vineri, 29 aprilie 2011

Anomalie, dulce nebunie!

De-a lungul timpului am încercat tot felul de frici, mai mari sau mai mici. Eu schimb fricile precum suratele mele, poşetele. În ultima vreme mă feresc de cuvântul "normal". Mă tem de el, pentru că deşi niciodată nu i-am pătrus înţelesul, în loc să fac progrese, încep să devin tot mai confuză. Am cheltuit raţionamente întregi cu el şi-am ars o căpiţă de gânduri, fără să dibuiesc cu precizie de unde până unde ţine sau cât il pot întinde până plesneşte.

Am răcnit cât m-a ţinut gura că nu e drept să n-am voie să mă mărit în clasa a patra cu domnu' Sandu, doar pentru că mama şi tata îmi spuneau că nu e normal.
Pe urmă au început să mi se pară anormali şi părinţii, nu numai argumentele lor.
De fapt, cred c-a fost o vreme când nimic nu mi se părea normal în afara de mine. Dar mi-a trecut, am mai prins la minte şi-am început să-mi aliniez normalul la moralul comunitar:


- nu e normal/moral să omori capra vecinului.
- e o anomalie, îţi zici, ca paltonul tău să geamă în chinuri făcând şpagatul pe şolduri deşi de trei zile prânzeşti câte-un măr şi cinezi câte-un ceai, în vreme ce amicei care se-ndoapă de jumate de ceas cu ciocolată şi sandviciuri îi zăngăne oasele-n palton precum xilofonul.
- anormal ţi se pare şi când un bărbat preferă în locul tău (fată cu şcoală dar care la o adică repari singură uşa frigiderului pe care-l ştii umple cu bunătăţi), o sclifosită care a citit doar Abecedarul şi Capra cu trei iezi, care habar n-are ce-i aia Pasta 'ncasciata (mulţumim, Maya!) şi care e masterandă în shopping.

Şi pe când crezi tu, aşa, că ştii cam care-s graniţele normalităţii şi slalomul tău e de-acum natural printre anomalii, viaţa îţi face câte-o surpriză.

Constaţi într-o bună zi că tot satul s-a umplut de râie de la capra vecinului tău, aşa că dintr-o dată, uciderea caprei ţi se pare nu numai normală şi morală ci de-a dreptul vitală. Moartea caprei va salva pruncii de mâncărimi, dispensarul de cheltuieli neprevăzute-n buget şi vecinul de blestemele consătenilor.

Sau, dai nas în nas lângă bufetul suedez, cu colega cu xilofon în palton. Şi observi cu amărăciune-n cerul gurii, după ce-ai răpus un purceluş de lapte cu garnitură de mere coapte, 50 cm de cârnăciori, un tortuleţ cu cremă de unt şi două pahare de şampanie, că pe ea suedezul a sedus-o doar cu o frunză de lăptucă şi-o aripă de peşte. E momentul să constaţi că normalitatea iar ţi-a jucat feste, purcelul e incompatibil cu xilofonul.

Şi cu alegerile bărbaţilor te lămureşte viaţa, în cele din urmă. Pentru că nimereşti într-o vară la picnic şi-n vreme ce tu transpiri pregătind fleicile pentru grătar, tăind legumele pentru salată şi având grijă şi-ţi bombăneşti consortul că e nepriceput la făcut focul, sclifosita-şi înhaţă arendaşul, îi smulge şosetele apretate din picioare, îi zâmbeşte cu toţi dinţii şi-l roagă s-o lase să-i facă un masaj la tălpi, că sigur e obosit de la atâta apăsat pe ambreiaj. Şi uite-aşa, constaţi cu stupoare că alegerea bărbaţilor e cât se poate de normală, iar tu ai luat ţeapă, iar.

Zilnic, vechi normalităţi sunt demise.
Dovadă, acest măr cu narcise.


50 de comentarii:

  1. Arcadia,
    Îți înțeleg parte din nedumeriri, dar au fost cazuri și mai și..pe atunci,plopul făcea pere și răchita micșunele !
    p.s. nimeni n-a murit, nici măcar capra vecinului,scăpată , noaptea întreagă, în ograda alăturată ,printre uluci !

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu ma pricep deloc la pomi si florile lor, asa ca mie mi se pare absolut normal :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceste flori sunt anormal de frumoase...
    Grozavă imagine!

    RăspundețiȘtergere
  4. aşa e tot mărul tău sau numai astea 3 flori? :D

    dacă şi plantele îşi permit să fie anormale, oamenii de ce n-ar fi?

