miercuri, 29 decembrie 2010

Îmbuibare de sărbătoare

Nu m-am lămurit încă, deşi mă întreb de multă vreme, cum se face că minunata specie umană reuşeşte să transforme orice sărbătoare într-un prilej de îndopare.
Dacă se apropie Crăciunul, n-ai să vezi cetăţeni meditând, pătrunşi de pioşenie, la Cel a cărui naştere o serbează şi la implicaţiile evenimentului asupra omenirii. Cetăţeanul e cuprins de frisoane şi transpiraţii pentru că evenimentul bate la uşă iar el încă n-a tăiat porcul, n-a terminat de umplut cârnaţii, n-a scos vinul din butoi, n-a deşelat frigiderul cu piftii, salate boeuf, fripturi, sarmale, cozonaci şi alte ofrande aduse pântecelui nesătul.

Mă gândesc că biata burtă nu mai înţelege nimic din ce i se întâmplă. Obişnuită să fie burduşită la intervale regulate cu meniuri variate, se trezeşte pe la sfârşit de noiembrie că nu i se mai serveşte decât câte-o fasolică degresată, nişte cartofiori singuratici, câte-o varză acrişoară care nu mai are ce greţuri să taie, ceva soia şi alte vegetale exotice de care cu greu îşi mai aminteşte din anii trecuţi. Apoi, tocmai pe când îşi adaptase nevoile şi efortul la noul regim şi-şi binecuvânta stăpânul pe care-l credea finalmente mai omenos cu ea, se trezeşte în noaptea de Ajun atacată furibund de trupe de caltaboşi borţoşi, de piftii zglobii, de salate gresate, de fripturi şi băuturi în faţa cărora nu are nicio şansă de scăpare. SOS-urile bietei burţi ajung cu greu la creierul proprietarului, înotând în răspăr prin meniul unsuros şi nici atunci jelaniile ei nu sunt luate în serios.
În loc să se oprească din mestecat, omului nostru îi reproşează colecistului că nu-i destul de viril şi-i dă rapid un Colebil. Dacă simte că şi stomacul îi e în prag de faliment, înghite repede un Triferment. Cu niciun chip însă nu se dă bătut până nu dă gata porcul de pe masă şi băutura din casă.

Pătrunsă de acest fior al sărbătorilor îmbelşugate, o mai veche cunoştinţă de-a mea a purces zilele trecute la un hipermarket să se aprovizioneze cum se cuvine. La casă a dat peste mine . Ea cu două coşuri deşelate de cărnuri, şunci, fleici, ouă, smântâni, unt, ciocolate, vinuri, bere, Coca-Cola în cantităţi de ziceai că se pregăteşte pentru a hrăni un batalion de soldaţi somalezi în vreme ce eu aveam doar nişte legume, ceva fructe şi câteva pungi pentru cadouri. Inventariindu-mi dintr-o ochire coşul, faţa i s-a întristat brusc şi mi-a spus aşa, aproape şoptit, că dacă ne e chiar atât de greu financiar în criza asta, mă poate împrumuta cu nişte bani să mă pregătesc şi eu sărbători mai de Doamne-ajută. M-a asigurat solemn că pot să-i restitui banii de îndată ce-o să ne meargă mai bine, nu are nicio grabă. Şi că nu e cazul să mă ruşinez şi să refuz oferta dintr-o mândrie prostească.

Întâi am înţepenit, apoi m-am uimit, pe urmă am zâmbit şi la sfârşit i-am mulţumit cât am putut de frumos şi am asigurat-o că nu din cauze financiare prin coşul meu cumpărăturile sunt rarefiate ca ozonul. S-a luminat dintr-o dată, fulgerată de descoperirea adevărului: "Gata, am priceput, drăguţă! Plecaţi şi voi la Viena, nu? Bravo, mergeţi, că sunteţi tineri! Când îmbătrâneşti nu-ţi mai vine să pleci, uite la mine. Hai pa, te-am pupat, Crăciun fericit! Să mă suni să-mi povesteşti cum aţi petrecut!"

