duminică, 18 iulie 2010

Climă cu premeditare

E cald. După o noapte în care (dacă n-ai avut aer condiţionat şi n-ai dormit pe faleză) te-ai tăvălit printre cearceafuri de ţi s-a scămoşat părul de la subţiori, abia aştepţi să ţi se dezlipească genele să te arunci sub duş. Urmează cafeaua. Fierbinte. Şi iar te iau căldurile, de data asta dinlăuntrul măruntaielor. Ca să te răcoreşti, deschizi geamul sau, dacă ai ogradă, ieşi afară şi speri să te bată vântul până se trezesc aparţinătorii.

Dacă e duminică şi nu mergi la muncă începi să faci planuri de petrecere a zilei. Ca să pui în acord planurile tale cu cele ale familiei, care are întotdeauna o cu totul altă viziune despre petrecerea weekend-ului, durează atât cât să aibă timp dimineaţa să crească mare şi să devină amiază. Cu soare. Şi dogoare.

Excursia e anulată. Pleci după îngheţată şi apă plată.
În faţa ta, la casă, o cetăţeană cu călcâiele crăpate ca Bărăganul după seceta din '35 aşteaptă sosirea căruciorului. Ea a ţinut rând. Apare la orizont gibonul împingător de cărucior ticsit cu mici şi bere. Vede că aştepţi sosirea lui şi-ar vrea să se grăbească. Dar burtoiul revărsat peste bracinar i se izbeşte de genunchi ca o gusă de pelican, împiedicându-l. Până descarcă pe bandă mormanul de tăvi cu mici şi baxurile de bere, până-şi scobeşte portofelul deshidratat precum călcâiele consoartei şi până încarcă înapoi în utilaj cumpărăturile, îngheţatei tale i s-a fleşcăit deja moţul de caramel.

Plăteşti în sfârşit şi demarezi în trombă. Între timp scaunul de la maşină are 80 de grade pentru că ai parcat la soare şi simţi cum andărueru' ţi se coşcoveşte ca o pungă de plastic pe-o plită încinsă iar tricoul ţi s-a lipt direct pe suflet.
Salvarea ta e climatronicul. Setezi temperatura la 13 grade şi speri să prinzi toate semafoarele pe verde. Numai că Murphy a ştiut ce vorbeşte când a inventat legile alea, aşa că e momentul potrivit pentru o nouă surpriză. Freonul a evadat. Deja eşti turbat.

Ajungi acasă ca un guguştiuc opărit şi te arunci iar sub duş. Când ieşi, nu prea te mai trage inima să te bagi în textile, dar nici ca Eva prin rai nu te poţi plimba în grădină aşa că în ceva petece şi ceva şnururi trebuie neapărat să te înveşmântezi.

Până mănânci, până strângi masa, până dai apă la câini, până deretici prin gradina proprie şi cea a vecinilor plecaţi la mare, vine seara.

Noaptea visezi Sahara.

36 de comentarii:

  1. Am întâlnit şi eu specimene de genul ăsta :((

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat is io de flamanda la ora asta, citisem "cina" cu premeditare...da'nu-i bai, s-asa-i bine...
    Arcadio, mi te-ai "lipt" de suflet, ca marca de scrisoare...noroc ca nu port "andaruer", ci doar o picatura de Channel 5 si uneori o palarie, ca in Sahara trebe...

    RăspundețiȘtergere
  3. ma intereseaza cum ai reconstituit motul de caramel flescait.

    si daca tot am avut tableta de ciocolata neagra, cum imi place mie ,la cafeaua de azi, iti trimit si tie, o bucatica de compliment, pe langa cafeaua ta : buna "camera video" mai ai ! ;) Ich mag!

    P.S.cum lumea e mica uneori si intortocheata, poate bem cafeaua intr-o zi impreuna :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Costea: Amu eu n-am înţeles bine de care specimene ai întalnit: ca mine sau ca gibonul din poveste? :P

    @Liana10: Dacă n-ai caniculă pe suflet, stau liptă. Dacă e prea cald, te sfătuiesc să porţi o picătură de freon in loc de Chanel, că altfel îmi iau zborul! :))

