joi, 10 iunie 2010

Jalea şi valea

De-a lungul şi de-a latul alambicatei noatre vieţi căştigăm şi pierdem deopotrivă, după reguli pe care nu le înţelegem şi nu le putem controla.
Când câştigăm ceva aproape toţi recţionăm la fel: ne cresc aripi, ne zboară fluturi prin stomac, ne creşte adrenalina, inima, lumea ni se pare mai frumoasă, iarba mai grasă. Zâmbim, plutim şi dormim liniştiţi.

Însă când pierdem stiloul cu peniţă de aur sau broşa în formă de balaur, când pierdem ocazia sau ni s-a ofilit colocazia, când pierdem o afacere bănoasă sau pătăm faţa de masă, când ne fuge de-acasă găina sau vecina, când pierdem avionul sau am ars bulionul,
când ne-a crescut rata sau ni s-a măritat fata, recţionăm diferit. În funcţie de dimensiunile prăpădului personal, unii înjură, alţii fac spume la gură. Unii se perpelesc, alţii înţepenesc. Unii nu mai vorbesc în următoarele două decenii decât despre pierderea lor, alţii tac mâlc, dosesc prăpădenia sub pătură şi dorm cu ea la sân hrănind-o şi adăpând-o, să crească mare. Şi de unde era ea o pierdere mică, devine peste noapte voinică şi păguboşii se simt astfel îndreptăţiţi să fie acri şi nefericiţi, până la o nouă potopire sau o nouă fericire.

Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui, zicea înţeleptul Solomon. Musai deci că şi jalea trebuie să aibă un termen de garanţie, dincolo de care râncezeşte şi se împute.

Personal, m-am săturat de nemulţumiri, de scâncete, de oftaturi, de suspine, de feţe lungi, de revolte, de lacrimi, de drame, de ameninţări, de lamentări iar şi iar repetate. Chiar dacă-s justificate.
Vreau o pauză, o gură de oxigen, o căpşună, o noapte cu lună, o carte bună.

Jalea? Valea!

21 de comentarii:

  1. The more you look for something the more obvious it becomes or let us say that you will find what you are looking for.

    RăspundețiȘtergere
  2. @K: So let me get this straight! I will, one day, whilst looking in a book, find a strawbery under a full moon and a breath of ozone as a bonus? :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Of, Doamne, asteptam de la tine o poza cu scarile fotografiate de jos in sus... Deci n-o vedem pe Luminita prea curand?

    RăspundețiȘtergere
  4. La partea cu oxigen nu pot garanta decat asa metaforic, da' sa vezi ce capsuna si ce mancare si valea jalea o sa fie la bodeguita! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @anamaria: Tu esti cumva medium, vrăjitoare, Mama Omida sau ceva neam cu ele? următoarea postare intenţionam s-o intitulez Luminiţa. Sora Aurorei.
    Acum, tre să găsesc alt subiect, că pe Luminiţa ai desconspirat-o! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Sara: He he he! Dacă n-o să-mi placă bodega o să te apuce jalea, garantat! =))

    RăspundețiȘtergere
  7. Scările pot reprezenta un nou început...
    Un vin alb sec şi rece, un tricou cu o căpşună pe el, muzică bună şi oxigenantă în fundal (eu propun Lila Downs) şi o carte bună... Mie mi se pare o pauză bună după o săptămână plină cu stres cât cuprinde.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce bine ca nimic nu-i forever pe lumea asta!
    Pe-aici functioneaza si "valea" cu karaoke :P; nu rimeaza cu capsuna, da' e buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Fiecare să-şi alunge jalea cu ce i se potriveşte! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Arcadia, bine si frumos graiesti!
    Fiecare are undeva locsorul lui de paradis.In care da fuga sa-si ia portia de viata adevarata, fie ea, chiar mica, mica.
    Timpul le rezolva, in felul lui, pe toate!
    Zile si nopti frumoase iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Incertitudini: Îţi mulţumesc, draga mea. Frumuseţi şi ţie!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe la 60-70 de ani o sa vezi ca timpul le-a rezolvat pe toate... sanatosi sa fim :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, Stef, timpul le rezolvă pe toate. Sau aproape... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. De obicei erau trei dorinte, dar vad ca tu esti mai mofturoasa :)

    Imi place cum ai surprins caracterul uman, in fata "potopirilor si fericirilor". Dar ca sa fie clar din capul locului: te citesc pentru stilul genial de a prezenta lucrurile - ceva de genul: reprezentatia primeaza in fata ideii / mesajului, in cazul tau.

    PS: de ce nu mi-ai zis ca s-a dat Pulitzer-ul pentru anul acesta? b-(

    RăspundețiȘtergere
  15. @Robert: Mofturos mai eşti şi tu, bre! :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Noaptea cu luna si cartea buna se claustreaza reciproc iar daca intra cele doua in concurs, una va trebui sa devina caduca. Dar...pe rand sunt amandoua de dorit k...fiecare raspunde unei nevoi! Cat despre jale...subscriu si eu: VALEA! (daca ar fi asa usor!!!) :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Împărate, uite despre ce vorbesc: iei pauza (de la antrenamentele pentru culturism :P ), tragi adânc oxigenul în plămâni, profiţi de clarul de lună, a doua zi dimineaţa începi să profiţi de cartea bună şi-ai să vezi că jalea e...valea! :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Olá;
    Maravilha!!!
    Belissimo!!!
    Congratulações!!!
    Beijo!

    Maria Paula-BRASIL-

    RăspundețiȘtergere
  19. @Pecados da mesa: Are you sure? :D
    Beijo!

    RăspundețiȘtergere
  20. In timp ce unii scriu fara sa citeasca, altii citesc fara sa scrie.
    Oi fi eu sado, da'tu esti sado-maso, Arcadia, astfel incat ader si eu la statutul tau.
    Unii se defuleaza pe masa din bucatarie ;-), altii pe trepte.
    Hai sa facem bungee-jumping, vrei?

    RăspundețiȘtergere