luni, 1 martie 2010

Liberté, égalité, fraternité! (II)

Egalitatea între sexe este, din punctul meu de vedere, cea mai controversata dintre egalităţi.
Poţi trece, cu un pic de efort, peste faptul că n-ai fost angajată secretară la primărie pentru că ai văzut şi tu, cu ochiul liber, că PSD-ista era mai frumoasă, mai deşteaptă şi mai bronzată ca tine, chiar dacă tu ai fost aleasă de două ori miss România Mare.
După o săptămână jumate de năduşeli poţi admite, consternată, că iubitul te-a părăsit pentru una mai slabă şi mai snoabă, dar la fel de ortodoxă ca şi el şi că astfel scapă mai ieftin la nuntă, doar cu o singură blagoslovire.
Te poţi împăca chiar şi cu gândul că barza te-a scăpat din cioc tocmai când zbura pe deasupra ogrăzii Floricăi şi-a lui Marcel Coategoale deşi la adresa ta de livrare scria, citeţ, Hilda und Klaus von Stauffenberg.
Dar e foarte greu să admiţi că deşi eşti, pe dovedite, la fel de deşteaptă, la fel de sănătoasă, la fel de devreme-acasă, ba chiar mai arătoasă şi mai duioasă decât iubitul, colegul, bărbatul, în fine, masculul de lângă tine, nu poţi fi egală cu el.
Şi asta pentru că un filosof ca acela citat de Al. Paleologu în interviul de aici vine şi-ţi înfige între emisferele cerebrale fraza: "Femeia nu este inferioară bărbatului, nu este nici superioară, şi cu atât mai puţin nu-i este egală". Citeşti, te minunezi şi pe urmă te apucă, pe bună dreptate, amocul.
Iei dictonul, îl diseci ca pe broască, sortezi bucăţile după criterii ştiinţifice, îl analizezi la microscop, îl lipeşti pe uşa de la baie, îi faci poze cu obiectivul macro din toate unghiurile şi după cazne nesfârşite constaţi că nu-l poţi nici pricepe, nici înghiţi întreg. Iar de mestecat nici pomeneală, deşi te-ai chinuit îndelung. E amar, indigest, îţi strepezeşte dinţii, ţi se lipeşte de măsele şi de cerul gurii.

Morala tradiţională geme de legi şi interdicţii când vine vorba de femei. Bunăoară, femeia nu poate invita un bărbat la dans şi nu poate iniţia o relaţie. Ea trebuie să stea sfioasă pe canapea, picior peste picior, gătită, apretată şi disponibilă aşteptând mila vreunui domn sau mila Domnului.
Trebuie să aştepte, va să zică, un mascul în toane bune care s-o bage în seamă. S-o cântărească (grasele nu mai au căutare în zilele noastre), s-o măsoare de la gât în jos (capul nu prezintă interes decât după momentul alegerii, în vremurile de criză de după, când femeii i se cere să-şi folosească raţional şi logic capul de pe umeri, pentru a-i ierta lui vreo infidelitate ori vreo măgărie) şi eventual s-o angajeze de probă. Odată băgată în seamă ea trebuie să mimeze fericirea, să meargă pe sârmă, să fie cochetă, să ţină dietă, dar să facă plăcinte, ciorbă, şi curăţenie ca la mama lui acasă, plus nişte mişcări extreme la ora de gimnastică, pe care mama lui nu le stăpâneşte.

(Mă cocoşez de râs oridecâteori îmi amintesc cum am călcat eu cu bocancii exigenţele moralei sociale şi i-am spus omului, după ce l-am îndopat cu o budincă ratată, fără zahăr, că-l iubesc. Nu prea ştiam eu cum e cu iubirea, eram mult prea tânără, dar aveam instinctul răzvrătirii. Făceam doar ce era de nefăcut. Aşa că mi-am slobozit declaraţia amoroasă ca pe-un obuz, care l-a lovit pe om drept în moalele capului. I s-au bulbucat ochii, am putut observa limpede, dar lipsa de experienţă m-a făcut să cred că fericirea provocată de declaraţia mea neaşteptată e gata să-i ţâşnească prin toate orificiile şi de aia îi ies ochii din cap şi i se învineţesc buzele).

