joi, 28 octombrie 2010

Sol lucet omnibus

Vremurile în care femeile stăteau galeşe în pridvor şi aşteptau să vină vreun fecior să le peţească au trecut, slavă Domnului! Era noastră a deschis drumeagul egalităţii şi al libertăţii, femeia poate ajunge pe Lună, poate vorbi de la tribună, poate pilota un MIG, la fel cum poate bate la uşa alesului, cu verigheta în traistă, să-l ceară de bărbat.
Cu egală dreptate, bărbatul poate schimba fierăria cu bucătăria, poate să-şi ia concediu postnatal sau poate deveni un gigolo fatal. (Egalitatea s-a înfăptuit în ambele sensuri, iacătă, bărbatul are acum acces la meserii la fel de străvechi ca ale femeii).

Ce facem însă cu inegalităţile care stau încolăcite ca smârdarul pe ADN-ul nostru , cu diferenţele de bagaj din valiza cu care ne plimbăm pe planetă în căutarea jumătăţii care să ne întregească?
'Geaba hălăduim de-a lungul şi de-a latul lumii cu traista burduşită de calităţi, se prea poate să nu ne întâlnim alesul în primul ocol al Pământului. E nedrept, dar unii, cu traista fluturând în vânt, de-ndată ce-au coborât în prima haltă terestră i-a şi întâmpinat norocul şi i-a poftit la masă, casă şi aleasă. Aşa s-au născut ei, sub o stea norocoasă, în vreme ce alţii s-au născut pe sub câte-un nor, vai de steaua lor!

Te uiţi la câte un dandi care de îndată ce-a deschis uşa vagonului de dormit şi-a slobozit un gângurit e mintenaş încercuit de-o hoardă de femei care-i fac ochi şi supe dulci la minut.

La clasa a doua, un licenţiat premiat e la al patrulea ocol al Pământului, la a opta invenţie şi nici o duduie nu i-a dat vreodată atenţie.

Unuia i se ofileşte păpădia-ntre deşte şi nu-ndrăzneşte să-i spună fetei c-o iubeşte de când a zărit-o prima dată-n curtea şcolii în clasa a şaptea, în vreme ce altul cade-n genunchi în faţa primei jumătăţi blonde menită altcui şi din două vorbe o face a lui: divino, sunt ciobit, făptura ta m-a întregit!

Timidul a citit toată biblioteca din Alexandria ca să ticluiască cea mai tare cerere de măritare şi vine Gigi Duru şi-i "umflă şunca din fasole" (vorba amicului nostru edy.b) pentru că deşi el n-a citit decât Ursul păcălit de vulpe şi Albă ca Zăpada, a sortat şi memorat verbele după scop şi adjectivele după efect.

Nici femeile nu-s la fel înzestrate. Unele-s mai talentate, altele mai împiedicate iar altele-s de-a dreptul disperate.

Femeie fiind, ghinionul te poate lovi în moalele balului taman când prinţul te priveşte. De emoţie elasticul plesneşte. Prinţul se uită la tine, te vede cu chiloţii-n vine şi nu mai intervine în soarta-ţi neomenoasă, luându-te acasă. O ia pe nasoală, că e mai morală.

Alta, ca să-şi găsească jumătatea, face vocalize jumătate de viaţă şi repetă, allegro ma non troppo, Habanera, deşi nu crede că "L'amour est un oiseau rebelle." Nu crede până n-o vede pe surata ei afonă care n-a priceput indicaţia de pe partitură şi năvăleşte troppo, atacă o acută cu care-l dă gata pe meloman şi până termină solista aria ea e deja forte măritată.

Aşa se nasc unele, norocoase şi sănătoase ca Ileana Cosânzeana. Nu le doare nici inima nici coloana, alesul apare la momentul potrivit, ele nu s-au spetit . Altele, bietele, se nasc cu părul şi norocul pleoştit, trăiesc o viaţă cu săgeţi în inimă şi le trec năduşeli maligne la fiecare nuntă din cartier.

Ne naştem şi hălăduim prin lume cu traista-n spinare aşteptând mila Celui de Sus.
Sol lucet omnibus.

33 de comentarii:

  1. Da, dar se întâmplă să și pârlească!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Incertitudini: De aia s-a inventat crema solară! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. O solutie la aceasta problema ar fi inventarea unui cod numeric personal care sa descrie cvasi-complet o persoana si care sa fie updatat periodic. Acest numar sa contina date fizice, educatie, calitati, defecte, pasiuni, disponibilitate, chiar si nivelul pe scara umorului.
    Astfel, cand ti s-a facut de gasit alesul, dai rapid o cautare in baza de date si firma de catering matrimonial ti-o delivereaza la usa numai buna de trecut pragul. :)

    Mi-a placut aia cu "femeia poate ajunge pe Lună". Problema e ca se si intoarce. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Prea profund pentru mine... si daca mai scrii si in 4 limbi, sa nu te miri daca maine-poimaine gasesti la poarta casei o statuie ... a ta.

