duminică, 13 februarie 2011

Îmi place

Leapşă sosită la mine pe aripile Wind-ului şi din joaca puiuluideblog, care va lua calea banalităţilor lui Eugen şi-a Bucureştiului de vis dacă le va plăcea.

Sunt multe lucruri care-mi plac mie, e greu să numesc doar 10 dintre ele.
Le voi aminti pe cele care-mi vin acum în minte, la întâmplare.

1. Îmi place Dumnezeu, pentru că nu seamănă cu noi, chiar dacă ne-a făcut după asemănarea Sa. Îmi place de El pentru că indiferent de ticăloşiile pe care le facem, ne iartă şi ne răsare în fiecare zi soarele, şi ne dă bucurii mari şi mărunte, şi oameni frumoşi şi buni pe lângă noi, şi nădejdi în zilele grele, şi pâine, şi apă şi multe altele de care nici nu ştim noi că avem nevoie.

2.Îmi plac cărţile alea scrise fix pe gustul, pe mărimea şi pe sufletul meu, după care ţin doliu când le termin de citit. Cărţi care nu-s scrise numai cu litere şi cuvinte ci-s scrise cu mirosuri, cu gusturi, cu culori şi imagini, cu simţăminte, cu stări, cu emoţii care-ţi opresc inima.

3. Îmi place şi rucola. Foarte tare. Amăruie cât să aibă personalitate, bogată, minunată. Şi-n salată, şi-n tartă, şi azi şi mâine şi altă dată.

4. Şi pantofii îmi plac. Cumplit. Mai ales cei cu tocuri înalte. (Păcat că Daria nu mă înţelege. :D )
Pot să port o rochie şapte ani, n-am nicio problemă, dar fără pantofi mă ofilesc. Sunt pantofi în faţa cărora mi se înmoaie inima, genunchii, ochelarii, fac vertij, hipertensiune şi stridor laringian. Pantofii sunt prietenii cei mai buni ai picioarelor mele umblătoare. Prietenii lor sunt şi prietenii mei, deci.

5. Umorul fin. Îmi place aşa, până în strafundul creierului, umorul de calitate, replicile inteligente, ironiile subtile, chiar şi atunci când eu sunt subiectul lor. Toate acestea vădesc un spirit viu, ascuţit, pozitiv.

6. Mihnea. Şi pe lângă el toţi copiii. Copiii sunt un univers întreg, o inepuizabilă sursă de încântare, candoare şi soare. În preajma unui copil nu poţi fi decât uimit şi fericit.

7. Sunetul violoncelui îmi place până la lacrimi, până la piele de găină, până la păr ridicat pe ceafă. Grav, plin, mi se pare ca o piersică zemoasă şi catifelată. Par exemple: Bach - Allemande.

8. Mătasea. Da, mătasea naturală e atât de bună la simţit că de fiecare dată mă ia cu furnici pe piele şi pe sub piele când mi se prelinge ea agale de la humerus până la falange, când mi se târăşte lascivă nu numai pe trup ci şi printre măruntaie, îmi învăluie nucleul amigdalian, se încolăceşte pe axoni, se înfăşoară pe aortă, şi-mi merge drept la inimă.

9. Târgurile de antichităţi cu tot felul de lucruri vechi, cu straturi de poveşti şi istorii aşezate pe ele: ceşti, lămpi, vase, monede, gramofoane, tablouri, tacâmuri, cutii, medalii, ceasuri, felinare, scrisori, cărţi, bijuterii, fotografii.

10. Îmi plac demarajele, drifturile, viteza, maşinile cu personalitate şi Mazda RX8.



Despre ce nu-mi place scriu mâine că acum am treabă.


34 de comentarii:

  1. Done that aleready.
    La "imi place" nu am pus Dumnezeu pentru ca pe El il iubesc de-a binelea.
    Aaaaaaa, si mie imi plac targurile de antichitaaaaaaaaati.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Eugen Ion: Daaaa? Ok, deci ai scăpat! :D

    Avem, deci, două iubiri comune :D

    RăspundețiȘtergere
  3. 7 din 10 ale tale imi plac si mie.
    Sunt curioasa sa le vad pe cele care nu-ti plac!

