vineri, 21 decembrie 2012

Meandrele concertului

Că asta e perioada din an cu cea mai mare concentrație de concerte știe tot omul, nu sunt destule zile în lună și săli care să-i cuprindă pe toți cei care au ceva de cântat, de colindat, de urat, de câștigat cu ocazia Crăciunului și Anului Nou.
Eu am ales aseară Concertul simfonic extraordinar dedicat sărbătorilor de iarnă al filarmonicii din urbea-mi. Sala Coloanelor, Casa Armatei. Ținând cont de numele vărzos, de biletele epuizate cu o lună înainte de concert, de prestația filarmonicii din anii precedenți și de faptul că printre invitați era și un tenor cu nume sonor mă așteptam ca-n timpul concertului să nu-mi pot ține în frâu părul de pe ceafă, mă temeam c-o să mi se-apuce palmele de aplaudat de nebune în mijlocul ariilor, eram convinsă c-o să mă-ntorc acasă cocoșată ca Moș Crăciun, de emoție.

Ne-am găsit locurile greu, cu ajutorul unui plasator. Care ne-a plasat lângă o coloană, desigur. Iar eu, norocoasă cum mă știți, am nimerit fix unghiul ăla din care vedeam doar zbaterea tristă al tricepsului cântăreței de la harpă și din când în când coada de cal a dirijorului. Nu-i nimic, mi-am spus, la concert vii să asculți muzică, nu să admiri instrumentiștii. Am închis ochii cu o mișcare lentă, controlată, cum am văzut eu că făcea Bruce Lee la antrenamente, ca să intru în atmosferă. Am evocat apoi lecțiile mele de pian din tinerețe ca să-mi prepar ființa pentru concert, pregătindu-mă să vibrez în fața actului muzical. N-am simțit nimic, nicio vibrație, așa că după vreo paișpe secunde am deschis ochii de frică să nu adorm în scaun și să mă fac de cacao. Nu mai aveam timp de alte tehnici de sensibilizare, prezentatorul deja ne ura audiție fericită. 

S-a cântat  Star Wars, Nessun Dorma, Teleenciclopedia, Valurile Dunării și alte chestii celebre, dar nu despre repertoriu vreau să vă povestesc ci despre soliști. Întâi a apărut o tanti soprană cu o rochie care părea că stătuse înghesuită-n valiză de la Crăciunul trecut. N-a mai contat ce-a cântat, eu nu mă gândeam decât la un fier de călcat. Dar diva se simțea minunat, dădea ochii peste cap, dădea din aripi, dădea tot ce avea. Nu avea prea multe, dar era clar o fire generoasă. Mărturisesc că eu n-am auzul foarte fin, am unul așa, mai rudimentar, nu ginesc intervalele prea mici, dibui de pe la semitonul cromatic încolo, adică intervalele de la cinci come în sus. Așa că dacă până și urechea mea grobiană a fost scghingiuită de niște acute la care soprana n-a ajuns  cu niciun chip, mă-ntreb cât de tare i-a durut pe cei cu auz absolut.

Pe urmă a apărut tenorul. Un corean tinerel, cu burtă și păr făcut permanent. Și cu-n cap mai scund decât solista boțită. Au cântat ce-au cântat și pe urmă s-au apucat de valsat. La faza cu pirueta ea se lăsa ușor pe vine, pentru că mâna lui micuță și grăsuță nu se putea întinde suficient de sus cât să nu-i zburlească ei coada de cal artificial.

