sâmbătă, 10 martie 2012

Belele și sechele

Pentru cei care caută explicațiile din spatele evenimentelor, postarea asta n-are nicio legatură cu venirea primăverii pe care o tot aștept. Are legatură cu ultima postare a prietenului meu, Omuldelamunte. Cum în ultima vreme nu prea mai am timp de hoinărit pe câmpiile blogosferei, mai dau câte-o raită pe la prieteni, dar fără să intru in casa. Mă uit peste gard, văd ce-au mai făcut, dacă au lumina aprinsă, dacă iese fum pe horn, dacă miroase a mâncare prin blogurile culinare și liniștită că treburile merg bine pe la ei, mă întorc la treabă. Astă seară însă am dat peste un titlu care m-a oripilat: Cărăbușa. (Deja văd două zâmbete late, brusc instalate la citirea titlului. Vinovații să se ridice în picioare!)

Da, porecla mea, care mi-a umbrit copilăria și mi-a lăsat sechele adanci, este Cărăbuș de Mai.
Nicio similitudine cu numele lui Chris de Burgh, evident. Porecla mi-a născocit-o soră-mea, drept răzbunare. O răzbunare îngrozitoare. Pentru că am mușcat-o de spinare. Păi dacă nu m-a lăsat să fiu locomotivă ce era să fac? Să accept, fără luptă, rolul de vagon? A plătit cu puțin sânge îndrăzneala, iar eu o viață, cu porecla. Singura mea vină fiind aceea că m-am născut în mai, că urăsc de moarte cărăbușii și n-am vrut să fiu vagon.

Revenind la articol, de emoție, am dat vreo trei click-uri pe-alăturea de titlu, zicându-mi că nu, nu poate avea nicio legatură cu mine. Tre' să fie vorba de vreun documentar. Unul despre viața insectelor care se întâlnesc în arealul nostru geografic. O fi așteptând omul primăvara, mă gândeam, și se gândește la soare, la cărăbuși zburând din floare-n floare.
Am citit articolul à bout de souffle. Era portretul meu robot, cu poreclă cu tot:
cu câte vaze am îndestulat tomberonul donat de primărie, numai Vasile știe; iar cu mine, nici vorbă de monotonie, tot el știe; despre praf, mulți pot depune mărturie că fac alergie. Dar toate aceste detalii sunt mică copilărie pe lângă dezvăluirea ca de Bobotează, când am purtat body, am facut cea mai mare prostie.

Acum, că tot mapamondul secretul mi-l știe, aștept primăvara, pe tușă.

Vă las o brândușă la ușă.

57 de comentarii:

  1. sunteți o comoară...adaug o informație, cu vădita inclinare genetică,de a deveni antipatic: au dispărut cărăbușii. S-au dus. Nimeni nu a anunțat dispariția lor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Comoara de mai" suna mult mai bine, da! :))

      Adaug si eu o informatie, cu declarata intentie sa ma simpatizati: la Brasov, din 4 in 4 ani e invazie de carabusi. Va poftesc sa va alegeti, dupa plac: mai cheratinosi, mai frumosi, mai duiosi.... :D

      Ștergere
    2. fir-as...de la 12 ani nu i-am mai văzut...ai mei erau aurii, mici, nu se repezeau la tine, precum caradăștile. alea, da, fioroase...

      Ștergere
  2. ... ai dreptate, se pare că circulă un virus care împiedică plimbarea pe net, prin bloguri... ce să mai zic de recolta firavă de postări... eu ştiam că ursul şi construcţiile hibernează,... nu şi blogurile...

    ce să zic... am citit "cărăbuşa"...
    eu cred că omul de la munte vorbeşte despre "a woman of substance", şi aş putea crede că vorbeşte despre tine...
    pe lângă inteligenţă, isteţime, loialitate, eu aş fi evidenţiat mai mult şi un extraordinar simţ al verbalizării, al metaforei sensibile, dezvoltate la nivel de talent, de har; şi, peste toate astea, în toate astea se simte seva, aroma plăcută a unui simţ al umorului extrem de potrivit momentului...
    într-un singur cuvânt: FRUMOASĂ...
    el vorbeşte despre o femeie, o adevărată Doamnă, o persoană frumoasă
    asta cred eu

    cărăbuşă, da' frumoasă... frumoasă foc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las' ca vine primavara si scapam de virusi :D

      Si "Substanta de Mai" suna bine =))

      Iar postarile Omuluidelamunte sunt frumoase, da :P

      Ștergere
    2. mda... de modestie am uitat... eşti modestă, ca de obicei;
      desigur, e vorba doar de meşteşugul cuvintelor omuluidelamunte... nimic altceva...

      ieri a nins pe-aici... tu cum stai cu primăvara?