Să zicem că ţi-ai echilibrat oarecum balanţa egalităţii pentru o vreme. Dar într-o zi dai peste altă zicătoare care te informează axiomatic: "Femeile iartă un bărbat dacă forţează o ocazie, dar nu-l iartă dacă o ratează". Şi iar busola ta începe să arate sudul când tu ştii precis că geamul de la dormitor dă spre nord.
Nu ştiu cine inventează astfel de zicători şi de ce tipii care le scot din guşă ajung să fie socotiţi filosofi după ce-au ouat o cugetare de asta ambiguă în ce priveşte logica feminină, despre care, de fapt, nu ştiu nimic concret.
Cum firea mea sucită nu traversează niciodată bulevardul călare pe zebră cum fac cetăţenii cuminţi, m-am gândit să forţez şi eu o ocazie, aşa, ca să-mi demonstrez egalitatea de drepturi cu bărbaţii planetei. Am înhăţat ocazia, dar când s-o forţez mi-am imaginat cum aş arăta eu ca un gândac de colorado răsturnat de vânt cu cracii în sus în dormitorul masculului care, rânjind ofilit, mi-ar spune că nu se poate. Pentru că anatomia şi fiziologia lui nu e egală cu a mea, şi gravitaţia i-a învins anatomia fix în momentul surprinzătoarei mele răsturnări. Aşa că ascuţitul meu simţ al penibilului m-a silit, încă odată, să renunţ la pretenţiile de egalitate.


Nu e nici un secret că bărbaţii nu se jenează să admire, cu aleasa personală atărnată de grumaz, alte femele purtătoare de calităţi fizice remarcabile. Dacă detectează vreun zvâcnet de revoltă în falangele nevestei înfipte în antebraţul său musculos, dă vina pe Dumnezeu. Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place.
Evident că am purces să mă egalizez şi cu această teoremă.
Şi cum pe micul ecran se zdruncinau, apetisante şi rubensiene, fesele lui Jennifer Lopez, mă apucai să glăsuiesc, pătrunsă de importanţă şi sigură pe mine că uite, fesele astea le admir şi eu cu toată sinceritatea şi din toată inima. Intenţia mea era să transmit subliminal un mesaj celor prezenţi că nu trebuie să ai musai 50 de kile şi măsuri de 90-60-90 ca să fii frumoasă. Numai că Vasile s-a uitat dintr-o dată la mine ca Balaam la măgăriţa vorbitoare , iar prietena mea, care era de faţă, nu mă mai vizitează de-atunci decât dimineaţa, la o cafea sorbită pe fugă şi cu urechile ciulite ca iepurele de stepă. Tremură de frică la gândul c-ar putea-o prinde noaptea cu mine prin preajmă. He he he!

Dar nu sunt vindecată, recunosc. Sunt căpoasă şi cornută ca un taur de coridă, mă trezesc iar şi iar încercând să-mi lungesc gâtul şi să-mi depăşesc condiţia, spre disperarea duhovnicului meu, părintele Attila, care se străduieşte de ani de zile să mă aducă pe calea cea dreaptă. Despre egalitate între sexe nici nu se pune problema în opinia Sfinţiei Sale , care mă acuză că stau cocoţată cu impertinenţă pe grămada de gunoi, cu pretenţii de cocoş, neînstare să-mi asum, cu smerenie, inegalitatea şi să-mi aflu, în sârşit, pacea interioară şi implicit mântuirea sufletului tenebros.

Copleşită de vină şi dezamăgită m-am hotărât odată să-mi înec amarul în vin. Mă aflam iar pe un teren unde puteam să-mi dovedesc egalitatea cu barbaţii. Numai că după două gâtlejuri de licoare m-am făcut muci şi-am început să plâng de sălta cămaşa pe mine. Iar împrejurarea aceea a intrat în istorie ca fiind momentul în care am fost eu cea mai inegala cu bărbaţii în toată existenţa mea zbuciumată.

