luni, 25 ianuarie 2010

Năluci şi umbre

Dacă bărbaţii şi femeile n-ar fi atât de diferit construiţi, pe planetă ar domni pacea. Numai că Dumnezeu, din raţiuni pe care n-am reuşit să le pătrund încă, a decis să-i facă diferiţi. Nu numai de la brâu în jos, cât mai ales de la gât în sus.
Mijeşte micuţa ochii asupra lumii la doar câţiva ani şi fără să fi urmat vreun savant curs prenatal îşi îngrijeşte păpuşa cu o responsabilitate desăvârşită. Nici micuţul nu e mai prejos. Încă n-a deprins bine mersul biped dar ştie că în marşarier când iei volan dreapta posteriorul virează în aceeaşi direcţie.
La vârsta aceasta e încă pace în ambele tabere. Mai târziu însă, lucrurile se complică. Începe atracţia. Dar cum biologia o ia mereu înaintea limbii şi literaturii materne, cei doi nu ştiu să comunice. El o trage de cozi, ea îl pârăşte învăţătoarei. El chicoteşte şi strigă în gura mare că în ciuda maieului şi-a celor două bluze suprapuse strategic, se zăreşte clar misterul pe care ea se chinuie disperată să-l ascundă. Ea râde atunci de vocea lui de măgar surghiunit şi te-ai aştepta ca gâlceava să se ascută. Dar în etapa următoare amuţesc amândoi. Şi cugetă îndelung. Fiecare ajunge însă la alte concluzii pe care le depune spre eclozare într-un fond mutual. Care, se ştie, nu ofera garanţii cu privire la recuperarea investiţiei.
Ea începe să scrie poezii, lui puţin îi pasă. El zace cu nasu-n propriul buric şi jeleşte că Dinamo a pierdut pe teren propriu şi e rândul ei să-i pese deloc. Se-ntâlnesc în fiecare joi şi se pupă sălbatic fiecare cu altă nădejde în gând: ea sperând că ce-a simţit cu certitudine în zona buzunarului drept a nădragilor lui e cutia de carton purtătoare de inel cu diamant, el sperând să fie ultima dată când se mai despart şi el rămâne cu părul şi alte cele vâlvoi.
Mai apoi, după nuntă şi noaptea de miere, ea vrea şifonier, el se mulţumeşte cu patul. Ei i se pare că arată superb în rochia Gucci, lui i se pare că arată superb fără ea. Şi dacă tot n-au luat rochia şi nu mai e nevoie de cura de salată şi apă, ea ar vrea un copil. El ar vrea să mai rămână copil. Când copilul a crescut, el vrea să-l facă bărbat, ea vrea să-l mai lase să copilărească puţin. Apoi ea are grijă de nepoţi iar el are grijă, eventual, de nepoatele altora.
Spre apusul vieţii, când soarele cade pieziş, umbrele lor se întind ca nişte năluci pe asfalt. Fiecare se plimbă, tăcut, cu umbra celuilalt.


14 comentarii:

  1. Citind cateva dintre "post-urile" tale mi-am dat seama ca, putin mai detaliate, s-ar portivi intr-o revista (Cristina este si ea de aceeasi parere). Desi este foarte posibil sa preferi blogosfera.

    Am gasit si o poza interesanta apropo de umbra CELUILALT. Cred ca voi fi nevoit sa ti-o trimit pe mail.
    Bokdan

    RăspundețiȘtergere
  2. Bokdan (şi Cristina), vă mulţumesc din inimă pentru votul de încredere. Cred însă că rămân în blogosferă, măcar până mă decid în care revistă să scriu: "Săceleanca" - Supliment pentru muncitoarele în agroturism, sau în revista "Azilul de bătrâni - garanţia unei bătrâneţi fericite". =))

    Cât despre umbrele pe care mi le-ai trimis sunt minunate. Postările mi le ilustrez însă numai cu poze făcute de mine, nu mă pot lăuda cu munca altora... :D

    RăspundețiȘtergere
  3. ..si dacă ar fi pace,ce plictiseala ar mai fi, mama mia...că de la brâu in jos suntem diferiţi in forma dar identici in spirit,ca de la gât in sus suntem asemenea in forma dar disjuncţi in spirit,nu e o surpriză. No,dar sa ratezi observatia ca acelaşi organ al aceleiaşi specii-de jure-prin utilizare face ca de facto să fim două specii,e o mirare faţa de bisturiul cu care manipulezi realitatea.
    ...evident,pentru cititorii neavizaţi,organul respectiv e situat de la gât în sus...sau în jos?....