      Ștergere
    3. :D

      La mine se simte deja aura primăverii. Atâta doar că nu prea apuc să mă îmbăt de fericire din cauza trebilor multe...

      Ștergere
  3. Eu nu îmi fac probleme de acest gen. Imi place, atunci când cineva îşi înfige dinţii în posteriorul meu, să fac o mişcare bruscă ce îl va face pe acesta să regrete ideea.
    Iată un exemplu: acum doi ani eram tuns zero, iar cineva s-a gândit să îmi spună ``Duhul``. Care duh, mă? Cel din lampa lui Aladin, fireşte. Iar răspunsul a fost în stilul meu caracteristic: auzi, nu vrei tu să-mi freci lampa, să vedem ce iese???

    Mai am exemple, dacă mai vreţi. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Arcadia, spăşit pentru portretul robot care s-a dorit a fi o adulaţie a femeii etern superbe, încerc acum să devoalez adevărata semnificaţie a cuvântului, etimologia sa: italianul "cara" şi franţuzescul "bouche", iar Carla Bruni stă drept mărturie a înfrăţirii celor două popoare. Sarko. Demandez-lui et moi!
    Deşi locomotiva are o menire recunoscută a antrena după dânsa vagoane care altfel n-ar face doi cenţi, nu sunt convins că ai fi vrut să ţi se spună aşa toată viaţa.
    Cărăbuşa are o simbolistică anume. Cu elitrele subţiri, aproape transparente, îşi menţine direcţia, se stabilizează, în timp ce cu elitrele cherationoase se apără de intruşi, de glume imbecile, de nevolnici aflaţi temporar în perimetru.
    Să fii în continuare locomotivă pentru umorul de calitate, neaşteptat şi percutant.
    Mulţumesc de vizită şi de tine şi de Vasile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cât de fain potrivești dumneata cuvintele, cine s-ar putea supăra? :P
      Paragraful cheratinos mi-a mers direct la inimă, gresând-o ;)

      Ștergere
  5. trebuie sa ma confesez :si eu eram jignit intr-un nemasurat hal de frate-miu mai mic,eu aveam vreo 7 el vreo 5 ani. Si nu stiu cu ce l-am suparat de-mi spunea: Paul cu sapte spice in cap! Ma ofensa incredibil si-mi pierdeam ratiunea:))) ce semnificatii i-oi fi dand eu atrocitatii atunci nu stiu... ( ca aveam destul par in cap!) da' cel putin nu-mi zicea Bursucu'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să-nțelegem, deci, că ești bălai? :D

      Ștergere
    2. cand prestam la echipa de fotbal a orasului, antrenorul imi zicea Papadie(cam asa aveam parul :)) ) intre timp a ramas doar rima, caci trecem in perioada de-nceput de chelie

      Ștergere
  6. Dragă Cărăbușă,
    mersi pentru brândușă.
    :D
    O primăvară frumoasă-ți doresc.
    Plină de mirosuri ( frumoase bien-sur ) și culori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te las fără brândușă dacă-mi mai zici Cărăbușă! :D

      La fel de înmiresmată și de colorată să fie și primăvara ta! (Presupun că la voi e deja primăvară adevărată, huh?)

      Ștergere
  7. Cica un politist primeste o vaza si o duce acasa la nevasta. Aceasta o despacheteaza, o aseaza pe masa si cand sa puna flori in ea (peste o luna) observa:
    - Vaza asta e defecta. Nu are gura, pe unde sa bagi florile.
    Politistul mirat ia vaza, se uita si concluzioneaza:
    - Da, si fundul ii lipseste. Arunc-o... sa vezi ce-i fac lu' ala de mi-a dat-o...

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga mea, am mai vazut ghioceii anul asta,dar branduse inca nu. E super in singuratatea ei.
    Si....eu iubesc carabusii!!! Asta e anul cu carabusi la Brasov?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul trecut a fost anul lor. Erau atât de mulți că eu nu ieșeam seara din casă. Brrr...

      Ștergere
  9. Pentru cine nu te cunoaște să poftească la lectură! sau să-și amintească-

    Sărăcuțul, de Emil Gârleanu( fără vreo aluzie, Doamne, ferește!)

    Era primăvară. Deodată, s-a iscat un vârtej de vânt peste câmp, curţi şi livezi. A ridicat de pe jos flori, pene şi hârtii, iar de pe o ramură, un biet cărăbuş tinerel, sărăcuţul de el.