După atâtea eşecuri, recunosc că încep să am şi eu oareşce îndoieli în privinţa egalitaţii dintre femei şi bărbaţi. Sensibilizată însă de venirea primăverii, de razele soarelui, declar că începând de azi îmi schimb strategia cu una mai blândă. Voi aplica principiul vaselor comunicante:

Două sau mai multe incinte, care au câte o deschidere de aerisire în partea superioară, dacă sunt legate între ele cu o conductă prin care poate circula un lichid între incinte, atunci un lichid turnat într-una din incinte va curge prin conductă şi în cealaltă(celelalte) până ce în fiecare incintă nivelul lichidului va fi acelaşi (faţă de un reper exterior).

Dacă în zilele ce urmează, bărbaţii vor simţi cumva că li se scurge înexplicabil vigoarea, că li se fleşcăiesc suspect deltoizii, că le scade supremaţia, să nu dea vina pe Valentine's day, pe 1 sau 8 Martie, pe Dragobete sau alte legende şi obiceiuri populare. Va însemna că am reuşit sa restabilesc egalitatea între bărbaţi şi femei.
Apoi va domni pacea!

31 de comentarii:

  1. Cum nu poate exista egalitate deplina intre oameni de rase, varste, etc diferite, cu siguranta n-o sa existe nici intre sexe. Femeile desi au absolut aceleasi drepturi, totusi au sentimentul ca sunt discriminate, pe buna dreptate sau nu, totusi tu vorbesti mai mult de prejudecatile care sunt atintite catre femei decat de egalitatea lor cu a barbatilor. Precum ca trebuie sa arate intr-un anumit fel, sa stie sa gateasca si mai stiu eu ce, dar problema e ca si femeile au tot atatea prejudecati si pretentii pentru barbati, cate au si ei pentru ele (hehe, aici e cam egala treaba).

    RăspundețiȘtergere
  2. Vei fi băgat de seamă, dragul meu, că n-am facut o analiză competentă, pe fond, a egalităţii. Fac şi eu haz de necaz. Fac slalom printre concepte, prejudecăţi, şi noţiuni care-mi depaşesc competenţele, bun înţeles.
    Dar dacă tot ajunserăm aici, mărturisesc că mi-ar plăcea să aflu părerea unui bărbat asupra egalităţii dintre sexe, spusă tot aşa, din vârful relaxat al condeiului, fără pretenţii de studiu ştiinţific. Să schimbăm pur şi simplu opinii la o ceaşcă de ceai. Ce zici? Te prinzi? :D
    Îţi mulţumesc pentru citire şi pentru scriere. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu io cum e cu egalitatea! El e mai superior, ce zice aia se face, da' in decembrie ma duce la concert cu katie melua (da da, are voie si sa mearga la alte fete, da' in tura cu katie il insotesc si io!) Si daca vede postu' asta, sigur primesc ceva si pentru 8 martie ;)) recomand supushenie totala fetelor! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. draga arcadia, trebuie sa recunosc ca m-ai binedispus. m-ai ales in momentul cand am ajuns sa citesc paragraful legat de vin...:D
    cineva imi spunea la un moment dat ca el cu nevasta lui au ales sa fie egali in tot ceea ce fac si sa se sprijine reciproc semnand un pact. era ceva in genu: ea gateste, el mananca, el murdareste, ea spala; o ajuta sa faca prunci, ea ii creste; si altele de genu...
    nu cred sa existe aceasta egalitate intre sexe. eva o fost facuta ca ajutor potrivit. dar nu a fost facuta sa ii faca de mancare lui adam. o singura data i-a pregatit desert lui adam si uite unde am ajuns...:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Sara, se pare că tu ai ales calea mai uşoară şi mai profitabilă. Felicitări! Fată inteligentă!
    Eu m-am ales cu războiul de 20 de ani, nu mă duce la concert şi nici de 8 martie nu mă scoate în oraş să-mi dea pizza.
    Dar am nişte satisfacţii intelectuale colosale! Ha ha ha!