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi place că te-am citit cu toate lucrurile frumoase , care te definesc!
    O seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mirela: O fi adevărat ce se spune, că cei care seamănă se-adună :D



    @Incertitudini: Mâine vin cu neplăcutele şi abia apoi facem bilanţul :D
    O seară caldă şi ţie.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)))) dac-ai şti ce bine te-nţeleg! cred că cea mai importantă parte a corpului meu sunt picioarele. tocmai de-asta vreau să fiu comodă. dar mă uit la vitrinele de pantofi cum se uită alte femei la parfumuri. tocmai că-mi plac aşa de mult, încât fac prostia să-mi iau şi pantofi pe care ştiu sigur că n-o să-i port, cu tocuri de exemplu. pentru că am un mers f. iute şi arăt ca o capră pe tocuri :D şi nu mă simt în elementul meu. aşa că le las să poarte tocuri pe cele care o fac natural şi cărora chiar le vin bine. dar trebuie să-ţi mărturisesc că chiar ieri am încercat iar o pereche de pantofi maro cu tocuri de 10. am dat câteva ture prin casă şi gata. pe-afară mă limitez la opinci:))

    violoncelul şi saxofonul sunt instrumentele mele preferate. mersi de link!

    jos pălăria pentru ce ai pus pe locul 1, chiar şi la întâmplare, cum spui tu.

    în afară de 10, la care mă rezum doar să te admir, nu am comentarii! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mie imi plac foarte multe dintre cele care-ti plac si tie (cred ca doar rucola in tarta nu-mi place, pentru ca tarta ar trebui s-o fac eu).
    Dar umorul fin, Arcadia, unde-l mai gasesti? Eu il intalnesc atat de rar...
    (doamne... si pantofii cu toc... nu-mi plac, ii ador, insa numai pe cei cu tocul cui. Pe cei cu tocul "butuc" pot sa-i las pentru altele)

    RăspundețiȘtergere
  8. @puideblog: Auzi? Ce număr porţi la pantofii cu toc? =)) =))
    Cadou:
    http://www.youtube.com/watch?v=yoqHYnrWKPg&feature=related



    @anamaria: Vai, dacă ai şti cât de bună e tarta cu rucola, nu ţi s-ar mai părea greu s-o faci ;)

    Cât despre tocuri, sper să nu ne bate vreodată pe aceeaşi pereche, şi să stârnim umorul fin al publicului :P

    RăspundețiȘtergere
  9. nu ne dai şi nouă reţeta la tarta cu rucola când ai timp?

    mersi de sax, îl ascult încontinuu de-o juma de ceas...

    RăspundețiȘtergere
  10. Ah, pantofii cu toc... prima dragoste! Eterna mea dragoste! :))

    Imi plac aproape tot ce iti place si tie, insa nu stiu daca as fi reusit sa le asez atat de frumos in pagina!

    RăspundețiȘtergere
  11. Citind 'lista' de mai sus am observat ceea ce intuitia-mi urla deja: Avem multe in comun ... Totusi, eu 'te tradez' cu blogul Et in Arcadia Ego...De a carui dependentza nu 'voi' sa scap... :))

    RăspundețiȘtergere
  12. M-ai terminat cu 8...depasind momentu', as gasi loc pt. plante, pt. carti (descriere perfecta), pt.pantofii cu toc (din pacate isi gasesc locul din ce in ce mai rar in "vartejul vietii"), pt. "Anotimpurile" lui Vivaldi, pt. un parfum, doua... trei. De 1 nu comentez, este un subiect pe care nu-l pot discuta decat cu mine. Si 9, detest vechiturile, ma trec fiori de teama, de mila...de tot ce vrei cand ma aflu in preajma lor. Inexplicabil, iubesc filmele vechi.
    Ma bucur ca-ti place rucola!