    RăspundețiȘtergere
  5. Curat măr cu narcise e viaţa asta! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa cum bine observ, n-ai prea avut loc d mine in postarea asta: capra'n sus, capra,n jos, capra'n vecini etc. =))
    In alta ordine de idei, reusita "prelucrarea" cu cracuta de mar corcit : chiar mai reusita decat zephirantesul meu cu margarete =))

    ps. Trebuie sa recunosti ca eu detin licenta aceste "tehnici" =))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Gina: Da, de la răchita cu micşunele mi-a venit ideea :D
    Există şi un noroc al caprelor, deci! =))



    @Lady Io: Mă gândeam eu că unora n-o să li se pară nimic anormal =))



    @Vera: Normal că-i grozavă! =))



    @Mirela: Cum ai ghicit? :P



    @Daria: Aveam lentila de macro, n-am putut să fac poză la tot mărul :P
    Şi da, acum avem şi noi justificare pentru anormalităţi :P



    @Teodora: Curat murdar, coane Iorgule! :))



    @PeNe: Da, tre' să recunosc, ai drepturi de autor asupra invenţiei, capră dragă :D



    @

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ma prea pricep la flori, dar in privinta caprei.... macar sa o punem in discutia biroului organizatiei de baza.....
    ca sa nu creada ca poate sa isi permita orice fara sa aiba repercursiuni!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Virtualkid: Foarte bine, tovarăşe, foarte bine, partidul nu poate tolera comportamente anticomuniste!

    RăspundețiȘtergere
  10. Normalitatea este si va fi ceva foarte relativ. Imi amintesc un curs de prin anul 3 de facultate in care timp de o ora jumatate cat a durat acesta, profesorul a incercat sa ne vorbeasca despre conceptul de normalitate. La vremea aia (undeva prin 2003) existau nu mai putin de 167 (am retinut exact) de definitii ale normalitatii. Desigur, se refereau toate la normalitatea din punct de vedere psihic...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Eugen: Ehe, dacă ne apucăm, putem vorbi despre normalitate trei ani: normalitatea ca şi concept general (cu latura lui statică sau dinamică), normalul din perspectivă psihiatrică, din perspectivă religioasă, filosofică... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu ar fi ceva gresit sa incercam o dezbatere pe aceasta tema.

    RăspundețiȘtergere
  13. deci te-ai apucat de inginerie genetica, Arcadio :))!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Eugen: Da, nu greşim, ba, ne mai putem lumina :)


    @Zazuza: Da, voiam musai un măr cu miros de narcisă. Am reuşit! :P

    RăspundețiȘtergere
  15. E,si tu acuma!...Lucrurile normale devin lucruri anormale,pentru ca lumea asta,de cand e ea,s-a tot schimbat ba dupa cum bate vantu',ba dupa cum zice unu' sau altu',ba dupa cine stie ce si cum.Cine stie cum se va vedea NORMALUL peste o generatie,doua?...

    RăspundețiȘtergere
  16. @Catalin: Păi, poate că viitorul va arăta ca mărul meu :D

    RăspundețiȘtergere
  17. L-am citit de vreo trei ori...tot a rade-plange-mi vine.
    Io zic sa pui niste trepte sub marul ala s-ajunga la narcise ...toata lumea...

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ana: Draga mea, nu plânge, ajunge zilei normalitatea ei! :P
    Creanga din poză e la înălţimea potrivită pentru orice nas doritor :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Cuscră,îmi place "narcisomărul" tau!(Care de altfel mi se pare cît se poate de...normal.Eu am în gradina un cires care face panselute :D).

    Sîmbăta s-a dus aproape,aşa că-ţi doresc o duminică minunată cu mult soare!

    RăspundețiȘtergere
  20. @maya: Cuscră, io până nu văd nu cred, deci vino cu cireşopanseluţul pozat :P

    Mulţam fain pentru soare! :*

    RăspundețiȘtergere
  21. mi se pare anormal sa se discute despre, normalitatea alegerilor facute de barbati...
    pai sa-mi fie cu iertare... dar pana la urma... este normal ca noi, sa fim alesi de voi... si nu invers... desi, inversul, ramanans doar o iluzie normala, a anormalitatii...
    cat despre capra vecinului... ar fi anormal sa ma ating de ea... mai ales daca este raioasa... pentru ca... este normal ca celalat vecin sa mi-o ia inainte... precizez ca... vecinul nu locuieste la colt de strada... si capra mea nu are raie... inca...
    dupa atata scris... e numai normal sa am nevoie de un masaj la degete... este insa, anormal ca, nu are cine sa mi-l administreze...
    pana la urma... acum serios... cine stabileste moraliatea??? ca noi oamenii nu suntem capabili pentru asa ceva... deci... ramane numai eternitatea, sa o faca... si chiar a facut-o... prin cele zece porunci... cel putin...