Am rămas mută, cugetând la soarta burţii mele sărmane, prin care nu se vor încolăci prietenoşi cârnaţi şi caltaboşi, prin care nu vor tremura farfurii cu piftii, în care nu se va rostogoli nicio boaba de mac din cozonac. O lacrimă era cât pe ce să mi se nască sub pleoapă, dar siajul lăsat în urmă de doamna cu coşul burduşit m-a trezit. Urmărind-o în zare, unduindu-şi şoldurile, burţile şi coşurile supradimensionate, m-am mângâiat cu gândul că chiar dacă nu merg la Viena nici de revelion, cel puţin voi rămâne cu pântecele mai mignion iar colecistul meu va avea mai puţini duşmani.

La mulţi ani!

45 de comentarii:

  1. La Mulţi Ani cu sănătate şi un dram de noroc!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Zamfir: La mulţi ani! Repet, anul ăsta e rândul domniei tale la bucurii şi sănătate deplină! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. tare ....imi place..ma facut sa rad desii stiu ca e adevarat...an de an se intampla asta..e pacat ca asa se intampla,dar deja oamenilor lea intrat in ritm si nu am ce face...de fapt ar avea,dar nu vor...si uite ca asa ramanem cu obisnuinta...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Nightwish: Am mâncat şi eu vreo câţiva porci dolofani la viaţa mea, dar de ani buni la fiecare sărbătoare gătesc şi mănânc cu cumpătare. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum, daca ai avut ghinionul sa dai nas in nas cu umflata aia supraincarcata in preajma Craciunului, nu inseamna ca toti ceilalti au aceleasi apucaturi. Poate femeia sta bine cu colecistul...si daca-i mai dai si-un pahar cu Martini, he, he, he!
    ... eu ma ramas cu gandul la sticla aia a ta de Tequilla.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, dar te inseli, toti sunt patrunsi de un soi de piosenie. Tremura solemn de teama ca nu au "cele cuvenite" pe masa de Craciun, revelion s.a.m.d. si in virtutea credintei ca tre' sa ai masa incarcata de sarbatori ca sa o duci bine tot anul, indeasa si in saraca burta mai ceva ca intr-un sac de vechituri.

    Nu de alta, dar macar de revelion sa manance si gura lor cum trebuie, nu? Si de Paste, si la aniversarea lu' Gigel, si la...

    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa ma gandeam si eu: de ce sa scot vinul din butoi, cand am martini la masa...

    Din cate stiu eu, inca nu ti-am dat adresa (decat cea virtuala)... dar se pare ca deja stii tot ce am eu prin frigider. ;)

    Problema nu ar fi asta. Ci faptul ca avem numai o saptamana sa mancam toate astea, ca vine Anul Nou si musai, sa facem altele. Ca deh, asa e omeneste...! Si iar alergatura...

    Cat despre distinsa doamna, ma bucur ca a luat Coca-Cola. Pentru ca drept sa iti spun la asemenea mancaruri este singura "solutie" pentru digestie. Sucul gastric va fi cu siguranta depasit de situatie =))

    PS 1: eu zic sa pui pe blog un buton din ala cu DONATE, iti faci un cont PayPal si gata... poti sa pleci la Viena =))

    PS 2: trebuie sa renegociem contractul cu Logo-ul. Tocmai am aflat ca fotografia utilizata e cu drepturi de autor :D

    PS 3: La multi ani si tie (in 2011 - vorba neuro-nul-ui). Sa iti creasca blogu' mare si toate cele bune!

