duminică, 19 iunie 2011

Casă de piatră filosofală

Fericirea e o maşinărie ale cărei piese n-au garanţie pe viaţă şi, dacă nu te pricepi cât de cât la mecanica sufletească, rişti ca o pană în mijlocul casei să-ţi fie fatală.

Costel s-a convins de asta la trei luni încheiate de la însurătoare, când mariajului său care rula în plină viteză i-a explodat un pneu: Tatiana nu ştia să facă borş de cocoş ca la mama lui acasă, nu ştia să calce cămeşile şi să le înţepenească gulerul ca să-i ţină capul drept şi privirea semeaţă şi nu ştia nici să deretice prin casă. Ea era doar frumoasă. El nu era. Nu era frumos dar, când tăcea, filosof părea. Şi Costel tăcea mult. Tăceri adânci, pline de semnificaţie. Da' şi când îl lovea vreo idee şi glăsuia, toată lumea tăcea.

Că doară nu oricui îi explodează-n cap, ca focul de artificii de Revelion, la Copacabana, întrebarea genial-capitală: dacă mă aflu într-un autobuz care se deplasează cu 50 km/oră şi sar în sus, de lângă uşa şoferului, oare o să aterizez în acelaşi loc de unde am început levitaţia sau, între timp, autobuzul fuge de sub picioarele mele şi io aterizez în dreptul uşii din spate? Iată întrebarea!

Tatiana nu prea ştia să răspundă la întrebările lui şi asta l-a făcut pe el să se creadă şi mai filosof decât părea, la o primă tăcere, aşa. El a început să pună întrebări tot mai des şi să se ducă la muncă tot mai rar. Ea a-nceput să nu-l mai creadă între primii cinci mari filosofi ai lumii când îi explica el de ce nu-i poate cumpăra pantofi, așa că după doi ani Tatiana l-a lăsat fără răspunsuri şi-a fugit în lume cu-n cetăţean care nu era pasionat de filosofie ci de simbrie. Şi trăiesc până în ziua de azi, plini de euforie.

A jelit Costel cât a jelit, dar după o vreme a obosit. Şi s-a apucat de peţit. De data asta, fiind păţit, va fi mai chibzuit, credeam cu toţii. O s-o lase mai moale cu filosofia şi-o să apuce strâns mistria, ca să aibă cu ce plăti chiria.

Numai că deunăzi, ne-am întâlnit cu Costel. Cu părul strălucind de gel. (El are un păr, cum să vă spun?, sculat tot timpul de zici că-n fiecare dimineaţă se întâlneşte la ieşirea din bloc cu ursul şi-l trec fiori şi spaime cumplite.) Are aceleaşi cămăşi scrobite, aceleaşi bombeuri lustruite, aceleaşi preocupări filosofice şi-acelaşi deziderate utopice.


Şi-avea în ochi, Costel, o sclipire, când ne-a spus că iară-i mire....




39 de comentarii:

  1. Da... casnicia deloc nu merge cu filozofia. Mai bine se asorteaza cu simbria, cum ai observat si tu.
    Insa capul unui om poate straluci si de la gel, dar si de la netezimea completa (adica de la lipsa circumvolutiunilor).

    RăspundețiȘtergere
  2. rasu'-plansu' ! esti grozava,le zici cum le-as zice io daca as avea aplicatie,da'n-am.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca si-a gasit Costel al vostru una care filozofeaza alaturi de el. Sa vezi ce copii or sa iasa! :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. ... n-ar fi rău dacă domnul Costel a tras oarece concluzii după experienţa (nefericită, zic eu) din prima căsătorie... şi, bine-ar fi să-şi găsească greşelile lui, nu ale partenerei, dacă vrea să se ajute cu-adevărat... ceva îmi spune că el e convins că oricine e de vină pentru eşec, înafară de el însuşi...
    poate nu are legătură cu povestea de faţă, dar mi-am adus aminte şi de vorba aceea atât de dulce-amar-înţeleaptă: "încercă să înveţi din greşelile altora, că nu-ţi ajunge o viaţă de om să le faci tu pe toate..."