    Nu zic ca analiza ta nu e justa si la prima vedere, chiar corecta. Are insa o hiba: la fel ca marii matematicieni si fizicieni incerci sa cuantifici problema, sa o particularizezi. Eu zic ca o privire de ansamblu ar ajuta mai mult la intelegerea fenomenului.

    Si felicitari inca o data pentru stil. Desi te citesc de aproape un an, nu ma pot satura de el (de stil, vorbesc).

    RăspundețiȘtergere
  5. @neuro-nul: Tu n-ai auzit de proverbul ăla cu pâinea fără muncă şi de celălalt cu lupul cu slugi? Tre să pui neuronul la treabă, deci! :P
    Cât despre întorsul femeii de pe Lună, dacă vrei să nu se mai întâmple, trebuie să construieşti un Mall selenar şi-un Spa. Şi pa! :))

    @robert: Te rog dă-mi o adresă unde să trimit mulajul pentru statuie. =))
    Cât despre înţelegerea fenomenului în speţă, nu te agita, nu stăpânesc nici cuantele nici tabla înmulţirii. :P
    Mulţumesc de felicitările pentru stil, eşti gentil! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Apropo de rămăşiţele de discriminare femeie/bărbat, chiar adineauri se spuneau la Focus (PrimaTV), într-o campanie numită simpatic "Stop indiferenţei! Ia atitudine!", următoarele (comentatorul era bărbat, i-o fi ieşit fără să vrea): "Această discriminare se face mai ales în mediul rural, unde femeile STAU la cratiţă, iar bărbaţii MUNCESC." (Sublinierile cu majuscule îmi aparţin.) (În timp ce rostea "stau la cratiţă", pe ecran au apărut mâini de femeie frământând pâine, iar cînd a spus "bărbaţii muncesc", pe ecran a apărut un nene pe câmp, adunând coceni sau cam aşa ceva.)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Teodora: Lu' nenea ăsta ar trebui să nu i se mai dea papa trei zile, să aibă mintea limpede, să poată cugeta mai adânc :P

    RăspundețiȘtergere
  8. " Unuia i se ofileşte păpădia-ntre deşte şi nu-ndrăzneşte "...
    Hi,Hi! Eram atat de trista... si mi-am zis: ia, hai sa merg la Arcadia fiindca este medicamentul meu contra tristetii! Si a aparut vorba de mai sus ( defapt,toata postarea ) si mi-ai adus soarele-n bordei! Cum pot sa-ti multumesc? Vrei sa fii doctorul meu? ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anima: Imi pare rau de tristetea ta si ma bucur ca s-a dus cu vorba de mai sus. :)
    Sunt in dilema insa, ca doctor avem aici pe blog, deci nu pot sa fiu decat felcer, daca vrei :P

    RăspundețiȘtergere
  10. Bine ca eu m-am nascut Cenusareasa :). E foarte frumos scris articolul! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. Teodora, pe reporterul ala il chem sa stea langa cratita cu gulas de pe plita de la Oma timp de 24 de ore (pentru el nu facem pauza ;) ) si sa amestece periodic in ea. daca se arde, il punem sa stea pe coji de nuca tot in fata plitei tot la gulas, tot amestecand. pana cand se va lasa de bancuri ;).

    RăspundețiȘtergere
  12. @alicee: Băftoasă norocoasă ce eşti! :D

    RăspundețiȘtergere
  13. ideea e că toate poveştile noastre cu feți-frumoşi şi ilene cosînzene (precum şi toate filmele americane cu hepiend) se termină la stop-cadrul cu verigheta; ce se mai întîmplă după aceea, doamne-doamne cu mila; greu nu e să te căsătoreşti, ci să rămîi pe poziție; iar prinții şi prințesele cu lipici instantaneu nu e neapărat să trăiască (împreună) fericiți pînă la adînci bătrîneți; eu unul sînt pentru o "lipeală" mai anevoioasă, dar cu şanse mai mari să "țină"; altfel, din parte-ți, o delicioasă şi meşteşugită glosă pe marginea spinoasei problematici existențiale a găsirii sufletului pereche; eu îți zic cele bune, dară ...