    În mijlocul unui drum de ţară, vârtejul s-a topit dintr-o dată, lepădând la pământ tot ce luase. Cărăbuşul, ameţit, privi împrejur şi văzu, nu departe, un cocoş ţanţoş care venea spre el. Sărăcuţul de el îşi spuse că a scăpat de unul şi a dat de altul, mai mare, sigur că o să-l înghită pasărea asta. Dar acesta se uită cu un ochi la el şi trecu mai departe. Cărăbuşul privi bucuros după cocoş şi încremeni. Din celălalt capăt al drumului venea spre el un curcan.Când cele două păsări ajunseră una în dreptul celeilalte, se salutară, curcanul roti coada şi roşi mărgelele, cocoşul scoase pieptul înainte şi dădu din aripi. Porniră mai departe, iar curcanul trecu pe lângă sărăcuţul cărăbuş, de parcă s-ar fi ferit să nu îl calce.

    Sărăcuţul cărăbuş nu apucă să răsufle uşurat, că apăru în drum un păun. Pasărea, însă, se apropie, îl răsturnă cu ciocul pe spate, apoi îl întoarse la loc şi plecă, de nu-i veni cărăbuşului să creadă.

    Se gândi să zboare pe o creangă şi desfăcu aripile, dar zbură spre el un pui sturz, mic cât o nucă. Bucuros de aşa pasăre mică, sărăcuţul cărăbuş se bucură, dar acesta deschise pliscul şi îl înghiţi, gata-gata să se înece.

    De pe gard, o vrabie îşi pusese puii să privească toată scena, ca să mai câştige o învăţătură.//
    Rămâne valabilă urarea de pe blogul meu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am fost, cu grăbire şi gânduri semicreştineşti, pre la locaţia incriminată şi nu am constatat (ce stupoare!) intenţiuni agresive ci doar, în cel mai rău caz, asertive ...
    Aş da să dezvolt subiectul dar brânduşa de la uşa virtuală mi-a anemiat elanul de-abia ieşit din iarna grea şi terorizat de posibilitatea apariţiei unor eschimoşi înfometaţi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea concluziona, deci, ca brandusa are efect sedativ.
      Sa vedem ce-ti mai administram ca anxiolitic....
      Un ghiocel? :D

      Ștergere
  11. Hmmm! Deci, muști! Sau, mai bine zis, ai mușcat cândva. Și vorba aia: cine a mușcat, o să mai muște, Cărăbușo! Bine că-s avertizată. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fii pe pace, bre, ca-ntre timp am imbatranit, mi-am pierdut dintii cei ascutiti :D

      Ștergere
  12. In trecere, cu urari de bine! La noi iar a nins... Carabusii or sa mai intarzie:).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, am aflat de proaspetele voastre zapezi de la colegul meu, care zice c-a tras draperiile pe geamuri si plapuma pe cap si asteapta sa-l anunt eu, telefonic, cand a venit primavara. Pana atunci, cica, nu mai iese din casa :P

      Ștergere
  13. Sora ta ti-a zis "carabusa" in necunostinta de cauza, fiindca, in naivitatea ei de copil, credea ca aceasta draguta insecta se hraneste cu sange de om :D
    Eu ti-as fi zis "Vampirica-vagon" =))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bre, sor'mea e oricum, numai naivă, nu! De vampiri nu mă tem, deci m-a lovit fix unde mă durea mai tare, adică în cărăbușo-fobie :))

      Ștergere
  14. Stau in picioare, pozitia ghiocelul luat, asteptand primavara si intalnirile suave de seara cand dispare soarele dupa Tampa... 'Dacat'carabusul....

    PS.Acum ca am recunoscut, pot sa iau loc? Astept telefonul despre primavara, sper sa nu fiu plecat pe undeva si sa ratez evenimentul. La chestia cu vagonul am sa mai medidez, are potential !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vasile darling, uiți că anul ăsta istoria nu se va mai repeta, cărăbușii sunt în faza larvară, la un metru în pământ. :D
      Mai ai de așteptat vreo doi ani ca să mă vezi iar fugind isterizată prin ogradă când se ascunde soarele după Tâmpa :P

      Abia acum poți să iei loc. Iar despre telefon, stai blând cu plapuma trasă pe cap că te sun eu când poți să ieși la lumina primăverii =))

      P.S. Dacă simți nevoia să meditezi, încearcă subiectul: ”Cadouri inedite pentru luna mai” =))

      Ștergere
  15. Si de acum putem sa folosim si noi porecla asta, fara sa ne temem ca o sa fim muscati?

    RăspundețiȘtergere
  16. trec in noaptea asta prin Brasov.... ocolesc foarte pe departe.

    RăspundețiȘtergere
  17. Adu la București o moleculă de aer din preajma Brașovului, te rog. Mă usuc de dor :((

    RăspundețiȘtergere
  18. o aduc bucuros, insa plec cu ea mai departe, la Galati.

    RăspundețiȘtergere
  19. mno, cum ti-o iesit puiu cu portocale? faina brandusa, am zarit si tu trei razlete, in gradina, sub mar ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O ieșit ăl mai bun pui din ultimu' cincinal. :D
      Iar pontul cu lintea fiartă fără sare e tare! :*

      Ștergere
    2. nu asa? nu-mi vine sa cred ca zic asta, dar lintea e bunaaaaa!

      Ștergere
  20. O primavara superba iti doresc, cu branduse, carabusi, mult soare si tot ce mai vrei tu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tu sa ai o primavara perfecta, la fel ca fetele tale :D

      Ștergere
  21. copil fiind... mama imi spunea... sa nu umblu la argaz... ca in el este un carabus...
    evident... treceam la distanta respctabila de aragaz...
    ai lasat o brandusa... mercic dulcic... imi doream o vie papusa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, da, asta cu carabusul din aragaz chiar ca e o amenintare teribila! =))

      Cat despre papusa, pe-aici n-ai sa gasesti! Circula numai femei normale prin zona =))

      Ștergere
  22. Capul meu e gol, dar ma folosesc de talentul altora,
    care stiu a scrie, si-ti recit mîndra

    Carabusul de arama :D

    Din belsugul de verdeata
    carabusul de arama
    vine din turnatoria
    verii, sa-l luam în seama.

    Zgomotos ca o reptila
    printre vreascuri se avînta,
    sa arate ca-i din lumea
    celor ce nu prea cuvînta.

    Prinse veste de viata
    ce se-ncinge, rug, în umbra
    unde ne-am întins, tu basmul,
    eu ardorile si tundra.

    Carabus te ia cu iures.
    Te încearca pe la glezne.
    Îl alungi, el vine iarasi.
    Pe-alta parte e mai lesne.

    Ca suveica rîndunica
    tese pînzele de vara.
    Ah, ce cald e! Va sa ploua
    ecvatorial pe seara.

    Susur mare de lacuste
    si de gîze fara numar.
    Carabusul de arama
    s-a oprit pe caldu-ti umar.

    Misca? Sta sa-nchege gînduri?
    Se destinde? Se descalta?
    Parc-ar sti ca de pe umar
    numai zborul mai înalta.

    Si o ia catre stapînul
    iulie, cuptorul - astru,
    sa ne duca fericirea
    spre uitare în albastru.

    Salutari si un weekend însorit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maya, draga mea dragă, dacă mai citesc odată poezioara asta o să sfârșesc prin a iubi cărăbușii :))

      Să ți se întâmple tot felul de chestii minunate în weekend! :D

      Ștergere
  23. Daca nu vei putea, îi voi iubi eu si pentru tine!
    XO

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. și eu am fo tare mușcăreață :)) și mai sunt, dar nu mă lasă nimeni să mușc așa cum mă lăsa mama. pe maică-mea îmi plăcea s-o mușc de vârful nasului :)) săraca... stătea și accepta și-a doua zi se ducea cu nasul vânăt la serviciu :)) mă rugam de ea: lasă-mă, te rog, doar puțin, numai puțin să te mușc. mare nebună mai eram! :D
      au taurii ăștia olecuță de sadism în ei. hihihihi
      hai să fii bine! ti puuuup!

      Ștergere
    2. Ești periculoasă rău, bre! :D
      Cât despre tauri, numai de bine :P

      Ștergere
  24. mandro, asta-i cititu'n bobi, stele or fum pe luna asta or mereu ??;)
    aoleuuu sa dau sa fug.
    Nici mie nu mi-a placut vagon , si tare ma caiesc... mac, mac , mac ca fochist sef pe*lomocotiva* ;) dupa astrele astea chinezesti miss bivol ( mult mai fin decat bou )
    tu sa fii sanatoasa, si sa-ti zic un sicret : oricat ai sterge praful...se pune la loc , mereu :)
    o primavara ca sufletul tau, meu , windy :) xxx,j

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iaca, altă locomotivă! :)))
      Iar ca să sterg praful de pe blog, o să pun niște poze :P

      Ștergere