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare faina problema ai adus in discutie. Apai, ce ar fi de ales oare, să te casatoresti cu cineva cu care sa nu fi fericit/a numa penntru ca nu poti spune nu sau sa fi ferm/a si sa cauti persoana potrivita chiar daca asta ti-ar lua si toata viata? Ca baiat e greu sa fi invatat cu curatenie si papa bun si sa dai peste una frumusica dar atat, care nu stie a gati si nu poate a matura prin odae. Ca fata e ciudat a gasi pe unul de ii smecheras si are bani dar nu se spala pe dinti si vine acasa odata la 3 zile ca-i „in delegatie la Bacau”. Ii greu cu casnicia asta, ii greu. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa nu-mi zici ca pe langa toate minunile alea de flori, ai si pauni in curte!! E o splendoare!
    Apropo de Costel, pe masina de spalat a lui maica-mea, asa o cheama, Costel. :P Si merge intruna, intr-o veselie de nedescris, n-a dezamagit-o deloc pe maica-mea. Cat despre Costelusul tau...sper sa aiba noroc a doua oara, desi se zice ca norocoasa ar fi a treia.

    RăspundețiȘtergere
  7. @anamaria: Mie mi-a săriz în ochi gelul :))
    Şi faptul că pare a nu fi învăţat nimic, Costel, din vechea însurătoare...



    @pansy: Să sperăm că se schimbă ordinea, de data asta, pentru Costel. Că, adică, după ce va fi plâns pentru primul eşec, va râde în faţa succesului cel nou :D



    @Costel: O filosofie, o sărăcie. Două filosofii dpuă sărăcii? Nu-i prea mult? =))



    @Victor: Costel pare imun la învăţăminte. Asta e dramatic.


    @Eugen: Cuvintele tale fac căsnicia să pară mai grea decât este :D
    În fond, dacă atunci când faci alegerea, ţi-ai stabilit foarte clar criteriile şi priorităţile, n-o să te însori cu-o frumuşică dacă vrei păpică.
    O să te orientezi spre una mai urâţică, dar care aspiră, face mâncare, spală, calcă şi face copii. Că doar nu vrei să le aibă pe toate, nu?
    Iar ca fată, la fel, dacă vrei unul cu portofel, treci peste faptul că ae mai urâţel. Spălatul pe dinţi este obligatoriu, deci peste asta nu treci, cu niciun chip! :))



    @Liana: Păunii îmi mai lipseau, da! :))
    Un Costel ca al mamei tale, mai rar! =))

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat bărbat Costel ăsta... ;))
    Ce să spun... uneori... căsnicia e la fel de uşoară, cum e piatra de moară. Prea multă "filozofie" strică, prea puţină înţelepciune dăunează. Dacă el nu a înţeles asta din prima, nu-i bai... dar dacă n-a înţeles asta nici a doua oară, atunci se pare că va filozofa până la adânci bătrâneţi.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Dara: Costel s-a născut filosof! Deocamdată e optimist, să sperăm că n-o să devină nihilist :D

    RăspundețiȘtergere
  10. ...'geaba dai tu vina pe lentile!
    Nu ne pacalesti tu cu false modestii de fotograf profesionist!

    RăspundețiȘtergere
  11. Costel e prost şi, ca orice prost veritabil, nu va învăţa nimic, niciodată. Şi mai e şi fudul, că doar am stabilit că-i prost. :D
    Dar iote că mai avem nevoie şi de ăştia, ca să ne dăm seama că noi suntem deştepţi. Şi modeşti, da?
    Hai să ai o săptămână maximă! Ti pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Dragă Arcadia,
    Îmi tot bat mintea să pricep cum de l-ai prins pe filozoful Costel în cele două ipostaze chiar diferite- în prima , are ochi blajini cam ca de curcan plouat.
    În cealaltă, dintr-odată, am putea zice, ochi alunecoși, inimă zburdalnică!
    Sper că nu se supăraă, dacă am grași comparațiile!

    RăspundețiȘtergere
  13. ofof, cum se masoara deci dragostea? "daca folosesc 50 de metri cub de gaz, avand in vedere ca fierberea unei oale de 10 l de ciorba de cocos necesita 0,2 metri cubi, cati litri de ciorba de cocos ca la mama (lui) acasa trebuie sa fie gatiti inainte ca sa primesc inelul de logodna? dar ca sa ma duca la altar?" iaca dilema. si sa ma ierte specialistii, chair nu stiu exact cat gaz trebuie pentru o oala de ciorba, am dat-o si eu cu parerea :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. :))) Arcadia, esti geniala!
    Io's de partea lui Costel, el e nevinovat saracul!