    RăspundețiȘtergere
  6. @printrenori: De ani de zile mă lupt cu această (in)egalitate! N-am lămurit-o, ba mai mult, găsesc noi făgaşe pentru polemici. Cordiale, vorba lui Octavian Paler.
    Observaţia ta că Eva a fost făcută ca ajutor potrivit pentru Adam mă aruncă, a căta oară?, pe terenul inegalităţii biblice dintre bărbat şi femeie.
    Încă nu pot să accept această teorie biblică, deşi am încercat. De curănd am citit Alexander Strauch - Equal Yet Different***, dar n-am găsit argumente zdrobitoare ca să accept inegalitatea dinte mine şi colegul meu. Dar mă documentez în continuare.
    Si, cum îi sugeram şi lui Bogdan, mai sus, mi-ar plăcea să-i aud şi pe bărbaţi dezbătând subiectul din perspectiva proprie. De dragul dialogului, pur şi simplu.
    Îţi arunc şi ţie mănuşa, deci! :D

    *** http://www.peacemakers.net/resources/strauch/eyd.htm

    RăspundețiȘtergere
  7. Ca sa nu raman cu imaginea de papusa fara minte lipita iremediabil de frunte, ii pasez sarcina de a ma reabilita colegului meu van Babesh ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Departe de mine imaginea de păpuşă fără frunte!
    Dar aştept cu interes apărarea lui Babesh! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. La noi in familie o persoana are intotdeauna dreptate si cealalta este Sara. ;)

    Supushenia ii va fi rasplatita cu un cadou in martie dar trebuie sa astepte pana pe 8. Acum ma duc sa ma culc, la fel cum va face si optul cu pricina lungind putintel asteptarea din propozitia anterioara. ;)

    Totusi cam trista soarta voastra, a femeilor. Pana si simbolul grafic masculin contine o sageata care denota aspiratiile inalte si escaladarea culmilor, inegalitatii, binenteles. Femeia se multumeste cu un cerculet caruia i-a si pus cruce dedesubt.
    In plus, cred ca este descurajant faptul ca luptati pentru un gol in prelungiri, un gol care sa aduca doar o amarata de egalitate, nicidecum cele trei puncte puse in joc si cupa care revin barbatilor.

    Lasa ca aveti si voi cele trei puncte. Puse nu in joc ci in linie ("...", a se citi "tacerea feminina"). Arma asta o folositi redutabil. Si mai aveti si "cupe" utilizate fara pic de fair play, stiti voi.

    Deci, nu ma duceti voi pa mine. Toata polologhia asta este doar pentru derutarea inamicului cand, de fapt, voi stiti cine e mai egal decat cine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Babesh, nu te dezminţi! Zdrobitoare disertaţie!

    Căt despre simboluri, ai înţeles pe dos semnificaţia lor, inventată de o femeie cu picioarele pe pământ, dovadă cerculeţul cu semnul "+" ataşat, ceea ce reprezintă stabilitatea. Jumătatea inferioară a liniei verticale de la "+" reprezintă înrădăcinarea femeii, legatura ei cu pământul, reprezentat de linia orizontală a semnului "+".

    Cerculeţul vostru cu săgeata orientată în sus era un simbol, ca să ştiţi ce poziţie aşteaptă femeile de la voi.
    Vouă vă lipseşte însă ancorarea în realitate, rădăcinile, statornicia. Orice adiere de vânt vă poate purta dintr-un loc în altul, puteţi rămâne în aer, atârnaţi de buza prăpastiei.
    De aceea aveţi imperioasă nevoie de femeie lângă voi.

    Şi simbolistica celor trei puncte ţi-a scăpat! noi folosim punctele, în tăcere, ca să marcăm traseul pe care aveţi voie voi să circulaţi. Dacă sunteţi cuminţi, sunteţi premiaţi, primiţi "cupele" care vă fac eroii noştri căştigători!

    =)) =))

    RăspundețiȘtergere
  11. De la inaltimea superioritatii mele as mai fi scris eu
    cate ceva da' Sara m-a trimis sa spal vase si sa calc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar mă întrebam unde era apărarea aia de care vorbea Sara! =))

    Se pare că va trebui să te apere pe tine cineva. Vrei un avocat din oficiu? =))

    RăspundețiȘtergere
  13. de ce isi aleg miresele rochii albe pentr nunta?
    asta-i culoarea in care se produc electrcasnicele.
    acum....femei,nu aruncati cu mamaliga mucegaita.
    stiu ca sunt la moda si electrocasnicele argintii si negre.
    ce-mi plac costumele de ginerica in culorile astea!YES!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Boemo, eşti o autoritate în domeniu, deci cine sunt eu să te contrazic? Dacă m-aş mai mărita odată mi-aş face rochie de mireasă din inox! =))

    RăspundețiȘtergere
  15. hahahahahha
    cica, se discuta ceva ce nu exista, oare are rost, hai sa vorbin de martieni...