Cum eram plasată strategic în spatele coloanei și nu prea aveam la ce mă uita, călătorind eu cu privirea prin sală în timpul unei arii am zărit o spectatoare atât de pătrunsă de muzică încât mi s-a făcut rușine cu mine așa nesimțitoare cum eram. Femeia asta știa cuvintele pe de rost, le murmura odată cu solistul, se unduia în ritmul muzicii,  smucea discret capul într-o parte ca adolescenții EMO când le intră bretonul în ochi, aplauda frenetic fix când trebuia, semn clar că nu ocupa locul degeaba, ca mine. La un moment dat am avut surpriza să vedem că soliștii părăsesc  scena și intră într-un fel de dulap de unde au continuat să cânte pe tonuri tot mai acute, când solo, când în duet: ”Amoreeeeeeeeeeee....amoooooore.........amoooooreeeeee....”. Pentru aplauze au ieșit afară. Coreeanul era lac de apă. De la răcnit, am gândit.

În timpul ariei următoare soprana exuberantă s-a plimbat prin sală și li s-a așezat pe rând în poală la câțiva domni îmbrăcați în costume cu rever tip ”fluture-1980”. Lor nu le-a mai fost frig și-au zâmbit constant până la sfârșitul concertului.

Momentul suprem a fost aria în care soprana, aflată pe la mijlocul sălii, îl striga pe corean în stil italian (Alberto, Roberto, Giovani, nu-mi mai amintesc cum), iar prietena mea care venise la concert direct de la stomatolog, cu falca anesteziată, a scăpat printre dinți, cu obidă: ”Antonio, fa caldo!”  Și s-a declanșat dezastrul. Am râs de ne-am cocoșat, cu capul prin poșete, prin mâneci, pe sub eșarfe, să ne scutim aparținătorii de-o rușine demnă de gazetele locale de azi. Bieții băieți se uitau siderați la noi, nepricepând ce ne-a apucat. Le-am explicat. Nu prea s-au amuzat. La sfârșit, pruncul mi-a spus, distrus: ”Mama, adu-mi aminte să nu te mai duc niciodată la concert fără adeverință de la medicul de familie.”

Nu cred că mai apuc să scriu ceva pe-aici până la Crăciun, așa că vă doresc tot ce-i mai bun!

 ”Brad de Crăciun și capre de Anul Nou”, cadou:

 
 (sursa foto: Vlad Slavic)

64 de comentarii:

  1. Vezi tu, preaînsorită Arcadie, cât de bine este să viețuiești într-un oraș mai potolit, precum al meu!
    Tot aseară am fost și eu la concert, dar a fost fain de tot!
    Țeapă am luat la venirea „vienezilor„..

    p.s. astăzi, mâine și în fiecare zi până la Bobotează, și pe la noi te întâlnești la tot pasul cu formație extinsă de capre împopoțonate,acompaniate de corul tingirilor.(rrome)
    Îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasă, bre, că și orașul meu e potolit! După București, Brașovul mi se pare așa, un rai un pic decolorat :))

    După cum vezi, caprele noastre-s simple, fără zorzoane =))

    Îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine v-am gasit!
    Primiti cu colindul?
    Eu v-am primit direct in lista mea de bloguri, atat de mult imi place cum "colindati".
    Deci ... incantata de cunostinta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Coreean... hm... sigur nu era ăla de la Gangnam Style???

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarbatori frumoase Cara si multe pupaciuni . :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pupăciuni și de la mine și sărbători sclipitoare!
      (Delicioase știu că vor fi :D)

      Ștergere
  6. Fericirea este ceva ce nu ai și dai ca să ai!

    Îți mulțumesc pentru postările tale care sunt ca un clopoțel Feng Shui, alungă ce-i rău și-adună toată energia pozitivă.

