar putea crede. Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte nu mai sună contemporan nu pentru că legea e depăşită ci pentru că nu mai circulă azi decât în Monitorul Neoficial, cu alte norme metodologice de aplicare.

Te-a jignit colega de birou? Nu scoţi din guşă, pe loc, contravaloarea jignirii şi i-o arunci în faţă. Aştepţi o lună şi când e şeful prin preajmă, îţi pui singură piedică şi te întinzi pe burtă la picioarele lui împrăştiind iremediabil toate dosarele care depăşeau capacităţile tale de rezolvare. Când el se apleacă grijuliu şi te întreabă dacă ai făcut o criză de hipoglicemie, sari în picioare ca o gazelă şi te plângi că nu concentraţia de zahăr din sânge e problema ta ci colega incompetentă care n-are habar ce-nseamnă responsabilitatea şi munca făcută cu profesionalism.
Deci i-ai aplicat amărâtei legea la sânge, plus dobânda pe perioada cât jignirea ei ţi-a împins ficatul peste rebordul costal.

Dacă în ingnoranţa ta colosală ţi-ai programat călătoria la capitală pentru controlul ginecologic anual fix în ziua finalei campionatului mondial de fotbal, colegul tău de dormeză n-o s-o cheme pe mamă-sa în vizită miercuri seara, fix în ziua ta de masaj, cum ar cere legea de care vorbim, ci-o să-ţi roadă urechile un trimestru încheiat. Degeaba îţi mai cumpără de ziua îndrăgostiţilor cercei, pentru că între timp nu mai ai de ce să-i atârni.

Dar nici tu nu te laşi mai prejos. A uitat să-ţi cumpere tabletele preferate de ciocolată cu cremă de mentă fără colesterol? Ei bine, în loc să-i serveşti, conform meniului, ciorba de cartofi cu leuştean la ora 14.oo, îi serveşti în intervalul orar 14.00 -23.45 câteva ciorbe de limbă, acre de i se strepezesc dinţii. Dreptatea impunea în această situaţie doar curaţatul cartofilor pe ziarul lui necitit.

Cineva a inventat legea Talionului. Dar conform unei matematici elementare "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" înseamnă profit zero. Aşa că am inventat noi un batalion de metode de aplicare ca s-o actualizăm, s-o facem profitabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu