miercuri, 25 mai 2011

"M" de la mirror. Sau de la mirare.

Vorbeam ieri cu o mamă de fată. Mare. De ani. 22 de ani.
- Ce-ţi face fata?
- E în Bangladesh. (Am schimbat ţara din raţiuni de protecţie a identităţii victimei.)
- Daaa? Cu ce ocazie?
- A chemat-o Fernando de la Gilău, prietenul ei. (Am schimbat şi numele oraşului ca să nu se opărească Fernando de la Caransebeş.)
- Văd că relaţia lor e serioasă, o să aveţi nepoţei mai repede ca mine, vă invidiez! Ha-ha!
- Vaaaaaai, cum poţi gândi aşa ceva despre Virginica mea? Ea se păstrează, dragă! Am întrebat-o chiar ieri, la telefon. Şi ştii că ea nu mă minte niciodată.
- .... Ă...ăăă...frumos! Înseamnă că eu o să am prima nepoţei. Ha!Altă zi, altă mamă, alt prunc. Mic. 3 ani. Revoltată că educatoarea a chemat-o să-i spună că pruncul ei îşi terorizează camarazii de grupă.
- E copil, dragă, ce vrea de la el? Ok, a rupt chitara în capul lui Georgel, dar aşa face el când e nedreptăţit. Dacă ăla nu i-ar fi făcut nimic, nu-i turtea nici al meu capul, cu chitara.
Iar cuvintele urâte cu care tot îmi scoate ochii vaca asta de educatoare, Georgel le-a învăţat de la dobitoaca şi handicapata de soacră-mea, lua-o-ar Lucifer! (Am schimbat numele invocatului, de frică.) E a patra oară când îmi terorizează copilul. Şi doar i-am spus şi la boul ăsta de bărbată-miu că tre' să-l mutăm la altă grădiniţă că aici nu are parte de o educaţie ca lumea!Să-i zicem Marc. A făcut pe el. Iar. S-a ascuns sub masă, privind printre picioarele ei efectul parfumului şi reacţia musafirilor. Cineva îi face poză, cum stă el aşa, uşor ruşinat şi panicat. Bunica îl ia, îi spală popoul şi ruşinea. Curat şi reabilitat, cere să vadă şi el pozele. Un căpşor răsărind de sub o faţă de masă îl face să exclame dispreţuitor:
- Uite la ăsta! A făcut caca pe el!O oarecare doamnă din Arcadia. Antică. Doamna. În faţa oglinzii, de dimineaţă, înainte de-a se crăpa de ziuă:
- Ogindă, oglinjoară, ce bine că-s mai frumoasă ca odinioară!

46 de comentarii:

 1. Da,îmi sunt cunoscute aceste personaje. Nici nu au nevoie de alte date personale de identificare,un colț de buletin, ușor feștelit, este vizibil,ieșind din gură...Creionate în sepia și sanguină, cu peniță subțire, dar dâră adâncă...

  RăspundețiȘtergere
 2. @c.j.: De câte ori nu ni se întâmplă să ne plimbăm pe Strada Mare, cu nările luminate de soare, şi tivul rochiei să ni se fi blocat sub elasticul de la chiloţi, ori cracul pantalonului să se fi suflecat, ofticat, lăsând la vedere şoseta parfumată şi apretată!...
  O oglindă onestă ne-ar salva de ridicol.

  Boierule, să vă zburde penelul cu uşurinţă şi fără suferinţă, azi! :D

  RăspundețiȘtergere
 3. =)))))))))))) stiu O Mama! care avea fata la facultate in cluj ,si fiecare telefon incepea asa : Salut !ce faci tu ? mai esti fata mare?

  imaginile tale puse in cuvinte sunt mai reusite decat cele fara cuvinte .

  RăspundețiȘtergere
 4. @Alm: "Da, mami, mă joc cu marmota!" =)) =))

  RăspundețiȘtergere
 5. domnul Goe e maruntel deja :)). iar doamna cu gradinita, rafinata, are dreptate, ntz ntz... :))

  RăspundețiȘtergere
 6. @Zazuza: Domnul Goe ar fi dat de model pruncului rafinatei =))

  RăspundețiȘtergere
 7. Ce eram io hlizita ...m-ai facut sa rad in hohote :))))
  Da, desigur, restul din birou se mira...cam ca mama aia din primul paragraf :))))

  In al doilea rand...partea proasta e ca copii agresivi...se transforma in patologicii de mai tarziu si asta prin incurajari "materne"...