    RăspundețiȘtergere
  13. Şi-uite-aşa mi-am început eu dimineaţa cu Allemanda şi Couranta.
    (Dac-o mai ţin mult aşa cu muzichiile astea, o să-nceapă să-mi dea târcoale gândul să dau şi la Conservator. :))
    Pantofii cu toc îmi plac şi mie (culmea e că fără tocuri nici nu pot să merg :); tocurile fac aşa de organic parte din mine, încât nu m-aş mira ca-ntr-o bună dimineaţă să mă trezesc că am călcâie cu toc... cam ca Black Swan [filmul :), uite aici
    http://www.monicamicu.com/2011/02/asa-ceva-n-o-sa-pot-niciodata.html
    un moment drăguţ, scurt, suportabil :)] care s-a trezit cu aripi..

    RăspundețiȘtergere
  14. frumoasa lista ta! la punctul 1 nu intru, pentru ca mi-e prea intim, dar am sa ma refer la chestiuni pur lumesti, ca de exemplu pantofii, oh, pantofii! cu toc sau fara, de toate culorile, imi plac si mie pantofii! ce o fi asa fascinant la ei? dincolo de punctul comoditate, desigur! mai nou au inceput sa-mi placa si mie targurile de antichitati. iar matasea si copiii... ce-as mai putea spune in plus?!

    RăspundețiȘtergere
  15. @puideblog: Reteta tartei cu rucola o am de la draga mea prietenă şi cuscră virtuală, Maya, iaca aici o găseşti într-o prezentare impecabilă:

    http://mayas-esprit.blogspot.com/2009/05/tarta-cu-rucola.html




    @Dara: Nu mai e niciun dubiu, ne-am adunat grămadă toţi care semănăm pe ici pe colo, în punctele esenţiale :D



    @Anima: Trădare, trădare, dar măcar o ştim şi noi :))
    O zi frumoasă, minunato!



    @Ella: Da, cum spuneam, mai am o grămadă de lucruri care-mi plac, dar nu era loc decât de 10 care şi întrece :D
    Curioasă fobia ta de lucruri vechi :)



    @Teodora: Filmuleţul mi-a dat fiori de dimineaţă, mulţam de link. :)
    Când dai admitere la conservator să-mi spui să-ţi ţin pumnii :D



    @Zazuza: Se pare că pantofii sunt boală grea pe-aici :D
    Cred c-am mai spus pe undeva pe blog că am avut în vizită astă toamnă doi copilaşi de 4 şi 7 ani, frate şi soră.
    În cercetările lor prin casă au dat de debaraua mea de pantofi, iar băieţelul m-a întrebat aşa, cu mirare: "Tu ai păstrat toţi pantofii de când erai mică? Noi îi purtăm până se strică apoi mama îi aruncă". =))

    RăspundețiȘtergere
  16. Stimata doamna Arcadia,
    Am citit cu atentie laborioasa d-voastra lucrare, unde v-ati etalat cateva din micile placeri ale vietii. Nu m-am regasit in niciunul dintre cele 10 prezentate. Incerc un gust amar... nu pentru faptul ca sunt roman, ci mai degraba pentru ca nu imi place muzica clasica, literatura dupa care ar trebui sa port doliu, rucola si nici macar antichitatile.

    Dar nu-i bai! M-am gandit... probabil o sa ma recunosc in lucrurile pe care o sa le scrieti maine. Adica cele care nu va plac.

    Cu stima,
    Robert de Hackerville

    RăspundețiȘtergere
  17. @Domnule Robert, vorbele domniei tale mă "doare"!
    Dacă lipsa încântării în faţa raftului cu pantofi v-o pot înţelege, dacă Bach nu poate cuprinde cu mreaja violoncelului pe toţi cetăţenii, dacă unii preferă lăptuca rucolei, totuşi, nişte cai sub o capotă şi nişte demaraje, nişte liniuţe, cum ar putea lăsa pe cineva rece? Sau mătasea, domnul meu, cum ar putea oare să nu încânte pielea domniei voastre?