    La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulţumiri maxime! M-a onorat foarte mesajul tău. Momentan nu pot să-ţi răspund şi acolo, pentru că a luat-o razna partea cu comentariile.
    Deci, să nu credem tot ceea ce se spune. Eu zic să te uiţi sub brad. :)
    Pupături, îmbrăţişări şi toate cele bune!
    Sărbători Fericite! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să stau cu ochii sub brad și dacă chiar o să primesc ceva înseamnă că tu ești mai bun ca Moș Crăciun! =))

      Sărbători minunate să ai! :)

      Ștergere
  8. Mergi la sigur sub brad, pentru că ştii deja asta! :))
    Numai bine şi ţie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He he he, cât am vorbit cu tine chiar a apărut un pachet sub brad cu numele meu. Dacă nu-i o nuielușă de alun chiar că ești bun! =))

      Ștergere
  9. Să aveţi un Crăciun Fericit, apoi, un An Nou plin de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Şi e doar Ajunul...
    Şi recunoaşte că nu e o nuieluşă! :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Un braț maaare de gânduri bune!
    Sărbători frumoase, Crăciun cald cu daruri multe, zile senine și multă iubire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc, draga mea, un Crăciun mirobolant să ai și tu! :D

      Ștergere
  12. Ei, pe tine te scoate fiul in lume. La noi era invers. Il duceam eu mai mult cu forta la Filarmonica. Nu-i de mirare ca atipea cand ti-era lumea mai draga sau facea cate o remarca de nu mai stiam cum sa ma "delimitez" de el, sa dau lumii de inteles ca suntem doar intamplator vecini de scaune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Important e că se păstrează echilibrul în fiecare familie =))

      Ștergere
  13. Sanatate multa si un Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  14. Craciun Fericit!



    daliana pacuraru/ photographis
    ROMANIA

    RăspundețiȘtergere
  15. Contextual mi-am amintit de disperatele strădanii ale locotenetului italian de a-i convinge pe soldații săi să iasă din tranșee și să pornească la atac, strigându-le, cu patos: "Avanti! Avanti!" la care unul dintre "spectatorii" combatanți, totuși, nu s-a abținut și a rostit, admirativ:"Che bella voce, che bella voce!" ...
    Sărbători călcate-n liniște, veselie cât încape, fără poșete, mâneci și eșarfe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate că era mai nimerit să cânte locotenentul la concertul nostru =))

      Mulțumesc de urări, dar n-aș putea păstra poșeta, totuși? :P

      Ștergere
  16. Trebuia sa-i dai sopranei un Snickers si sa-i zici : here, get a snickers, because you turn into a tight Diva everytime you are hungry!
    =))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-acum nu mai plec la concert fără Snickers și fier de călcat! :))

      Ștergere
  17. Ioooi, ce-am mai râs ! =))

    Da' eu cred că de la mișcarea aia a la' Bruce Lee ți s-a tras ! În loc să intri în starea de venerație-contemplativ-profundă a concertului cu nume vărzos, ți s-au ascuțit simțurile de la mișcare, de ai văzut tricepși, bicepși,cute, aripi, încruntări, transpirații și-alte ... relații, mai puțin muzicale ! Erai vigilentă, numai bună de karate... Până la urmă mișcarea te-a ajutat, doar sala ai greșit-o !:)

    Sărbători fericite și de-acum încolo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ha ha! Clar că eram perfect pregătită pentru un antrenament și nu pentru o audiție!

      Sărbători încântătoare în continuare! :D

      Ștergere
  18. Eu ma intreb, cum Dumnezeu ai vazut toate astea cu ochii inchisi si din unghiul ala "fix" in care ai nimerit ?! =))

    Oricum, ma bucur sa constat ca incepi sa-ti revii!!

    Iti urez si te blestem sa-ti revii total in 2013!
    La multi ani cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  19. Bre, nu citiși cu atenție! Am ținut oghii închiși doar paișpe secunde. Iar soliștii s-au plimbat prin sală, d-aia i-am văzut :D

    Oricum, mă bucur că ești vigilentă și-ți doresc și eu toate bunătățile în noul an! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Cara, cred ca pana la urma ai avut locul cel mai bun din sala, ai observat tot cu succes pana la cele mai mici amanunte :)))!
    Iti doresc sarbatori fericite in continuare, un an nou asa cum ti-l doresti tu, mai bun, mai frumos si cu mlta inspiratie.
    Te imbratisez cu drag, numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E drept, depinde din ce unghi privești povestea :)))