    PS 4: I'll be back .... ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. @PeNe: Îmi pun cenuşă-n cap! Am generalizat şi e păcat!
    dau o tequila pentru iertare! :D

    @Dara: Părerea mea e că cei care cheltuie excesiv pe mesele de Crăciun şi revelion ar trăi mai bine în anul următor cu economiile de la aceste sărbători :D
    Un an frumos să ai! :*

    @robert: Vai mie! Iar!
    O să mă aduci în stare să apuc în lumea mare! :((

    R1: O să pun un buton în care ofer eu recompensă celui care te face să taci, chiar de-ar fi să nu mai văd Viena niciodată! =))

    R2: Ok, busted! Îţi dau toţi banii înapoi, poţi să-ţi scrii demisia, ai viitorul asigurat! :))

    R3: Blogu' meu stă pe un butoi cu pulbere, ştii. Deci chestia cu crescutul mare mi-o poţi ura doar mie, ca să-mi faci în ciudă :P

    R4: I'll be there for you! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Exces? Ce e ala exces? Nu cred ca (mai) exista in dictionar acest cuvant... sau... ma rog, este, dar putini (mai) stiu ce inseamna :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dara: Să apelăm deci la dicţionare! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. La mulţi ani, Arcadia, şi ţie, şi blogului! Eu aş suna-o pe doamna să-i povestesc că la Viena era numai salată şi varză în meniu:))

    RăspundețiȘtergere
  12. @puideblog: Mulţumesc tare!
    Odată i-am recomandat doameni cu pricina o salata de andive cu portocale şi mi-a spus că ea nu mănâncă "prostii străine" =)) O să mă compătimească şi mai mult, păcat să-şi risipească mila în van :P

    RăspundețiȘtergere
  13. Acu' doua ceasuri am fost la cumparaturi.Cosul meu:banane,clementine,struguri,kiwi,un ghiveci de iarba ciorii,somon afumat,lamîie,o sticla de otet,unt,o legatura de marar,niste chifle,un cocosel,5 bucati de brînza(diferite)... si cola :P
    Ma întîlnesc cu doamna Ana,care ma întreaba politicos ce mai fac,cum o mai duc,în timp ce-mi inspecta cosul.M-a întrebat ce pregatesc bun de revelion.I-am explicat eu ca pregatesc un platou cu brînzeturile alea din cos + kiwi,struguri,ceapa caramelizata în balsamic,apoi somon cu... "Da,da,dar sa stii ca nu e bine sa faci friptura de cocos,pentru ca gainile au gheare,si aia înseamna ca împrastii toti banii aiurea,anul care vine!"
    Eu cum eram înca printre platouri,nu stiam de unde a ajuns la friptura.Mi-am dat seama pe urma,ca din cauza cocosului(din care i-am explicat, vreau sa fac doar supa,iar carnea e pentru pisici...)
    Desi am avut si eu parte de aceeasi privire trista,bani nu mi-a oferit!Cred ca am taiat-o prea repede!Pacat!Poate primeam si eu bani de-o colinda =))
    Eh,normal ca mai avem noi si alte maruntisuri la masa,dar chiar nu facem fripturi si de astea,pentru ca nu avem pofta.Ne-am hotarît pentru un bufet rece.
    Hai ca m-am întins cît o zi de...dieta :P
    Te pup,si îti doresc un an bun alaturi de baietii tai! :*

    RăspundețiȘtergere
  14. Hai noroc, Arcadia! Ca-i cu lamaie! :)))

    RăspundețiȘtergere
  15. No bine acuma si tu...
    Si cui vrei sa vanda "farmaceutii" Colebilul si
    Trifermentul ?
    Mananca si gura noastra,se umfla si punga lor. :)

    La multi ani Arcadia !
    Sa fii iubita !

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred ca totusi e mai degraba o meteahna locala. Ce ma amuza si intristeaza in acelasi timp e ca televiziunile stiu deja ca trebuie sa intrebe care e bilantul final al spitalelor in urma imbuibatului.
    Cat despre dimensiunea spirituala, ea este de mult uitata. Am remarcat chiar o usoara tendinta de a crede ca Ajunul Craciunului este o repetitie pentru Revelion: "Stam si noi sa bem o sampanie la miezul noptii."