  RăspundețiȘtergere
 8. Superba imagine! E cea mai frumoasa din tara ;)

  RăspundețiȘtergere
 9. @Ana: Râsul face bine la ten şi la birou :P

  Şi da, baiul e că părinţii cu probleme cresc copii cu probleme şi tot aşa :(
  @Amelia & Mihai: Oglindă oglinjoară, laudele voastre mă omoară! =))

  RăspundețiȘtergere
 10. Io n-am reusit sa vad legatura intre florile de cactus si "crampeiele de viata" :D din text. Poate doar cu ultimul fragment.

  RăspundețiȘtergere
 11. @Ştefana: În capul meu crâmpeiele au legătură cu oglinda. Una interioară, în care ar trebui să privească fiecare înainte să emită judecăţi.

  Prima mamă, îşi sileşte fiica s-o mintă, impunându-i standardele proprii de morală, înlocuind imaginea fiicei cu imaginea ei.
  A doua, nu se uită în oglindă la cuvintele pe care ea însăşi le rosteşte şi la calitatea educaţiei pe care i-o dă copilului.
  Mark râde de propria imagine, atribuind-o altuia, impreună cu greşeala lui.
  Eu, mă uit în oglinjoară şi mă găsesc mai frumoasă ca odinioară în întunericul care mă-nconjoară =))


  Din mocasinii mei se vede legătura? :P

  RăspundețiȘtergere
 12. Faine personaje... Cred că o prefer pe mămica numărul 2: fină, rafinată, cu un vocabular ales şi o răbdare de fier în faţa unei astfel de educatoare... =)) auzi!?! să aibă aşa nişte pretenţii de la un prunc de 3 ani! sau de la mami cea stilată... =))

  RăspundețiȘtergere
 13. Cat de delicata e imaginea reala si cum o mai deformeaza oglinda! :)))

  Arcadia, mie-mi place cum pui punctul pe i,
  si-abia astept sa aiba prunci, ai tai copii!

  RăspundețiȘtergere
 14. :)) :)) :)) Iar nu mă pot opri din râs (preferata mea e ultima!)
  Apropo de prima povestire și despre ce imagini distorsionate pot avea mamele, îmi aduc aminte de o întâmplare de după ce terminasem liceul. Venise la mine în vizită vecina mea, Simina, cu care stătusem la o poveste. La bârfă eu trăsesem o țigara, da Simina nu se ocupa cu chestii din astea nocive. După ce pleacă Simina, apare mama și rezultă următorul dialog fulminant: Cine a fost aici? Simina, zic eu. Și cine a fumat? (deja era nervoasă) Eu! (pauză...pauză...încă puțină pauza) Lasa că știu eu că Simina a fumat! decretează mama în culmea fericirii. Nu i-am stricat fericirea...

  RăspundețiȘtergere
 15. Multumesc pentru divertisment :P
  Îmi place partea asta a ta!Mi-ai descretit fruntea,deci pot renunta la crema de noapte...noaptea asta :D

  Imaginea este SUPERBA!

  RăspundețiȘtergere
 16. Să zicem că pe la amiază într-un weekend varză o madmozelă copitată năvăli într-un oraş cu gând să găsească alt imaş, cu iarbă mai deasă, în căutare de bou. Boul mâncă jar şi se transformă în armăsar, îi dădu o copită când s-a prins de intenţiile dânsei, vai ce mai fugea săraca vită...
  - fabulă de Grigore Mircescu

  PS: Nu există româncă urâtă :).

  RăspundețiȘtergere
 17. aha... m-am prins... fata mare insemna, fata care are 22 de ani... si sa mai cred pe nu stiu cine... care zicea ca insemna altceva... nici nu intelgeam ce-mi spune... dar de la tine ma inteles din prima...

  chitara aia... era electronica??? ca vezi ce indrzneala pe educatoare... sa o deranjeze pe mamitica... pentru o nimica toanta... si toate doar din vina soacrei...

  oare... cum era odinioara??? sa nu zici ca... mai putin ffrumoasa decat acum... pentru ca ar suna ca si cum vrei sa ascunzi adevarul...