    @Al.M: Moţul n-a mai putut fi reconstituit, l-am ascuns sub un morman de topping :D
    Mulţumesc pentru ciocolată, tot neagră-mi place şi mie, mi se asortează cu cerul gurii. =))
    Da, lumea e când mare, când mică, în curând n-o să mai rămână nimic din ea, aşa că negreşit o să bem şi cafeaua aia într-o bună zi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum e de preferat caldura , stai in casa intre 12 si 5 dar cand ploua stai in casa de la 8 la 8 ,in weekend.
    M-am saturat de ploaie,parca am fi la tropice.De 6 saptamani ploua zilnic.....so not much riding for me.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bre, Arcadio, cred că ai făcut insolaţie !
    Iată simptomele:
    - stai tu la coadă la îngheţată ?!!
    - te irită călcâiele crăpate ale bietei femei care, nu-i aşa, ar linge şi ea moţul caramelizat al unei îngheţate;
    - confunzi găinile opărite cu guguştiucii;
    - bântui noaptea prin deşerturi..... etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. @K: He he he, vezi tu, totul ţine de aştetările fiecăruia: tu vrei pe coclauri călare pe bicicletă, eu vreau ploaie pentru gazon şi răcoare la corason, n-am nicio problemă cu statul în casă. Pot să nu ies din curte o săptămână, că nu mă supăr :D
    Dar, de drgaul tău, o să alung ploile în zilele când vrei săs hălăduieşti :)

    @PN: Da, cre' că am făcut insolaţie! :D
    În ce priveşte coada, n-am avut curaj să plec fără să plătesc iar în ce-o priveşte pe cocoana din poveste, nu-ţi irosi lacrimile pe ea, că era lată cât coşul, ceea ce denotă că linge câte-un porc pe zi, nu o biată îngheţată caramelizată.

    RăspundețiȘtergere
  8. =))) :)))))

    si daca cocoana in loc sa mance morcovi ca sa nu-i crape calcaiele ,linge porc....normal ca s-o marit andaueru si nu starneste compasiune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca doamna ar sări arsă dacă ne-ar citi. Că doar ea ştie de beneficiile legumelor şi înainte să-l halească îi înfige porcului un morcov intre dinţi :D

    RăspundețiȘtergere
  10. api nah! asa e la o cafea vituala...

    numai ca de prea multi bulbuci am incurcat postarile , aici era vb de cafea nu la mine pi blog,
    haoleuuu maica, ma duc sa iau faras si matura sa m-adun, si sa iau si ziua de coada ca altfel ma ia ......

    RăspundețiȘtergere
  11. Stiam eu despre ce cafea e vorba, nu m-am încurcat :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Precum tanti ce ţinea locul pentru nenea cu un kilometru de mâncare... Gibonul din poveste m-a bântuit şi pe mine într-un supermarket, eu aveam 3 produse, colegul din spate două-trei şi noi aşteptam să îi vină consortul plecat în expediţie... :(

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma surprinde cum reusesti sa pui punctul pe i...si beretta la cingatoare :))
    intradevar clima a devenit criminala (nu stiu daca cu premeditare sau nu ,dar o sa aflu)

    RăspundețiȘtergere
  14. Traiasca aerul conditionat! Si toppingul de caramel :D Ma cam topesc si eu pe-aici, 34 de grade la umbra si umezeala...
    In loc de cetateana care acu e vedeta, pe-aici cetatenele-s blindate de parca ar fi iarna! Eu ma topesc mai ceva ca inghetata, lor abia li se vede nasul!
    Totusi parca mai bine merge un vis despre Sahara decat Polul Nord...

    RăspundețiȘtergere
  15. Trebuie sa recunosc faptul ca am citit de doua ori "povestirea", pentru ca prima data am inteles ca povesteste un EL. Si a doua oara la fel.
    Nu te-am recunoscut deloc, draga Arcadia, in povestire, iar acel "deja esti turbat" imi intareste credinta ca nu tu te-ai dus dupa inchetata si apa plata, ca nu tie ti s-a evaporat freonul, ca nu tu...
    Si, pana la urma, nu inteleg unde-i premeditarea...
    Off... cred ca e prea cald...

    RăspundețiȘtergere
  16. Dacă ai observat atâtea, nu cred că ai făcut insolație.Ai artă in a face haz de necaz. Și nu oricum!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Costea: Da, imi place la nebunie să stau cu produsele pe bandă şi să aştept întoarcerea câte unui James Cook care caută insulele Sandwich :D

    @neuro-nul: Lâzi tu lâzi, Halap Alb!

    @Anonim: Păi cu Beretta ochesc punctul de pe "i" :D

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ami: Eu încă nu m-am decis între Sahara şi Polul Nord :D
    Iar dacă tot eşti tu în Ţara Soarelui Răsare, spune-mi rogu-te dacă peştele, legumele, care se mănâncă opărite sau crude cse numesc generic "odori". Mulţumesc.