      Îți mulțumesc de urări, să ai și tu un an absolut minunat! :*

      Ștergere
  21. Arcadiaaaaa, ce bine imi pare ca am dat de tine prn blogosfera asta stufoasa prin care ma ratacesc uneori.
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu te urmăream din umbră pe FB :D

      La mulți și buni ani! :)

      Ștergere
  22. oamo, fericire maxima iti doresc!
    la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamo, de-o sută de ori mai fericită ca mine să fii! :D
      La mulți ani!

      Ștergere
  23. Să-ţi fie 2012 cel mai negru an din viaţă!
    Să bloguim sănătoşi!

    RăspundețiȘtergere
  24. Răspunsuri
    1. La mulți și buni ani și ție!

      Săru'mâna că m-ai scos din cămara aiurelilor. :P Nu mai puteam comenta la tine :)

      Ștergere
  25. La multi ani si un An Nou fantastic iti doresc, draga Arcadie!
    Pacat ca nu ai dus aparatul foto cu tine! Un blitz in ochi la soprana si l-ar fi calcat pe gura pe coreean, ala i-ar fi rupt coada dirijorului si gata concertu'!! :D :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mulți ani și ție și dragilor tăi!

      Dacă te gândești că stăteam în spatele unei coloane, cred că efectul probabil era să mi se pârlească mie mustăcioara de la reflexia blițului în marmura lucioasă =))

      Ștergere
  26. Eres Yery Rojas
    poeta fotografa,
    de lo mejor

    ¡bonito blog!
    es freco y...tan hermoso
    ¡muy artistico!

    ¡como gocé!
    a poco me ha sabido
    ¡tiene sabor!


    me gusta mucho
    ha sido una pasada
    ¡gracias y..abrazos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare că e de bine ce-ai spus tu aici, deci să ne... abrazos :D

      Ștergere
  27. Normal ca eu apar la saptamani dupa spartul targului, dar jur ca doar cu ganduri curate: anume de bine si sanatate, voiosie si iubire in acest an nou, cu o coada cam derutanta...13, hm. Ma gandesc la Sora 13. Te imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un an de 13 ori mai bun ca predecesorul său îți doresc! :D
      Pfoai, Sora 13! Ce relicve de filme pomenești și tu! :))

      Ștergere
  28. :)))))))))))) oare cum de nu am citit eu postarea asta la timp?? ce eveniment cultural de tinuta! insa trebuie sa marturisesc ca acum ma simtzasc mult mai bine: si anume pen'ca nu-s singura care s-ar fi gandit la un fier de calcat in circumstantele date :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bre, tocmai vin din subsol de la călcat și dau peste tine aici, cu gândul la fierul de călcat. Tu ce zici că înseamnă asta? =))

      Ștergere
    2. inseamna ca great minds think alike :))

      Ștergere
  29. duminica... 9 decembrie... si eu am fost la conccert... colinde interpretate de Madrigal...
    a fost superb... m-as duce iarasi...

    RăspundețiȘtergere
  30. Răspunsuri
    1. Draga mea, sunt preaînghețată și preaocupată. Dar sper la vremuri mai bune :D
      Și-ți mulțumesc pentru grijă, preabună doamnă :)

      Ștergere
  31. Un an bun, Arcadia.
    Doamne ce-am mai ras...
    Si eu am fost cu plodul la concert, tot in preajma Craciunului... Vreau s-o pregatesc pentru viata, insa dupa concert, ca sa ii treaca, am mers trei zile la rand la film... Si inca nu a uitat :)
    Te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un an superbissim și ție!
      Eu dacă merg la film tre să mă refac patru zile după, dar despre concertul ăsta se poate spune că a lăsat urme adânci, îmi mai sună și=acum în urechi ”Antonio, fa caldo!” =)) =))

      Ștergere