    RăspundețiȘtergere
  16. Eeeeeee....pai se poate, mai anonimule? Asa, fara nici un argument? Macar unul subiectiv, scos din maneca, un gand, orice, acolo, de dragul polemicii! Hai ca poti mai mult! :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Prin alte parti, femeile si-au castigat dreptul de a fi ce vor ele, chiar si egale cu barbatii. La noi, daca o femeie iese putin din mediocritate, este penalizata. Ca nici barbatii nu-s prosti! De ce sa piarda ei menajerele care fac toata treaba gratis (ca doar sunt ajutoare potrivite) si de ce sa lupte ei sa devina mai buni?

    Regret doar ca, pe plaiurile mioritice, se va ajunge la egalitate-dar-polaritate cand va fi prea tarziu pentru mine :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Draga Lore, regret să te văd atât de pesimistă!
    Uite la mine (dacă poţi trage cu ochiul în buletin! :D) şi priveşte-mi optimismul! Deci eu voi trăi destul să apuc egalitatea!
    Şi să mă bucr de ea! =))

    RăspundețiȘtergere
  19. Hahaha, cand m-oi vedea si eu cu sacii-n caruta, poate voi fi si eu mai optimista :)) Deocamdata caut un barbat superior sau hai, fie, egal, si se pare ca nu mai sunt pe stoc!

    RăspundețiȘtergere
  20. Deci eu zic să iei unul egal şi-l tunezi după! =))

    RăspundețiȘtergere
  21. O asemenea propunere nu se refuza... Eu sunt de parere ca balanta e mentinuta. Cate exemple de discriminare a femeilor gasesti, poti gasi tot atatea si din perspectiva barbatilor. Si consider ca totul depinde de persoana in cauza. Majoritatea femeilor au bagat in cap stilul vechi de supunere, ceea ce mie mi se pare penibil, dar totusi ai posibilitatea sa decizi, oricat de mult te-ar constrange societatea (ca de aici pleaca buba), doar ca in principal se prefera deplangerea unei soarte nedrepte, decat a da dovada de putina personalitate.

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Domnita, felicitari! E clar ca nu mai traiesti "acolo", ba chiar ai pornit la atac! Cu grija sa nu darami vre-o moara totusi! :)
    ...in rest faine povesti si fotografii!

    RăspundețiȘtergere
  23. Bogdane, aici gândim fix la fel. Când societatea mi-a pus sula în coaste să fac sau să nu fac ceva, eu i-am pus pistolul la tâmplă şi-am făcut ce-am crezut eu că-i de făcut. N-am câştigat centura de aur niciodată şi m-am ales cu nasul spart de multe ori.
    Nu m-am lecuit încă de aspiraţia de egalitate, aşa că dacă de la o vreme n-o să mai apar în blogosferă va însemna ca viaţa m-a facut K.O. :D

    RăspundețiȘtergere
  24. @AnDraw: venind din parte-ţi, cuvintele şi felicitările fac cât un Oscar mai mititel.
    N-am performanţele lui Don Quijote, eu mă ocup de autohtona sfârlează cu fofează, deci morile n-au a se teme. :D