    RăspundețiȘtergere
  17. @maya: He he he! Mie mi s-a spus odata ca musai tre' sa fac un fel de mancare de linte, sau mazare, sau fasole de Anul Nou. Cate boabe mananc, atatia bani o sa am in anul ce vine :D

    Asa ca poate renunt la tot meniul si fac o oala de 10 kile de fasole de revelionul asta si ma vedeti la anul plecand la Viena din noiembrie! =))



    @Mirela: Hai noroc, draga mea! Un an minunat sa ai, cu toi ai tai! :*

    RăspundețiȘtergere
  18. @Lia: Pai clar, trebuie sa ne imbuibam, ca sa nu falimenteze soru-mea! =))

    La multi ani! :*




    @Lady Io: Da, cred ca, asa cum zici, meteahna e zonala. :D
    pacat ca traim in zona cu meteahna! :P

    RăspundețiȘtergere
  19. Revin ... asta pana pui butonul ala de OFF =))

    Ca sa fie clar! Asta se numeste manipulare! Ai adus iar discutia in directia in care ai vrut... si pe noi cu ea odata! Ce atata mancare?! Mai bine vorbeam de petarde si artificii si atunci sa vezi ... atmosfera exploziva :D

    R1 vs PS1: ... astept sa incasez recompensa! :D
    R2 vs PS2: Busted, busted... but still guilty!
    R3 vs PS3: Blogul tau este un butoi de pulbere! Mai acu' cateva luni se tragea pe aici cu ak47 si pistoale de toate felurile =))
    R4 vs PS4: Nice to meet you ... again! (replica era din Terminator)

    RăspundețiȘtergere
  20. Oala de 10 kile de fasole iti va aduce economii si la benzina prin propulsia integrata pe care o ofera. :-p

    Felicitari pentru un an blogaristic de succes! Sa-ti traiasca!

    RăspundețiȘtergere
  21. Am fost şi eu la un revelion la care gazda s-a supărat pe noi că nu am mâncat la capacitatea la care gătise. Felurile variate şi bogate se succedau pe masă cu repeziciunea cu care derulezi imagini pe rapid. Gazda nu voia cu nici un chip să observe cât de nefericiţi eram cu toţii, cei de la masă.
    Nu de alta, dar ai fi putut să faci lejer o nuntă de 50 de persoane doar cu aperitivul.
    Dacă ne puneam mintea cu acel tsunami gastronomic şi ascultam de insistenţele amfitrioanei, cu siguranţă că am fi sfârşit pe patul de spital.

    Şi mai avem o rudă la care e un chin să mergi în vizită. Pregăteşte feluri şi feluri şi feluri de mâncare, feluri şi feluri şi feluri de prăjituri.
    Ne răsfaţă şi cu chestiile care ştie că ne plac, deci cum să te sustragi? "Ţie ţi-am făcut vinete cu maioneză, că ştiu că-ţi plac. Pentru tine am pizza." "Şi-acum, prăjituri cu frişcă din aia cu finetti. Şi tort diplomat, preferatul vostru." etc. etc. etc.
    Dacă, după câteva platouri, dai semne că ţi-a scăzut apetitul, te mustră părinteşte, agitându-şi arătătorul: "Păi dacă nu mănânci, altă dată-ţi mai fac?"
    Dar uită că nu putem mânca atâta. Ne mai face şi altă dată.
    Uneori concluzionează ca un personaj de tragedie antică: "Of, io am stat atâta în bucătărie, iar voi n-aţi mâncat nimic!"

    Povestea tragi-comică pe care ne-o spui mi-a amintit de articolul lui Liiceanu în care, în partea a doua, e înfăţişat un desfrâu culinar care, cred, multora ne este cunoscut, of:
    http://www.colectionarul.info/2010/08/29/gabriel-liiceanu-“extremele-culinare-ale-vietii”/

    RăspundețiȘtergere
  22. @robert: You wined!

    http://img23.imageshack.us/img23/462/wantedposterwd.jpg

    RăspundețiȘtergere
  23. @neuronul: După căldura urărilor trag concluzia că n-ai citit dialogul meu cu Robert de la postarea anterioara. Mulţumesc mult! :D

    Da, mă gândesc că dacă fac fasolele alea ajung în Răcădău par avion =))


    @Teodora: Perfectă trimiterea ta! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Indemnul care ramane mereu valabil:
    "Capul sus, burta'nainte!

    As adauga, doar asa poti "sa gandesti big".

    La multi ani, mai buni!