    RăspundețiȘtergere
  22. La noi da sa ploua,si nu îndraznesc sa-ti fac una ca asta,trimitîndu-ti imagini înnorate!Cum iese soarele,cum ies la pozat ca vreau sa-ti mai arat un fenomen(care probabil nu este unul,doar ca necunoscut mie)din patul crinilor :D

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu-i normal să vorbim atâta despre ce înseamnă să fii normal! :D
    ----------------------------
    De sportul ăsta de a arăta că mă pricep la toate m-am lăsat de când am văzut ce criterii de apreciere sunt din partea celorlalți, așa că prefer varianta cu masajul tălpilor; doar că eu o fac cu nuielușa. Să vezi ce rezultate fantastice obțin! ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. @oovi: Brrr...Nu-i normal sa ma ametesti in halul asta! =))
    Mai normal era sa nu ma iei atat de in serios :P



    @maya: Nu vreau ploaie! Nu, nu, nu! Pat de crini da! :)


    @silavaracald: Da, nu mai vorbim despre normalitate! :D
    Cat despre masaj, fiecare client are preferinte proprii, e...normal =))

    RăspundețiȘtergere
  25. Cum s-au spulberat norisorii,cum am înfascat aparatul.Ciresopanselutul îl gasesti la mine pe blog.Despre fenomenul din patul cu crini,te contactez privat =))

    RăspundețiȘtergere
  26. Sa inteleg ca, in cazul in care nu este facatura (desi eu cred ca este pentru ca nu poti sa amesteci o planta cu bulb cu una cu radacini), acel mar nu ar mi facut mere (prin urmare s-ar fi numit narcis). Ceea ce ar fi pacat...ce bine ca inca face mere si ce bina ca narcisele inca sunt narcise ;)

    RăspundețiȘtergere
  27. Narciso-marul tau e mai normal decat multi dinte noi. :)
    Cat despre tine,cred ca esti paranormala. :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Da, cum naiba să fie normal să nu te poți însura la 11 ani cu Alina dar și cu Dana din tabără, părinții spunându-ți că acest lucru e condamnabil, că bigamia este încă pedepsită!? Și tata mi-a făcut cu ochiul, dar cu Eva ce facem? Asta m-a cam dezechilibrat puțin. Am căzut totuși în picioare,la ora de matematică, în fața tăblii...

    RăspundețiȘtergere
  29. Geniala ideea marului cu narcise..."Viata este o mica ironie." spunea Thomas Hardy Pupik! ;)

    RăspundețiȘtergere
  30. Abia acum imi explic de ce marul tau face atat de multe mere: pentru ca face putine flori. Al meu face muuulte flori, dar putine mere.


    PS: cum ai putut rupe narcisele?

    RăspundețiȘtergere
  31. era normal sa inteleg mai bine povestea cu capra vecinului , dar ...traiesc si fara atatea intelegeri. :)zic totusi ca neaparat sarcoptul raiei caprei face casa cu un alt sarcopt de raie .... si astfel io as impune deparazitarea amandorura .

    @oovi , daca nu are raie .....de ce mai e capra atunci ? ar trebui sa intre la alta categorie. :)

    RăspundețiȘtergere
  32. @maya: Gata, m-am întors, pot fi contactată :D
    Cireşopanseluţul tău l-a umilit pe narcisomărul meu :P


    @Raphaelly: Bine-ai venit pe la noi! :)
    Da' ai venit ca zmeul, bre, aruncând buzduganul cu acuzaţii :D
    E făcătură, da' zi şi tu mai cu juma' de gură! :))


    @Lia: Ei ştiu că am nevoie să mă caut la un specialist, dar dacă mi-o spui şi tu cred că urgentez consultaţia :D


    @pansy: Măcar e cineva şi de partea mea! =))


    @c.j.: Ştiam eu că tre' să se mai fi întâmplat cuiva! :D
    Eu am căzut în staţia de autobuz, fix sub privirile amorezului de care au râs apoi toţi, că iubeşte o toantă. De ruşine, nu m-a mai iubit. :P



    @Anima: Nu e genială, e doar anormală :))



    @anamaria: Vezi cum ţi se lămuresc toate enigmele, cu timpul? :P
    Atât de multe narcise am anul ăsta că pot rupe fără nici o tresărire trei flori :D



    @Alm: Vorbeşti de broască? Putem trata şi capra şi broasca cu aceeaşi alifie :P

    RăspundețiȘtergere
  33. Sigur dnul Sandu nu era ungur? Ca-n bancul ala cu Ion, care se duce la taica-sau si-ii spune:Tata, eu vreau sa ma insor cu Ghyury! Nu se poate, fiule. De ce? Pentru ca e ungur!
    Ceea ce nu era normal...:P
    Cat despre capre...vedea-le-as branza!
    Narcisomarul tau e chiar prea normal pentru lumea asta nebuna, nebuna, nebuna!!!