  RăspundețiȘtergere
 18. @Dara: Da, îmi amintesc că au tu. aşa, o slăbiciune pentru mămicile astea :P  @Mirela: Să fie cum zici! Îţi dai seama că dac-o să am nepoţi vreodată o să umplu blogul cu ei? =)) =))  @Anca: Ha-ha-ha! Simina, Simina, ce obiceiuri rele ai tu şi cum strici tu cu influenţa ta pe Anca noastră! =))


  @Maya: Renunţi tu la Gerovital de dragul unui post banal?
  p.s. Te-am visat azi-noapte, îmi spuneai că am nevoie de-o dezintoxicare prin nemâncare timp de patru zile =)) Întortocheata cărările subconştientului ăsta! :D  @Costea: Româncele îţi sunt recunoscătoare! :)  oovi: Mi-a mai zis cineva, odinioară, că trebuie să mă fac profesoară, c-aş fi cea mai bună din ţară =))

  RăspundețiȘtergere
 19. Mi-a placut mai ales paralela cu copilul si fotografia. Ceea ce dovedeste de fapt primul meu implus, de a spune ca nici macar o oglinda nu-i ajuta pe unii oameni.

  RăspundețiȘtergere
 20. @Lady Io: Da, pe lângă oglindă, nişte ochelari ar mai trebui pe alocuri :D

  RăspundețiȘtergere
 21. Si a privi in oglinda este, totusi,o arta. Pana la urma lumea intreaga este o oglinda, pentru ca toti suntem facuti dupa chipul si asemanarea... Si de-aia spun, e foarte interesant ce vezi cand privesti oglinda...

  Si ca sa nu par atat de profunda, uite un banc:
  Un politist opreste o masina condusa de o blonda (sau de o bruneta, ce va place. Insa politistul nu-l pot schimba) si ii cere actele.
  - Actele? intreaba aceasta oarecum uimita...
  - Da, un document in care este poza dumneavoastra, raspunde politistul, capabil.
  - A... zise soferita si scoate o oglinda. I-o intinde politistului.
  Acesta, privind lung in oglinda spune:
  - Curios lucru, noi doi semanam.

  RăspundețiȘtergere
 22. C-o să umbli blogul cu nepoţei - este o laudă ori o ameninţare?!

  RăspundețiȘtergere
 23. @anamaria: Tocmai plec în trafic. Pregătesc oglinda s-o prezint la control =)) =))  @Zamfir: O mărturisire. Acest păcat îmi poate fi iertat? :D

  RăspundețiȘtergere
 24. Ceva imi scapa! Cred ca nu am prins "finetea". Poate o fi din cauza IQ-ului meu variabil...

  Nu stiu cum sa iti spun dar si mie mi se intampla acelasi lucru in fiecare zi... cand ma privesc in oglinda. Cred ca e din cauza oglinzii. Eu nu am nicio vina. Ieri sigur eram mai prost decat azi :)

  Am citit regula zilei. O iau ca pe o avertizare si nu ca pe o mustrare :D

  Fotografia e minunata... dar cred ca e photoshopata!

  RăspundețiȘtergere
 25. @robert: Sau poate IQ-ul meu era la nivelul de bază :P

  Ai ales opţiunea corectă :P

  Fără aprindere, ;) la fotografie am umblat doar la luminozitate. :D
  Deci, mulţumesc de apreciere =))

  RăspundețiȘtergere
 26. Genial text!Mi-a plăcut mult mesajul din spatele lui.

  RăspundețiȘtergere
 27. Capito qui per caso e non posso non farti i miei complimenti! Bel blog e bellissime foto!! Un abbraccio e buonissima serata

  RăspundețiȘtergere
 28. @Vera: Păi vii şi tu cu geniul fix după Robert? Eu ce să mai înţeleg? =))
  O seară faină să ai!

  RăspundețiȘtergere
 29. @marifra79: I'm lucky you stumbled upon my blog :D
  Thank you for stopping by! Good evening to you too! :)

  RăspundețiȘtergere
 30. No way!Aia nu eram eu!Eu îti recomandam vreo 3 litre de ceai verde,2 de menta si nu te lasam sa faci foamea 4 zile.Imediat îti rolam o portie de taitei cu brînza! =))

  RăspundețiȘtergere
 31. @maya: Vai, nu-mi aminti! Când mă gândesc la pastele tale mă ia cu leşin la stomac =))

  RăspundețiȘtergere
 32. Traiască IT-ul de la munca de la mine, ca nu am putut să răsound până acum.
  ce să zic, să ne ferească Domnul de oameni care cred că fiicele lor mai sunt virgine la 22 de ani la fel cum să ne ferească Domnul de fiice care mai sunt virgine la 22 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 33. Cât despre oamenii care trăiesc numai în lumea lor unde ei sunt centre ale universului, numai de bine...