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu totuși nu am înțeles ceva: a aterizat la ușa din spate au ba? :))
    Cunosc și eu un Costel din ăsta (mai mult genul științific decât filosofic!) care din nefericire pentru nevastă-sa încă mai e căsătorit și care într-o seară s-a uitat țintit vreo 2 ore la cerceii altei femei (și implicit la ea) încercând să: "calculez unghiul pe care capătul cerceilor îl face cu lobul urechii". Știind despre ce om e vorba eram sigur-siguri că EXACT la asta se și gândea.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Virtualkid: Bre, cu tine m-am lămurit, eşti complet subiectiv, ceea ce-i foarte bine =))


    @Georgiana: Deci io, ce ştiu sigur e că Domnu' Costel e conştient că are o valoare. Pe care nu i-o recunosc decât cunoscătorii, aşa să ştii. :P


    @Gina: Costel nu avansează, Costel se metamorfozează =))


    @Zazuza: Io pot pentru ca să-i dau problema spre rezolvare lui Costel, ca să te scap de chinuri. O să-ţi comunic rezultatul. :P


    @Mirela: Păi şi io-s tot de partea lui :P


    @VertAnge: Dacă te altoieşte cu nişte replici consacrate, mă tem că n-o să-l mai crezi sărac :))


    @Anca: Fată, Costel nu se face de râs făcând salturi în autobuz, eşti culmea! El e îmbrăcat în costum, cu parpalac, cu diplomat, cum i-ar sta să facă tumbe? Ntz-ntz-ntz!
    Tare de tot faza cu cerceii =)) Tare, tare! =))

    RăspundețiȘtergere
  17. am auzit de un costel... care imediat dupa nunta a inceput sa-si certe sotia ca, nu stie sa gateasca mancare, asa gustoasa ca mama lui...
    si tot asa... au curs zilele nefericite, din pricina gustului de mancare...
    intr-o zi... tanara sotie... prinsa si cu gatitul si cu scrobitul de gulere... a afumat macarea... si... tare infricosata, astepta sa fie iarasi brustuluita, acum ce-i drept, cu motiv intemeiat... dar.. surpriza... sotul a mancat cu pofta... si a laudata-o ca... in sfarsit.... a reusit sa gateasca si ea... asa cum gatea mama lui...

    RăspundețiȘtergere
  18. @oovi: Deci mumă-sa era o mare gospodină, ceea ce trebuia să devină şi nevasta, obigatoriu =))



    @windwisperer: He he he! Dacă tăcea, păun rămânea =))

    RăspundețiȘtergere
  19. Grozav scrisă povestioara!Și cu tâlc!
    Imaginile m-au amuzat

    RăspundețiȘtergere
  20. Costel, cel din poza, e tare scump, frumos si destept ... cand tace ;)
    Pe langa fazani, ma bate gandul sa aduc si pauni ... daca din gatlejul lor n-ar iesi strigatul ala infiorator :(

    Referitor la articolul tau, eu sunt de partea Tatianei, desi n-as proceda niciodata ca ea, fiindca, pe langa ratiune, la mine inima dicteaza!

    RăspundețiȘtergere
  21. @Vera: Bietul păun era tare trist....



    @PeNe: Dacă s-ar împăuna un pic ar fi şi mai frumos :P
    Trăiască-ţi inima! :D

    RăspundețiȘtergere
  22. :))) Pentru Costică merge următoarea melodie: http://www.youtube.com/watch?v=L2UHyLW0Am8