    RăspundețiȘtergere
  25. Thanks for your comments on my blog 2010! I wish you a Happy New year !
    look forward to visit your blog 2011!

    RăspundețiȘtergere
  26. @Virtualkid: He he he! Cheia marilor succese - mănânci mult la mese dese!

    La mulţi ani şi vouă, frumoşi, buni şi veseli!

    RăspundețiȘtergere
  27. @Lasse: My pleasure! :)
    Wish you a fantastic, wonderful, happy year! :D

    RăspundețiȘtergere
  28. eu una ma crucesc de dezmatul asta din doua motive, pe care nici nu stiu daca ma lasa inima sa le aranjez in vreo ierarhie, dar fie, tot tre sa incep cu unul din ele. va sa zica, pe de o parte pe mine ma inspaimanta perspectiva de a sta lipita de bucatarie in loc, de exemplu, sa ma duc sa ma plimb pe lac ori sa citesc ceva ori sa vizitam niste prieteni/rude, sa mai schimbam o vorba, d-astea. si apoi, strict conectat, mi se face pielea de gaina gandindu-ma la indoparea de rigoare. brrrrrrrr! noi de Craciun am avut o supa cam lunga si un curcan (din care am mai mancat si azi la pranz :)) ), iar tonele de fursecuri le-am mai facut si cadou, ca asa e frumos, sa imparti. pe de alta parte e drept ca aici nu e la moda sa te calci in picioare la supermarket, iar ca exemplu am sa povestesc ca ieri cand am avut doua persoane in fata la casa era sa fac criza de nervi (regizata, desigur!). in plus, in vizite ti se da maxim o prajiturica. de baut, la liber, dar cu moderatie :)). si zau ca eu ma simt bine cand dupa sarbatori n-am nevoie de detox (ca vaz ca e la moda pe bloguri sa se zica de detoxu' de dupa dezmat) si nici de fo gaura noua in plus la curea. hai la multi ani si sa traim (cumpatat, as mai adauga!).

    RăspundețiȘtergere
  29. @Zazuza: Da, şi eu am făcut cadou prăjituri pe gustul destinatarilor. :D Mi se par mai personalizate astfel de daruri decât veşnicele suveniruri crăciunoase :P

    La mulţi ani cu cumpătare, dar! :*

    RăspundețiȘtergere
  30. Arcadia ai reusit sa ma intristezi!
    Anul asta n-am dat pe la supermarket sa-mi umplu cosurile( si nu criza a fost de vina)
    Nu pot sa spun ca duc dorul imbrancelilor,a vanatailor cauzate de loviturile carucioarelor sau de urletele plozilor isterizati de desele "nu-uri" ale parintilor,dar pana la urma era un spectacol interesant
    Te duci la supermarket ,calm,destins si te amuzi mai ceva ca la teatru
    Daca ai tarie de caracter s-ar putea sa iesi din market fara sa fi cheltuit nici un ban si sa te si fi distrat
    Uite anul asta am pierdut distractia
    (Edrept ca nu-s o persoana atat de puternica incat sa ies fara nici o cumparatura din magazin si nici atat de calma cat sa nu-mi doresc sa sterg de pe fata pamantului niscai "vite incaltate" inzestrate cu cosuri sau pe plozii lor oracaitor,dar totusi poti rade )
    Diverse varietati de Gertrude,nu mai bune de ironizat
    Deja ma simt cu musca pe caciula pt ca anul asta am ales sa mananc mult mai multe legume si mai putina carne(aia de porc oricum am suprimat-o acu vreo 20 de ani)
    Am descoperit ce de feluri se pot face din peste,dar tot ma simt complexata de faptul ca urmez traditia anglosaxona a curcanului si nu aia traditionala romaneasca a porcului
    Oare or sa mi se ierte aceste grave pacate ?
    La multi ani pe 2011!!!
    Ps pot refuza Martini-ul si sa-ti propun in loc o bere de ghimbir sau un pahar de vin naturel?