    @anamaria: Dragă Ano, aşa sunt eu, ambiguă. Şi poveştile mele la fel. O fi din cauza căldurii, cum zici... :P

    RăspundețiȘtergere
  19. @Incertitudini: Şapca m-a salvat de insolaţie şi hazul mi-a schimbat macazul, că primul impuls când am zărit-o pe femela gibonului a fost s-o calc pe bătături :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Pe caldura obiectele se dilata nu-i asa ?
    Si totusi in weekend-ul asta nu am apucat sa fac nimic .
    Ziua a fost scurta si mi-am petrecut-o sub dus.
    Am izbucnit in ras la ...Eva.
    Visam si eu duminica sa ma plimb goala prin curte.
    La intrebarea de ce nu pot umbla goala in gradina mea,al meu a raspus.
    -Daca ai putea sa umbli goala afara,probabil ar
    fi interzis sa fumezi :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Bai, frate! Iar ati inceput sa fluturati armele pe aici?! Asta da premeditare...

    Nu stiu cum sa iti zic, dar se pare ca dai randament si la temperaturi inalte. Oricum juriul a decis: esti complet geniala; i-ai vrajit pe toti cu vorbele tale mestesugite; ca pedeapsa ti-e dat sa te bantuie toata blogosfera.

    Ah! Sa nu uit! As prefera in loc de Sahara sa raman la snururi, ca tot ai adus vorba; dar daca e musai Sahara, sa fie macar pe timp de noapte sa ne mai racorim si noi.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ha, ha, ha...de-aia te iubesc io pe tine, Arcadio, ca ma faci sa rad mereu...
    Am canicula la suflet, da'nu sunt suficient de turbata incat sa sun la pompieri si sa le spun ca sunt "fierbinte"...sau ca "ard in flacari"...hi,hi,hi
    Dupa cina, sa stii ca te voi invita si eu la o cafea, trece-ma pe lista cu "must do", ca vad ca invitatiile curg garla...

    RăspundețiȘtergere
  23. Din cate stiu eu "odori" sunt dansuri populare japoneze, nu mancare. Legumele si carnea prajite sunt "tempura", pe gratar "yakitori", fierte in sake si sos de soia "sukiyaki", dar fierte n-am nici cea mai vaga idee si nici n-am dat peste asa ceva in restaurante. O sa intreb cunoscatori autohtoni :P

    RăspundețiȘtergere
  24. @Lia: Până la urmă, dacă o să vedem că nu se mai poate şi nu se mai poate cu canicula, înalţăm gardurile, camuflam ogrăzile şi...renunţăm la fumat :))

    @Robert: Te rog eu nu-mi ridica şi mai mult temperatura, că nu mai garantez randamentul! =))

    @Liana10: Aştept cafeaua. Fără zahăr, făra lapte, cu trei picaturi de whisky :D

    @Ami: Mulţumesc. Găsisem termenul într-un articol despre bucătătria japoneză, am gugălit şi n-am dat decât peste dansuri, aşa cum zici. Şi cum nu-mi place să am dileme am zis să mă interesez la sursă. Ce m-aş face eu fără tine? Eşti colacul meu de salvare mereu! :* :*

    RăspundețiȘtergere
  25. Daca o sa vezi ca nu se mai poate si nu se mai poate cu canicula, achizitionezi si instalezi in chioscul din gradina hamacul ala "oferta speciala" de la nu stiu ce hypermarket. Si nici dush nu mai e musai, ca dai fuga la aspersoare cand pornesc :D

    RăspundețiȘtergere
  26. @Ştefana: Văd că nu duci lipsă de idei :D

    RăspundețiȘtergere
  27. multumesc da' eu n-as avea incredere in mine pe post de colac de salvare! :D de-as sti macar atata japoneza cat sa ma salvez de la testul de vineri tot ar fi o treaba!

    RăspundețiȘtergere
  28. @Ami: Succes! Îţi ţinem pumnii! :*

    RăspundețiȘtergere
  29. Arigato gozaimasu!
    PS De cate ori deschid pagina numai la caramelul ala ma gandesc...:P

    RăspundețiȘtergere
  30. @Ami: Păi atunci, lângă vinul ăla punem şi nişte caramel :D

    RăspundețiȘtergere
  31. Eu zic să rămâi la Sahara: poţi umbla goală sau în şnururi (ai grijă să nu te strângi prea tare)şi nici n-ai nevoie de colac de salvare că te salvează emirul călare pe "cămile putere". (În poză, urmele paşilor tăi se îmbârligă cu urmele roţilor maşinii lui).

    RăspundețiȘtergere
  32. @PN: Păi Vasile a avut oferte la Dubai să mă dea pe o caravană de cămile =))

    RăspundețiȘtergere
  33. Te rog să mă ai în vedere la astfel de oferte! ... doar n-ai uitat regula "jocului": fifty-fifty!!!

    RăspundețiȘtergere
  34. Nu stiu ce parere ai despre premiile virtuale...Pulitzer n-am, da'niste "vederi" haioase si dragute, da!...care te asteapta la noi pe blog!
    O zi minunata!
    Liana&Janet

    RăspundețiȘtergere