    Cu nădejdea că ne vor uni dacă nu pasiunile măcar dezgustul pentru aceleaşi lucruri, mă duc să fac mărturisirile care, sper, ne vor aduce dacă nu în aceeaşi barcă, măcar pe acelaşi lac. :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, eşti o gazdă amabilă şi drăguţă dar, nu te culca pe o ureche (sau, în ureche :D) cu vorba aia conform căreia "cei ce se aseamănă se adună"... mai ales, în virtual ;)

    ps. De-acum, încerc şi eu să mă "adun" :
    Poţi conta pe mine ... în real;)

    RăspundețiȘtergere
  19. @PeNe: Îmi place cum pui tu întotdeauna accentul pe ce las eu neaccentuat! =))

    RăspundețiȘtergere
  20. mersi de reţetă, sună şi arată tare bine... musai să fac.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ne place, ne place, ne place, place, place...stii cantecul? Daca erai pe facebook, iti dadeam Like!;-)

    RăspundețiȘtergere
  22. @Liana: Iar io îţi dădeam un poke :))

    RăspundețiȘtergere
  23. acuma stateam sa ma intreb daca n-oi fi varsatoare ! da'nu esti .iti place mazda.

    RăspundețiȘtergere
  24. @pansy: Sunt taur :D Oare de asta-mi place Mazda?

    RăspundețiȘtergere
  25. In principiu sunt de acord cu marea majoritate a celor scrise de tine
    As adauga la muzici ca pe mine ma termina orga si pianul,anumite recitaluri de chitara si ........mor dupa jazz vocal,gospel si ...chansoneta franceza
    Asta referitor la muzica
    La pct 7 ,referitor la copii am mari dubii
    Nu-l cunosc pe Mihnea si sunt convinsa ca e un copil reusit dar ce vad eu in jur ma face sa cred ca Mihnea si inca cativa copii ai prietenilor sau o parte din nepotii barbatului meu sunt "relicve din alte veacuri"
    La pct 10 sunt in total dezacord cu tine,nu-mi plac derapajele,nu-mi place viteza pe soselele din Romania si nici "politeturile" de care ai parte
    Dupa pantofi si antichitati sunt lesinata,deci cand punem de o colinda de targuri?:D

    RăspundețiȘtergere
  26. @Elfa: Apoi noa, nu puteam să fim chiar siameze! :P
    Păi la Braşov e târg de antichităţi în ultimul weekend din fiecare lună. Iar intre 28-30 ianuarie a fost Târgul de antichităţi şi artă, în sala mare de la Aro Palace. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Cuprinsa de rusine si remuscari, am corectat textul buclucas si am citit abia acum postarea (dar nu stiu de ce, ca te am in google reader).
    Si vreau si eu tarta cu rucola.

    RăspundețiȘtergere
  28. @Lady Io: Nu-i absolut nicun bai! Adevarul e că atâtea lepşe au dat năvală peste mine că mă ruşinez tardiv pentru asta ce ţi-am pasat-o la rându-mi. Noroc cu Mihaele din Toscana, că am cu cine împărţi ruşinea.

    Când mai fac tarta cu rucola tre chem. :D
    (Dacă pofta-ţi nu suportă amânare, atunci tot la Maya te trimit şi pe tine, să vezi esplicaţiunile detaliate :D

    RăspundețiȘtergere
  29. La partea cu violoncelul ai atins un punct sensibil. Eu as adauga si vioara, in mainile potrivite, te trimit instantaneu in alta lume.

    O interpretare care imi face sufletul piftie de fiecare data, vorba unui cunoscut, e aici.

    http://www.youtube.com/watch?v=pt9mlSXGVwc

    RăspundețiȘtergere
  30. @Narnia: Na, că m-ai făcut piftie şi pe mine, amu :D

    RăspundețiȘtergere
  31. Stiam eu ca o sa-ti placa, dupa felul in care ai descris sunetul violoncelului.:)

    RăspundețiȘtergere
  32. @Narnia: Mulţam de încântare! O seară asemănătoare! :*

    RăspundețiȘtergere