  RăspundețiȘtergere
 34. @Eugen: Trăiască! :P

  Cât despre virginele de 22+, parcă ai vorbi de ameninţarea vulcanului Eyjafjallajokull =))

  Despre buricele lumii numai de bine, da! :D

  RăspundețiȘtergere
 35. Mama fetei de 22 de ani nu o sa adoarma fara Xanax prea curand...In cazul in care puterea gandului tau a functionat si fata a actionat pe masura, chiar si de la departare ...:))

  RăspundețiȘtergere
 36. @Anima: Nu cred c-a funcţionat, nu mă compar, totuşi, cu Mama Omida! =))

  RăspundețiȘtergere
 37. arcadia, rasu-plansu.pentru ca eu am trait pe pielea mea cateva situatii asemanatoare cu cineva foarte apropiat,dar crescut de altii si devenit jumatate din familia baiatului sotului meu.hai ca ti-am innoda creierii.aici e mult de discutat.iti zic io ca-s mai...trecuta prin toate cele,desi e drept ca asta nu inseamna nimic,pen'ca varsta nu-i neaparat o calitate.cantitate e.

  RăspundețiȘtergere
 38. @pansy: Ba, vârsta-i o calitate! :P
  Despre gradul de rudenie al subiectului am rămas înnodată :O
  Între râsu-plânsu, alegem râsu' în seara asta :D

  RăspundețiȘtergere
 39. Deci, dragă doamnă, ai început să umbli prin locuri deochiate, de genul ”parcuri de joacă pentru copii”. Mi-e clar că azi-mâine începi să vii cu invenții lingvistice ( e un eufemism pentru ”expresii deochiate”) împrumutate de la micuți, așa că ar fi cazul să pui bulină roșie începând de acum. ;))

  RăspundețiȘtergere
 40. @silavaracald: Da, recunosc, de când cu Mihnea umblu prin locuri deocheate :P
  Mi-am pus bulină roşie pe gură :D

  RăspundețiȘtergere
 41. Te-am regasit cu umorul binecunoscut.
  Asa cum te stiu, esti geniala; Doamne, de unde le scoti?
  Sa ai nepoti atatia cati iti doresti!

  RăspundețiȘtergere
 42. @Simona, ce mă bucur să te "văd"! :* Tot cu plantele, tot? :)

  RăspundețiȘtergere
 43. Tot cu plantele, dar mai putin pe forumuri; am alte prioritati acum: copilu'.
  Gazonu' tau ce face? :)

  RăspundețiȘtergere
 44. @Simo: Bine, Vasile se ocupă de el, se iubesc reciproc :D

  RăspundețiȘtergere
 45. Daaa, oglinzile sunt mincinoase si nu numai ca deformeaza, dar si creeaza iluzii, clar!

  Ia: O călugăriţă se urcă într-un taxi şi şoferul nu o slăbeşte din ochi din oglinda retrovizoare. Mirată, îl întreabă ce are.
  - Măicuţă, am şi eu o întrebare, dar nu vreau să te simţi prost.
  - Copilul meu, când ai vârsta mea şi ai fost toată viaţa călugăriţă, ai auzit câte şi câte, nimic nu mă mai poate face să mă simt prost. Spune ce ai pe suflet.
  - Am şi eu o fantezie ce m-a urmărit toată viaţa. Tot timpul mi-am dorit să mă culc cu o călugăriţă, zise şoferul.
  - Păi ia să vedem ce putem face pentru tine. Mai întâi tre' să îndeplineşti 3 condiţii: nu trebuie să fii însurat, doi trebuie să fii catolic şi trei eu sunt virgină şi aş vrea să rămân aşa deci trebuie să facem anal.
  - Perfect! -urlă şoferul. Nu sunt însurat şi sunt şi catolic cât despre a treia condiţie nici o problemă.
  - Păi trage pe dreapta atunci, îi zise călugăriţa. Trage el pe dreapta, se pun ei pe treabă şi apoi îşi continuă drumul. La un moment dat, începe şoferul să plângă.
  - Ce s-a întâmplat?
  - Păi măicuţă, am păcătuit. Am minţit. Sunt însurat, am copii şi sunt şi evreu.
  - Nu-i nimic, zise călugăriţă, pe mine mă cheamă John şi merg la un bal mascat.

  RăspundețiȘtergere