    RăspundețiȘtergere
  4. Vasile dragă, cred ca deseară te-aştept cu bisturiul sterilizat şi te operez de la gât în sus...sau în jos?...
    =))

    RăspundețiȘtergere
  5. E miezul noptii si nu pot sa adorm pt.ca ma framanta o intrebare : a ales Vasile sa mearga acasa si in seara asta,ignorand riscul bisturiului sterilizat, sau a preferat sa dea curs instinctului de autoconservare si a innoptat pe la vecini/vecine...??? Astept vesti, arcadia ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Tu aştepţi veşti, eu îl aştept pe Vasile. Încă n-a sosit şi de îngrijorare mi s-a cam blegit bisturiul...
    :(

    RăspundețiȘtergere
  7. News,news....

    din surse sigure s-a zvonit ca aseara iepurasul era pus pe fapte mari! Cica s-a hotarat sa termine cu domnia leului peste jungla arcadiei,in acest nobil scop fiind gata sa provoace la duel leul.Ursul,care vazuse multe la viata domniei sale s-a dus sa vaza cum sta treaba si l-a gasit pe iepuras ascutind de zor sabia,pardon,bisturiul.
    - Bai,iepurulu'junglei,ce-i cu rumoarea asta prin jungla?
    -Ce sa fie mos Martin,gata cu leul...sa termin de ascutit brisca si hrasssti!...urmeaza alegeri libere!
    ...cand pacalitul asta de vulpe a comentat ceva vis a vis de sansele de castig ale urechiatului,sursele spun ca-minune mare-iepurele l-a epilat de blana pe mos martin de-i numa'bun de prezentat la concursul
    tuns,ras,frezat canich-ul!
    Cand rumoarea junglei gadili urechile-i olimpiene,leul isi misca alene augusta faptura dintr-o dorinta sincera de a reuni morcovul cu iepurasul.
    -Mai Urechila,ce faci tu aici cu bisturiul ala?
    - ce sa fac majestate,ascut brisca si vorbesc prostii....

    ps:de morala se ocupa arcadia...

    RăspundețiȘtergere
  8. Morala: cei neimplicaţi direct în conflict dar care ciripesc dându-şi cu părerea asupra câştigătorului în duel, rămân fără de blană! =))

    RăspundețiȘtergere
  9. ursuleti si iepurasi,

    acuma, nu vreau sa va abat de la luptele ludice ori nocturne, dar trebuie semnalat succint ca postul asta, desi nu-i scris in stil argumentativ, prezinta excelent stereotipurile de gen, precum si o perspectiva hetero-normativa. evident, pot fi aduse carutze de contra-argumente, precum si exemple cum rolurile casnice sint construite social si cultural, dar cred ca o fereastra asa mica nu-i locul cel mai potrivit si mai bine raman caprescu... sa fie consemnat ca pastram pozitii diferite.

    RăspundețiȘtergere
  10. Consemnăm deci, următoarele:
    1. eu prezint excelent
    2. Căprescu vrea poziţie diferită

    =))

    RăspundețiȘtergere
  11. După cum nu m-am putut abtine sa nu fac un comentariu la articol, nu m-am putut abtine nici sa citesc ce-au comentat altii, si am ajuns astfel la...no comment! ...doar că am găsit aici un panaceu ce m-a "vindecat" si de oboseala acumulata într-o dupa-amiaza de munca in folosul comunitatii ( :D )si de stresul unor incongruente cu lumea IT. Articolul, totuşi, prin structură...est magnificus!

    RăspundețiȘtergere
  12. Trebuie sa fie tare trist sa te plimbi prin restul vietii doar cu o umbra! Hai sa fiu eu umbra ta,mincatas!

    RăspundețiȘtergere
  13. Măi anonimule, cred c-ai greşit blogul, din ăsta se pare că nu pricepi mare lucru. Schimbă azimutul, poate nimereşti în liga ta.

    RăspundețiȘtergere