    RăspundețiȘtergere
  14. @doctorul: Da, stop-cadrul cu verighetele nu garanteaza si nunta de argint ori de aur :D

    Cele bune şi tie şi mulţam. [De doua ori ;)]

    RăspundețiȘtergere
  15. Adevarat ce spui tu :)) Mi-ai starnit niste zambete imense :))

    RăspundețiȘtergere
  16. @Lacrimi sterse: Sterge-ti lacrimile si zambeste imens! :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Iar vrei sa bagi calu' troian la mine in ograda...

    Cat despre mulaj, nu-i necesar... Statuia o s-o modelez dupa caracter, nu dupa fizic. Stii cum e cu lupu care isi schimba paru... Asa o sa te recunosti "in bronz" si la 70-80 de ani =))

    RăspundețiȘtergere
  18. @robert: Eu cu calul troian in ograda ta si tu cu Arcadia de bronz in ograda mea! Unde-i diferenta?
    =))

    RăspundețiȘtergere
  19. Cara Arcadia, ca un exercitiu de memorie, sunt sigur ca respectivul a zarit-o in curtea scolii cand era in clasa
    a 6-a, iar in alta dezordine d idei nu-mi placeau povestile nici cand aveam 1 an jumate'dar dak' vrei sa-mi faci analiza pe text esti libera s-o faci, doar e blogu' tau...

    Referitor la "O ia pe nasoală, că e mai morală", in versiunea cealalta, a frumoasei imorale care prefera un "prost
    cuminte" ce sa mai spunem...!? Cum e bine de fapt ?
    P.S. Din motive ce nu tin de mine, nu pot posta cu id-ul meu, decat k anonim, dar semnez totusi...

    edy.b

    RăspundețiȘtergere
  20. HM .........si umbla vb ca d'aia sunt atatea gropi in Romania .......ca-si asteapta soclurile
    Pt statui se folosesc........mulaje
    Arcadio,statuia o vrei bust,ronde-bosse sau ecvestra?:D

    RăspundețiȘtergere
  21. Exact ca doctorul spun si eu: greu nu e să te căsătoreşti, ci să rămîi pe poziție.

    RăspundețiȘtergere
  22. @edy.b: Deşi semnezi, tot anonim rămâi :)
    Nu înţeleg care e baiul de nu poţi posta cu ID-ul care m-ar lumina cu cine vorbesc :-?

    Cât despre analize pe text legiferate de dreptul la proprietate asupra blogului, nu mă dumiresc şi pace. Am preluat expresia tocmai pentru că mi s-a părut amuzantă, am mărturisit-o anterior.

    În privinţa alegerilor, eu sunt doar un biet observator subiectiv, de unde să ştiu eu cum e bine pentru tine, de pildă? Fiecare cu cerul şi cu steaua sau norul lui.
    (Avem doar soarele în comun :P )

    RăspundețiȘtergere
  23. @elfa: Musai ecvestră, draga mea! =))

    RăspundețiȘtergere
  24. Ok.........ecvestra!
    Da acu ii modern sa fie multi cai .......putere!:d
    Ce facem ?
    Ecvestra cu 1 sau mai multi cai.......putere?
    Imi intelegi dilema ,sper
    (io-s un ucenic disciplinat ,scriu comanda si vreau toate detaliile)

    RăspundețiȘtergere
  25. In esenta, cam despre aceleasi lucruri am vrut si eu sa scriu, doar ca am ales o alta cale:
    http://jumatati.blogspot.com/2010/09/drumuri-si-oameni.html
    Nu se poate fara un dram de noroc! Nu se poate!

    RăspundețiȘtergere
  26. @Virtualkid: Frumoasă calea ta. Noroc! :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Iti multumesc! Oricat de frumoasa pare calea, intotdeauna exista o poveste din spatele povestii....

    RăspundețiȘtergere
  28. @Virtualkid: Cei multi nu trebuie sa afle povestea din spatele povestii, ea trebuie sa ramana printre tainele povestitorului :)

    RăspundețiȘtergere
  29. La cat de numeroase si consistente sunt comentariile postate, unul in plus nu strica, chit ca e mai firav si la fata palid...Imaginea ăleia cu chiloții-n vine m-a făcut mai atent la suferințele unui popliteus tendinitis, zonă prin care, de regulă, nădrăgeii se opresc temporar, în drumul lor spre podea. Da, e vorba de noroc și de calitatea elasticului...

    RăspundețiȘtergere
  30. @constantin Jacota: Ei bine, cu acest comentariu putem spera ca chestiunea e intoarsa pe toate partile, ne puitem indrepta de-acum spre alte orizonturi :D

    RăspundețiȘtergere
  31. Era si timpul, Arcadia :))
    P.S. Abia astept urmatoarea zicere.

    RăspundețiȘtergere
  32. @Mirela: Vai mie, ce presiune pui tu pe umerii mei slabi :P

    RăspundețiȘtergere