    RăspundețiȘtergere
  25. DOAMNA,iti admir verva,aciditatea si mai ales modul in care descoperi concretul
    Uneori ma intreb daca egalitatea lipseste ,din cauza barbatilor sau din cauza femeilor;
    de obicei alte semene de-ale noastre ne refuza iesirea din "canoane"(se stie ca femeile sunt pastratoarele traditiilor )
    Am retinut povestea cu vinul si promit ca la primul drum in urbe,te iau sa ne "egalizam" cu un pahar cu vin ,eventual la un club de striptis,de unde plecam acasa cu ceva "dansatoare" ,ce zici
    daca esti de acord poate sacrificam ceva banutzi pt "un numar" si inainte comentam cu glas tare calitatile fizice a oricarui mascul iesit in calea noastra
    off...nu-s o admiratoare a lui George Sand (oare ar trebui sai -i zic baroneasa Aurore.....) da poate o incercare de masculinizare ne aduce egalitatea sau macar iluzia ei
    e un experiment,merita sa incercam(sunt invitate la experiment si alte doamne:D

    RăspundețiȘtergere
  26. Ei, uite, ai adus în discuţie un aspect esenţial, pe care eu nu l-am atins. Acela că ne tăiem singure craca de sub picioare. Pentru ca da, vina perpetuării inegalităţii în forma ei rudimentară, grobiană, o poartă, în mare măsură, femeile. Cele care, neinstruite şi leneşe, pentru că nu au sânge şi arme să lupte alături de cele care vor să iasă din tiparele arhaice, le pun beţe în roate şi le omoară capra. :D

    RăspundețiȘtergere
  27. Dupa cit poate intelege bibilica mea, Eva a fost creeata pentru a fi un ajutor potrivit, deoarece domnul Adam era foarte neajutorat de unul singur...

    RăspundețiȘtergere
  28. Dacă observaţia ta se referă la faptul că domnul Adam nu putea să-şi culeagă singur fructele din copac, ori să-şi facă şorţuleţ din frunze de palmier sau să-şi strângă rogojina dimineaţa după somnul liniştit al nopţii, atunci nu ai dreptate.
    Dacă însă te referi la nevoie de a avea în Eva un egal care să-l ajute să-şi găsească raţiunea de a exista, să-i ofere echilibru, să-l potenţeze fizic şi emoţional, atunci da, Eva i-a fost un ajutor potrivit. La fel cum Evei i-a prins foarte bine să-l aibă pe Adam prin preajmă, bun înţeles, din raţiuni similare.

    RăspundețiȘtergere
  29. Presupun că Panait Istrati s-a plâns de atitudinea ori faptele unei femei, de vreme ce Kazantsakis i-a răspuns cu o legendă arabă:
    La Hassan vine duhul morţii, îi spune că trebuie să ia şi-l întrebă unde vrea să-l ducă. Arabul răspunde că "În Rai", evident.
    Duhul morţii îl întreabă dacă a mângâiat vreodată un sân de femeie şi, la răspunsul afirmativ în spune: "Prostule, alt Rai nu există!".
    De-aceea trebuie să le iertăm tot ce ne fac!

    RăspundețiȘtergere
  30. Maestre, dacă planeta ar fi populată cu bărbaţi ca domnia ta, n-am mai vrea nici noi, femeile, în rai! :D

    RăspundețiȘtergere
  31. Ma numesc Kristen Van Weyenberg. Soțul meu m-a lăsat înăuntru când aveam 6 luni însărcinată cu fiica noastră în 2016 și s-a mutat cu amanta lui de atunci, nici măcar nu are grijă de noi amândoi. A trebuit să fac 3 schimburi în fiecare zi pentru a-mi plăti facturile și pentru a avea grijă și de fiica mea. Luna trecută am întâlnit un articol online care spunea cum Lordul Zakuza a fost atât de util pentru mulți oameni din restaurarea vieții lor de dragoste distruse. L-am contactat și mi-a spus că îmi va restabili căsătoria în 48 de ore cu puterile sale magice și am crezut în cuvintele sale că soțul meu se va întoarce și „va umbla”, în 48 de ore după ce am contactat Lordul Zakuza, soțul meu a revenit implorând spunând că nu știe ce a venit peste el, că-i pare rău și mi-a promis că nu o să renunțe niciodată eu și fiicei mele din nou, sunt atât de recunoscător pentru el pentru restabilirea căsătoriei mele. WhatsApp acest număr +1 (740) 573-9483 sau trimiteți-l prin e-mail pe (doctorzakuzaspelltemple@hotmail.com) pentru mai multe întrebări dacă aveți nevoie de ajutorul lui.

    RăspundețiȘtergere