    RăspundețiȘtergere
  23. @Mircea: Mulţumim în numele lui Costică :D

    RăspundețiȘtergere
  24. deci "frumoasa ji prostu" basm adevărat
    a fost odată k mai întodeuna o fată frumoasă foc de frumoasă ji un prost da prost rău cum numa pe plaiuri natale găseşti ji fata frumoasă vroia un prost ca şi bărbat iar prostu vroia o frumuseţe ca şi soţie frumoasa oftând zicea în gându iei "c zuper ar fii sami găsesc prostu" iar prostu salivând zicean gandu lui "c misto ar fii frate sămi găsesc o bengoasă" şintro zi fără vreun tunet care să fii anticipat minunata întâlnire cei 2 frumoasa ji prostu sau intersectat ji d kum şiau întâlnit privirile şiau spus "astai frate bengoasa ceo caut deo viaţă" / "super ăsta ie prostu kre mie sortit" iar privirile lor întâlninduse văpăi au ieşit sunet de mariaj cu bairam sa auzit ji iubire vesnică şiau jurat apoi prostu o loă în braţe pe frumoasă ji petrecură zi de vară panăn seară iar seara i se facu prostului d mancare ji frumoasei de şoping şi ziseră ei unul cătră celălalt "aj vrea ..." da nici iea nu putu săi umple burta nici iel săi umple buzunarele ji petrecură mai departe panăn zori când la cântatu cocoşilor pe racoare prostu îji aduse aminte de măsa ji de borşu iei de cocoş iar frumoasa de ea ji de zubţirimea garderobi ji ziseră iei unul cătră celălalt "aj vrea ..." da nici prostu nu pupă ceva dale gurii nici fromoasa ceva mai acătări denţolit ji petrecură mai departe zi de vară panăn dupămasă când brusc dintrodată începu să li se pară că frumoasa era doar frumoasă (chiar dacă foc) iar prostu era prost (da rău de tot) ji de unde îji depănau dorinţele trupeşti înţeleseră k ezistă ji suflet ji începură să se gândească ji la dorinţele supersublime fără d kre nici una nici altu nu se simteau perfect înpreună : borşu cu guler scrobit ji kardu de şoping cu credit ji începură să se gândească foarte serios la traseu iubiri lor veşnice kre trece pîn stomac ji buzunare iar iubirea veşnică le zise k ie cazu saşi croiască vărule viaţa cu determinare k numa cu pupaturi ji dezmiedări nui de trăit ji fiecare o apuk pe drumu lor k viaţai înainte ji frumoasa se ondui către zmeul cel rau ji putred de bogat cu merţan iar prosu se uită de fo doo ori inapoi ji se împiedik spre o altă frumuseţe careşi astepta prostu’ ji iubirea vejnik de o saptamana
    ji incăleki peo şia ji spusei o super stori

    RăspundețiȘtergere
  25. Filozofului Costel îi plac pisicuțele, cumva?

    http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/06/misiune-indeplinita.html

    RăspundețiȘtergere
  26. @Glass and Iron: Vai, dar ce poveste faină, o să mi-o citesc deseară la culcare, poate-mi trec insomniile :D



    @Gina: Da, cui nu i-ar plăcea :P

    RăspundețiȘtergere
  27. Acu', io nu pricep de ce eşti rea! Omul, Costel, o voia şi el pe Tatiana frumoasă spre invidia prietenilor, gospodină spre admiraţia soacrei, amantă şi filozoafă spre plăcerea lui personală. Ce-i aşa nemaipomenit?!
    Câte damicele aşteaptă pe Făt Frumos, cu cal alb cu tot, iubăreţ şi iubitor şi fidel şi aducător de bani şi devreme acasa şi tata devotat şi nebăutor.......

    :))

    RăspundețiȘtergere
  28. Mai, da' ele n-au nicio treaba decat sa viseze? Pai sa deschida ochii la timp! din coada de cal, nu faci sita de matase. :)))

    RăspundețiȘtergere
  29. @catalina: Trage-mi una după ceafă, ca să mă învăţ minte! :D



    @Mirela: Sită nu, da' o ceteră pot să facă? :P

    RăspundețiȘtergere
  30. @Lavi: Bun venit, fată drăguţă! :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Placuta esti la vorba, stimata Doamna! Si cum ne mai ametesti tu pre noi...

    Vad ca te-ai apucat de mecanica ... bolizilor. Pe cand vom auzi aici ceva definitii si din mecanica cuantica.. un Schrodinger, un Heisenberg... unu' din astia mari?

    Si pelicanul ala de ce e asa de "impaunat"? SI-o fi dat si el cu gel... de la Costel.

    RăspundețiȘtergere
  32. @robert: Vai, mecanica a fost prima mea drgoste, iar bolizii a doua :D

    (Schrodinger şi Heisenberg au fost colegi cu Fangio şi Fittipaldi? :P )

    Gelul este un must have, deci dacă n-ai tre' să-ţi cumperi :))

    RăspundețiȘtergere
  33. Pe mine ma intereseaza care este ultima ta dragoste... Asta ca sa o faci publica si sa stim si noi =))

    Fangio şi Fittipaldi? Never heard about them.

    RăspundețiȘtergere
  34. @robert: Ultima mea dragoste e Pinochio =))

    RăspundețiȘtergere
  35. Eram sigur!
    Da' Vasile! Vasile stie?

    RăspundețiȘtergere
  36. @robert: El crede că citesc cartea de dragul lui Mihnea :P


    (I-am citit ieri lui Mihnea povestea lui Pinochio. La sfârşit l-am întrebat cum are el nasu'. "Ni" (mic), mi-a răspuns. Da' Vasile, cum îl are? "Ni!"
    Dar Arcadia?, mi-am forţat eu norocul.
    "Ca-a tatu maaaae, Cochio!"

    Să-ţi traduc? =))

    RăspundețiȘtergere