    RăspundețiȘtergere
  31. @Elfa: Ok, bem bere de ghimbir, numai să-ţi treacă întristarea! :P
    La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  32. superb, am râs cu poftă la postarea ta ... adică poftă de râs nu de mâncărurile alea ... îmi place fotografia, bravo ... La Mulţi Ani

    RăspundețiȘtergere
  33. @Cristian Ion: Mulţumesc şi-ţi doresc un an cu lumină perfectă :D

    RăspundețiȘtergere
  34. Sa mori de ras nu alta!

    Eu te-as pune sa mergi prin oras, nu cu tricoul lui Dica, ci cu imprimeul asta ... sa stie toata lumea =)) =))

    PS 1: Daca imi spuneai mai devreme il postam la Best Awards! .. dar las' ca vine el si 2011!
    PS 2: Poza am salvat-o. Pentru vesnica pomenire! =))

    RăspundețiȘtergere
  35. @robert: Nici măcar acum, în mijlocul sărbătorilor, încă sub efectul spiritului de Crăciun, nu poţi să fii şi tu mai milos? :O

    RăspundețiȘtergere
  36. :))) Arcadia, eşti pe locul 1 în blogosferă ca ironii... :)) Bravo! Mereu râd la articolele tale... :)))

    RăspundețiȘtergere
  37. @Costea: Tu eşti pe primul loc la istorii, deci eşti înaintea mea. :D

    RăspundețiȘtergere
  38. Citind postarea ta am inteles (incaodata, daca mai era cazul) ca pe melagurile noastre, nu conteaza in ce colt de tara te afli, reactia de sarbatori e aceeasi. Cum la noi e un singur hipermarket, nu e diferenta intre duminica ori luni, ori marti: cu greu gasesti un loc de parcare sau un carucior pentru marfurile dorite. Ma uitam la unele cosuri imaginandu-mi ca au un chiosc pe undeva unde revand cele cumparate altfel nu-mi puteam explica imensele cantitati cumparate in timp de criza. M-am oprit la ziua de marti, ca mai departe nici de dragul distractiei de a privi in jur nu am avut curajul sa ma apropii de vreun magazin alimentar. Chestia cu lintea sau mazarea n-o stiam. Stiam doar ca la cumpana dintre ani nu e bine sa mananci rac, sa nu mergi inapoi, ci peste - sa mergi tot inainte. Inseamna ca pilaful meu cu mazare si boabe de porumb, cum am vazut eu intr-o emisiune pe Euforia Tv, ma propulseaza musai in randul milionarilor. Cum sotul meu a poftit o ratza, nu mi se scurg banii printre gheare... Omul cat traieste invata. Asa ca spune-mi si mie daca facand ratza cu masline si lamaie am dat-o in bara sau e de bine pentru anul care vine...
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  39. @Stranger: Te-ai scos! Raţa cu măsline e combinaţia care asigură, garantat, succesul personal şi financiar! :D
    La mulţi ani şi voă, again! :*

    RăspundețiȘtergere
  40. Dupa ce am terminat de citit toate comentariile la acest post, sa imi spui, te rog, cu cine m-am intalnit eu in toate supermarket-urile din oras!

    Pentru ca erau pline, iar pe blog-ul tau e penurie! =))

    Sau asta e paradoxul supermarket-ului: am fost, dar n-am luat nimic! =))

    RăspundețiȘtergere
  41. @robert: Ha ha ha! Ai dreptate, cititorii mei sunt săraci, ca şi mine. Ştii vorba aia, cine se-aseamănă se-adună! =))

    Tu esti de asemenea o dovada, un fel de cireasa de pe tort: noi tot am mai luat câte ceva, tu n-ai luat nimic =))

    RăspundețiȘtergere
  42. Nimicul e cel mai greu de cumparat:D
    Deci ai si un premiantla capitolul cumparaturi

    RăspundețiȘtergere
  43. @Elfa: Da, Robert are coronita si diploma! :P

    RăspundețiȘtergere
  44. This blog is really helpful for my database. It enhanced the area of my thoughts and pushed me beyond the boundaries. Work ethic of every point is different and represent a new way to improve myself. Decoratiuni tort

    RăspundețiȘtergere