    RăspundețiȘtergere
  34. atâta m-am tot foit să scriu ceva, şi era atât de serios, de grav, ...că mi s-a acrit de atâta înţelepciune... era să caut cursurile (care nu le mai am) de filosofie şi de estetică, să desenez conturul acela înceţoşat, şi fluid, şi atât de relativ al normalităţii... aşa că renunţ...
    deci
    văd că eşti destul de preocupată, ca să nu zic îngrijorată, de concurenţa de genul colegei cu xilofon în palton... ştii cum le numesc eu? Torpile! Scufundă tot!... sau, mă rog, tot ce se lasă scufundat...
    desigur, o discretă eleganţă şi pedanterie e ceva elementar, dar de vrei să mă cucereşti pe mine, uită de fardurile agresive, sau dulcegăriile greţoase, şi... nu te chinui să mă cucereşti
    de vrei să mă cucereşti, arată-ţi mai mult valorile tale, umorul, şi lasă-mă să descopăr singur frumuseţea... dinlăuntrul tău...
    torpile? :)) ! nu mă interesează! ;)

    RăspundețiȘtergere
  35. @Liana: Bre, jur că toţi îi spuneau Sandor, era un român rătăcit printre unguri, dar mama n-avea nimic împotrivă că el era român =))


    @Victor: Bre, pe cuvânt că nu-s îngrijorată de concurenţa xilofonului, că n-am decât 53 de kile. :D
    Da' nu pot să nu observ nişte realităţi pe lângă care trec, aşa, din goana calului :P
    Cât despre filosofia ta de viaţă şi torpilele de care vorbeşti, se vede că eşti la fel de copt ca mine. =))
    Dar pun pariu că la 20 ani nu gândeai ca acum :P

    RăspundețiȘtergere
  36. Bun revenit,si gata,te-am contactat!Vezi e-mail :D

    RăspundețiȘtergere
  37. ai tu reteta ? mi-ar fi de mare folos .

    RăspundețiȘtergere
  38. @maya: Am văzut, am răspuns! :)


    @Alm: Eu mă pricep doar la hibridizări, eventual pot încerca să obţin caprobroasca =))

    RăspundețiȘtergere
  39. mi se păruse că s-a cam repetat tema cu xilofonul...
    pun pariu că şi acum 20 de ani gândeam la fel...

    RăspundețiȘtergere
  40. @Victor: Chapeau! Io abia la bătrânţe m-am mai deşteptat :P

    RăspundețiȘtergere
  41. Pui de blog spunea ca daca plantele sunt anormale de ce n-ar fi si oamenii,eu as zice ca daca oaemnii tot sunt anormali si traim in anormalitate politica,de ce plantele sa nu fie anormale?
    Plop cu mere,rachita cu micsunele,rachita cu Matzi,mar cu narcise.........nuc cu capsuni sau cine stie ce
    Bunica-miu avea in vremea copilariei mele vreo 3-4 peri din care 1 era altoit cu 2 soiri de pere de toamna,unul cu vreo 3 soiuri din care erau 2 de vara si unul de toamna si unul langa apa care avea 5 soiuri de pere din care 3 de vara(incepeau sa se coaca prin iulie si ultimile se culegeau pt iarna cam in octombrie si era zona de munte;din pacate perii fac parte din lumea copilariei mele la fel ca si bunicul)
    Hm ........in privinta lui Pene-capra......protestez
    Daca e vorba de "pozitia caprei" nu ma bag sau daca e vorba de capra raioasa,dar altfel va anunt ca io-s capra........pana si zodiacul tipa
    Arcadio, mama lasa genetica in grija Iasului ca tu esti costructor bazat nu flendure-izmene pe calator

    RăspundețiȘtergere
  42. @Elfa: Eu am avut parte de-o singură vegetalăî altoită, un trandafir, pe care l-am ucis din prea mult zel. Deci cred că mă duc să mai cpnstruiesc ceva şi las genetica să-şi fluture izmenele =))

    RăspundețiȘtergere
  43. Bine faci ca doar esti om serios cu flori in curte si in casa

    RăspundețiȘtergere
  44. @Elfa: Vezi cât contează un sfat? :P

    RăspundețiȘtergere
  45. Lovit fiind in amorul propriu, trebuie sa recunosc ca algerea care tie ti se pare normala, mie nu mi se pare chiar atat de fireasca. Adica, frate, dupa masaj, musai sa vina si niste fleici... sau invers inca nu m-am hotarat =))

    RăspundețiȘtergere
  46. @robert: Tu ai auzit de vorba aia din popor, cum că o anume parte anatomică nu poate sta în două luntre? =))

    RăspundețiȘtergere
  47. Cand au scos proverbul asta nu se inventase fizica. Tu ai auzit de vorba aia din fizica cu privire la relativitate? Totul este relativ! Pana si relativul este relativ...

    RăspundețiȘtergere
  48. @robert: Eu până azi n-am auzit de luntrea relativă, dar dacă zici că există, te cred pe cuvânt :D

    RăspundețiȘtergere